Internationale Vrouwendag 2022 in Israël

First Lady van Israël: Michal Herzog

Totdat we de juiste diversiteit in invloedrijke posities hebben bereikt, kunnen we Internationale Vrouwendag niet opgeven.

Ik krijg vaak de vraag: “Waarom hebben we zelfs Internationale Vrouwendag nodig?” Eerlijk gezegd worstel ik ook wel eens met deze vraag. Dan bevind ik me op een evenement met een volledig mannelijk panel op het podium of ik herinner me de vele jaren waarin ik de enige vrouw in de zaal of de enige vrouwelijke regisseur in een raad van mannen was, en de vraag is meteen, helaas, voorkomen.

Internationale Vrouwendag heeft zijn voor- en tegenstanders, maar het is duidelijker dan ooit dat beiden moeten samenwerken om de grote uitdagingen aan te gaan waarmee we als samenleving en als land nog steeds worden geconfronteerd. Slechts één keer werken beide partijen samen om gelijkheid te bevorderen en langzaam vervormingen en onrechtvaardigheden te herstellen. Alleen dan kunnen we het ons veroorloven om van deze belangrijke dag af te zien.

Totdat we de juiste diversiteit in invloedrijke posities hebben bereikt, kunnen we Internationale Vrouwendag niet opgeven. En zolang we alle vormen van geweld tegen vrouwen niet uitbannen, kunnen we Internationale Vrouwendag niet opgeven.

De Israëlische president Isaac Herzog is afgebeeld met zijn vrouw, First Lady Michal Herzog, en de minister van Tolerantie van de VAE, sjeik Nahyan bin Mubarak, in Dubai, de Verenigde Arabische Emiraten, op 31 januari 2022

Het lijdt weinig twijfel dat de omstandigheden verbeteren en toch, verontrustend, is het verontrustend dat zoveel forums in 2022 nog steeds geen adequate vrouwelijke vertegenwoordiging hebben. Dit zou ons allemaal van streek moeten maken, omdat de beste beslissingen worden genomen wanneer vrouwen volwaardige partners zijn in het besluitvormingsproces. Ja, als er diversiteit aan tafel is, profiteren zowel vrouwen als mannen.

Daarom geloof ik dat een van onze grootste uitdagingen als samenleving en een van mijn belangrijkste missies als First Lady is om het uiterste te doen om vrouwen naar sleutelposities te bevorderen. We moeten streven naar de volledige integratie van vrouwen, in overeenstemming met vaardigheden, opleiding en ervaring, op alle invloedsgebieden.

Maar zelfs als glazen plafonds worden verbrijzeld, vinden zoveel vrouwen de grond onder hen trillen. Zoveel vrouwen en meisjes voelen zich niet veilig in hun eigen huis.

Verandering, in de meest diepgaande en betekenisvolle zin, zal alleen tot stand komen door een meedogenloze, totale oorlog tegen geweld tegen vrouwen. Eerst en vooral fysiek geweld, maar ook emotioneel, economisch en verbaal geweld. 

Ieder van ons heeft gehoord dat vrouwen werden besproken of aangesproken op een manier die niemand zou durven bespreken of mannen aan te spreken. Of het nu publieke figuren, invloedrijke figuren of gewone burgers zijn, de taal moet veranderen.

De last om deze maatschappelijke verandering te realiseren ligt ook bij ons, vrouwen in invloedrijke posities, die moeten spreken en optreden namens onze zusters. Inderdaad, zoals Dr. Vicki Shiran ooit zei: “de feministische mentaliteit is niet gemakkelijk voor vrouwen”, maar deze uitdaging is de onze.

Vrouwen zijn de motor die de trein vooruit kan stuwen naar volledige gendergelijkheid en ik ben er niet altijd zeker van of we genoeg doen. Ik hoop dat als we de juiste actie ondernemen, samenwerken en erin slagen om echte verandering te creëren, wie weet, we op een dag misschien helemaal geen Internationale Vrouwendag meer nodig hebben.

De Israëlische Hollywoodactrice Gal Gadot als Wonder Woman (2017)

Bronnen:

  • naar een artikel van Michal Herzog “International Women’s Day 2022” van 8 maart 2008 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.