Jeruzalem, Jordanië en de Joden

De Rotskoepel en een minaret op de Tempelberg in het zwaar verpauperde Jeruzalem tijdens de Ottomaanse bezetting, anno 1844. Een daguerrotypo gemaakt door Joseph-Philibert Girault de Prangey [beeldbron: via Ynet]

De Palestijnse Autoriteit en Hamas ontkennen op beruchte wijze elke historische of religieuze connectie van Joden met Jeruzalem

Om een ​​voorbeeld te noemen: Ikrima Sabri, de moefti van de stad, kondigde in 2001 aan:

Er is niet de minste aanwijzing voor het bestaan ​​van een Joodse tempel op deze plaats in het verleden. In de hele stad is er zelfs geen enkele steen die aangeeft Joodse geschiedenis.” 

Deze bizarre fraude, heeft Itamar Marcus uitgelegd, is gebaseerd op een simpele verandering: neem authentieke Joodse geschiedenis, “gedocumenteerd door duizenden jaren ononderbroken literatuur”, doorstreep het woord Joods en vervang het door Arabisch.

Tot zover de afwijzende Palestijnen. Hoe zit het met de gematigde en nuchtere Jordaanse regering, Israëls oude, discrete partner; wat zegt het? Amman gaat niet zo ver dat hij enige joodse connectie ontkent, maar maakt ook een hash van de geschiedenis.

Kijk eens naar het zojuist verschenen witboek van 108 pagina’s, alleen in het Engels, The Hashemite Custodianship of Jerusalem’s Islamic and Christian Holy Sites 1917-2020 CE, uitgegeven door The Royal Aal Al-Bayt Institute for Islamic Thought. 

Hoewel het in naam een ​​onafhankelijke niet-gouvernementele organisatie is, werd het instituut in 1980 opgericht door koning Hoessein en sindsdien wordt het voortdurend geleid door een lid van de koninklijke familie. Geheimzinnig over zijn overvloedige financiering, lijkt het volledig afhankelijk te zijn van de vrijgevigheid van de overheid.

Hasjemitische voogdij stelt bout:

 • “Jeruzalem is altijd een Arabische stad geweest.”
 • “Toen de antieke Joden kwamen, vielen ze aan, doodden en vernietigden ze iedereen en alles wat ze konden.”
 • “Zelfs nadat ze de stad Jeruzalem hadden veroverd, waren [de joden] echter nooit in staat om alle oorspronkelijke Arabische inwoners te verdrijven.”
 • “De Palestijnse Arabieren van vandaag zijn grotendeels de directe afstammelingen van de inheemse Kanaänitische Arabieren die daar meer dan 5000 jaar geleden waren.”

Er zijn slechts een paar problemen met dit account. De Arabische (of beter gezegd, Arabische) identiteit gaat geen 5000 jaar terug; zelfs 3.000 strekt het record. De Kanaänieten waren geen Arabieren. 

De oude Joden deden iets meer dan “iedereen aanvallen, doden en vernietigen en alles wat ze konden”; Moet je er echt op wijzen dat de Bijbel die ze schreven de basis vormt van het jodendom, het christendom en de islam, waarvan de aanhangers meer dan de helft van de wereldbevolking uitmaken?

En hoewel DNA-bewijs aantoont dat afstammelingen van de Kanaänieten in Palestina in het hele Midden-Oosten overleven, stamt de grote meerderheid van de moslims en christenen af ​​van immigranten. 

De Ierse archeoloog Robert Macalister schreef in 1911, vóór de vele twintigste-eeuwse immigraties, al 19 buitenlandse etniciteiten naast inheemse boeren en joden in Palestina: Algerijns, Arabisch, Armeens, Assyrisch, Bosnisch, Circassian, Kruisvaarder, Duits, Grieks, Italiaans , Koerd, Motawila, Nawar, Perzisch, Romeins, Samaritaan, Soedanees, Turks en Turkomaans.

Wat teleurstellend dat het Hasjemitische Koninkrijk Jordanië, dat als verantwoordelijk en gematigd wil worden gezien, dergelijke onzin publiceert in een vermeende wetenschappelijke studie. 

Het is des te verbijsterender wanneer men zich herinnert dat koning Abdullah II, de heerser van Jordanië sinds 1999, een moedig en openhartig standpunt heeft ingenomen tegen islamisten en hen aan de kaak stelt als “religieuze totalitairen … die de macht zoeken door middel van intimidatie, geweld en gewelddadigheid”. 

Hij heeft ook opgeroepen tot “een dynamische, gematigde islam – een islam die de heiligheid van het menselijk leven hooghoudt, de hand reikt naar de onderdrukten, zowel mannen als vrouwen respecteert, en aandringt op de gemeenschap van de hele mensheid.” 

Een door een Palestijnse antizionist toegejuicht witboek in islamistische stijl ondermijnt deze gewaagde woorden aanzienlijk. Het witboek promoot een bekend islamitisch imperialisme. 

Andere recente voorbeelden zijn de regering van Recep Tayyip Erdoğan die volhield dat de Hagia Sophia-kathedraal oorspronkelijk een moskee was; Moslims dringen aan op het gebruik van de kathedraal van Cordoba als moskee; en de zogenaamde Ground-Zero-moskee in de buurt van het vernietigde World Trade Center in New York City.

Ironisch genoeg verstoort het Engelstalige Hasjemitische Bewaring , bedoeld voor internationale consumptie, de geschiedenis meer dan Arabisch materiaal dat bedoeld is voor de lokale bevolking. Het Jordan Royal Committee for Jerusalem Affairs beweert bijvoorbeeld alleen dat Arabieren Jeruzalem 5000 jaar geleden hebben gesticht zonder het vervelende gevolg dat Joden ‘iedereen en alles wat ze konden aanvielen, vermoordden en vernietigden’.

De Jordaanse regering kan en moet het beter doen. Als het vervalsen van de oude geschiedenis een kleine zaak lijkt, is het dat niet; dergelijke fouten vormen meningen, vormen regeringen en leiden mogelijk tot nieuwe vijandelijkheden.

Waar zijn de historici en theologen om deze onwaarheden aan de kaak te stellen? Waar zijn de vrienden van Jordanië om aan te dringen op een verantwoorde koers? Waar zijn de Israëli’s, geremd door een altijd aanwezig meesteressensyndroom, om te protesteren tegen deze laster?

Bronnen:

 • naar een artikel van Daniel Pipes “Jerusalem, Jordan, and the Jews” van 26 juni 2020 op de site van Israel Hayom
 • met dank aan Tiki S. voor de hint

Een gedachte over “Jeruzalem, Jordanië en de Joden

 1. De kletskoek van al deze historici & wetenschappers’ is werkelijk té pijnlijk voor woorden.

  Jammer dat er zoveel van dit soort lieden rondlopen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.