Hoe Arabische regeerders een Palestijnse staat ondermijnden

Chaim Weizmann (links) met Emir Faisal bin Hussein, op 1 januari 1918 in Syrië. Op 3 januari 1919 ondertekenden zij een akkoord dat de Balfour Verklaring onderschreef voor de oprichting van een Joodse staat in het Britse Mandaat. Weizmann werd op 17 februari 1949 de 1ste president van Israël

Hoewel de ‘Palestijnse kwestie’ lange tijd de inter-Arabische politiek heeft gedomineerd, zijn de Arabische staten niet alleen gedreven door hun eigen bijbedoelingen, maar hebben ze ook weinig zorg getoond voor het welzijn van de Palestijnen, laat staan ​​hun eis voor een staat van hun eigen. 

Dit patroon dateert uit de mandaatjaren (1920-48) toen de zelfbenoemde kampioenen van de opkomende pan-Arabische beweging – koning Faisal van Irak, de Trans-Jordaanse emir Abdullah en de Egyptische koning Faroek – Palestina zagen als onderdeel van hun toekomstige rijken. 

Deze situatie culmineerde in de oorlog van 1948 toen de volledig Arabische aanval op Israël werd ingezet om de imperialistische doelen van de binnenvallende staten na te streven – niét ter ondersteuning van de Palestijnse zelfbeschikking. In de woorden van de secretaris-generaal van de Arabische Liga, Abdel Rahman Azzam:

“Abdullah zou de centrale heuvelgebieden van Palestina verzwelgen, met toegang tot de Middellandse Zee bij Gaza. De Egyptenaren zouden de Negev krijgen. [De] Galilea zou naar Syrië gaan, behalve dat het kustgedeelte tot aan Akko zou worden toegevoegd aan Libanon.”

In de decennia die volgden op de Arabisch-Israëlische oorlog van 1948, bleven de Arabische staten de Palestijnen gebruiken voor hun eigen doeleinden, gebruikmakend van het nieuw gecreëerde “vluchtelingenprobleem” om de internationale reputatie van Israël te bezoedelen en de woede van hun onderdrukte onderdanen naar buiten te kanaliseren. 

Ze deden praktisch niets om dit probleem op te lossen, laat staan ​​om de kristallisatie van het Palestijnse nationalisme en het bereiken van een eigen staat te vergemakkelijken.

Dit consequente gebrek aan erkenning van een afzonderlijke Palestijnse nationaliteit door de Arabische staten werd gepleegd door de belangrijkste partijen in het Arabisch-Israëlische conflict: Jordanië, Egypte en Syrië.

Jordaanse nationale identiteit

Jordanië heeft over meer Palestijnen geregeerd dan enige andere Arabische staat, vooral tijdens de bezetting van de Westelijke Jordaanoever tussen 1948 en 1967. In deze jaren werd het koninkrijk de thuisbasis van zo’n 368.000 Palestijnen die de Arabisch-Israëlische oorlog van 1948 ontvluchtten, en de regering heeft systematisch alle sporen van een duidelijke Palestijnse identiteit uitgewist in een poging een bredere Jordaanse nationale identiteit te creëren.

Zelfs tijdens de oorlog van 1948 bracht koning Abdullah op 15 november een kort bezoek aan Jeruzalem, waar hij zichzelf uitriep tot heerser van zowel Palestina als Jordanië, en in april 1950 annexeerde Jordanië het gebied dat het in de oorlog bezette formeel en noemde het de “Westelijke Jordaanoever van het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië.” 

Een decennium later verklaarde de kleinzoon en opvolger van Abdullah, koning Hussein, zich krachtig tegen het idee van een aparte “Palestijnse entiteit”, en riep in januari 1960 een conferentie van Hasjemitische loyalisten bijeen om de “verachtelijke innovatie” van de oprichting van een Palestijnse entiteit.

De Palestijnse inwoners van de oost- en westoever werden veel meer opgenomen in het sociale, economische en politieke weefsel van Jordanië dan hun broeders in enige andere Arabische staat, voornamelijk vanwege de dringende behoefte van het koninkrijk om zijn schaarse bevolking te stimuleren en vanwege de hoge verhouding van Palestijnse vluchtelingen ten opzichte van de oorspronkelijke bedoeïenenbevolking. 

Dit verklaart waarom Jordanië het enige Arabische land was dat de Palestijnse vluchtelingen van 1948 volledig integreerde. Na de Israëlische verovering van de Westelijke Jordaanoever tijdens de Zesdaagse Oorlog in juni 1967 waren ongeveer 240.000 Palestijnen voor het eerst ontheemd en ongeveer 190.000 waren vluchtelingen die in 1948 waren ontheemd, waardoor de Palestijnse bevolking van Jordanië toenam tot meer dan de helft van het totale aantal inwoners van het koninkrijk.

De spanning tussen het Hasjemitische regime en zijn Palestijnse onderdanen groeide gestaag in de nasleep van de oorlog van 1967 toen de Palestijnse terreurorganisaties een staat binnen een staat in het koninkrijk oprichtten en hun grondgebied omvormden tot een springplank voor aanvallen op Israël. 

De zaken braken uit in september 1970 met een aanslag op het leven van koning Hoessein als onderdeel van een bredere poging van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) om de Hasjemitische monarchie te ondermijnen en de staat over te nemen. Dit leidde tot een totale confrontatie die algemeen bekend werd als Zwarte September. 

Te midden van hevige gevechten met massamoorden op duizenden onschuldige burgers (waaronder velen van Palestijnse afkomst) en een beperkte Syrische invasie ter ondersteuning van de PLO, werd de groep uit Jordanië verdreven, een proces dat in juli 1971 werd voltooid.

En hoewel deze militaire route er niet in slaagde de PLO een dodelijke slag toe te brengen, die Libanon snel verving door Jordanië als zijn thuis, zette Hussein zijn onvermoeibare inspanningen voort om de organisatie te verzwakken en te marginaliseren en bij uitbreiding het Palestijnse nationalisme.

Dit werd levendig geïllustreerd door zijn plan van maart 1972 van een verenigd Arabisch koninkrijk onder zijn leiding, bestaande uit Jordanië, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, waarin de Palestijnen autonomie zouden genieten.

Tot frustratie van de koning stuitte het plan, dat met Israëls zegen was uitgedacht, op wijdverbreide Arabische verontwaardiging, vooral in Egypte, waar de regering reageerde door de diplomatieke betrekkingen met Jordanië te verbreken.

Hilton Hotel aan de Nijl in Caïro, Egypte, 27 september 1970. Arabische leiders ontmoeten elkaar om te trachten een einde te maken aan de burgeroorlog in Jordanië tussen Palestijnen en de regering van koning Hoessein. Op de foto van links naar rechts: de Libische leider Moemmar Khadafi; Yasser Arafat, chef van de PLO; de Egyptische president Gamal Abdel Nasser en koning Hoessein van Jordanië (foto:© Bettmann/CORBIS)

De Yom Kippur-oorlog van 1973 versterkte de inter-Arabische houding van de PLO, aangezien de meeste Arabische staten de organisatie probeerden te versterken als een middel om hun eigen posities ten opzichte van Israël te bevorderen. 

De Arabische Liga zou de PLO hebben erkend als de “enige vertegenwoordiger van het Palestijnse volk” tijdens de top van Algiers in november 1973, als Jordanië het initiatief niet op het laatste moment had laten ontsporen. 

Maar dit was slechts een Pyrrusoverwinning, aangezien de pan-Arabische erkenning van het Palestijnse nationalisme (en de PLO als haar enige kampioen) een jaar later werd aangenomen – tijdens de top van de Arabische Liga in oktober 1974 in de Marokkaanse hoofdstad Rabat.

Dit zette een proces van Jordaans-Palestijnse terugtrekking in gang, die culmineerde in Hussein’s juli 1988 afstand doen van Jordan’s aanspraken op de Westelijke Jordaanoever, ten gunste van de PLO, na het mislukken van drie initiatieven om de betrekkingen tussen Jordaniërs, Palestijnen en Israëli’s te institutionaliseren. 

Maar de Palestijnse opstand op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza (december 1987-september 1993), of de intifada, sloeg de laatste spijker in de hoop van de koning om de Westelijke Jordaanoever te heroveren: de Palestijnse bevolking steunde deze optie niet, terwijl zijn bedoeïenen onderdanen vreesden voor de opstand zou overslaan naar de East Bank en het Hasjemitische koninkrijk ondermijnen. 

De opstand leek het idee van een verenigd koninkrijk te hebben gesloten waarin de Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever opnieuw zouden worden opgenomen als Jordaanse onderdanen, evenals de lancering van het Israëlisch-PLO Oslo “vredesproces” in september 1993 en de sluiting van een Jordaans-Israëlisch vredesakkoord jaar later.

Maar in de daaropvolgende decennia dook de roep om de wederopstanding van de “Jordaanse optie” weer op, een weerspiegeling van de groeiende desillusie over het Oslo-proces. 

Aan Israëlische kant groeide het besef dat de PLO-leiding (laat staan ​​die van Hamas en de Islamitische Jihad) Oslo niet zag als het middel tot een tweestatenoplossing – Israël en een Palestijnse staat op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza – maar voor de vervanging van een Palestijnse staat in de plaats van Israël. Dit begrip van de PLO-motieven wekte warme herinneringen op aan de langdurige samenwerking van de zionistische beweging met de Hasjemitische dynastie die teruggaat tot het begin van de jaren twintig.

Soortgelijke gevoelens werden aan Palestijnse kant gewekt door de wijdverbreide desillusie over de corrupte en onderdrukkende aard van de door de PLO gedomineerde Palestijnse Autoriteit, waarbij 51 procent van de respondenten op een peiling in 2013 de “Jordaanse optie” steunde – ongeveer 10 procent meer dan in een vergelijkbare peiling vijf jaar eerder. 

Deze mentaliteit werd weerspiegeld in het voorstel van juni 2016 van de president van de al-Quds University, Sari Neusseibeh – die zich eerder tot het uiterste had ingespannen om zich los te maken van de erfenis van zijn overleden vader als de Jordaanse minister van Defensie uit de jaren vijftig – voor heroverweging van een Jordaans-Palestijnse federatie. 

Wat nog belangrijker is, is dat de voormalige Jordaanse premier Abdel Salam Majali zijn steun betuigde voor het idee en verklaarde: “Jordanië kan niet bestaan ​​zonder Palestina en Palestina kan niet bestaan ​​zonder Jordanië.”

En hoewel de ideeën van Nusseibeh en Majali nauwelijks representatief zijn, geven ze aan dat prominente figuren en een substantiële publieke opinie nog steeds voorstander zijn van het vervagen van het Palestijnse onderscheidend vermogen en het creëren van een collectieve identiteit aan beide zijden van de rivier de Jordaan.

Bronnen:

  • naar een artikel van Roie Yellinek en Assaf Malach “How Arab Rulers Undermined a Palestinian State” maart 2022 op de site van het Middle East Forum (MEF)
  • naar een artikel van Joseph Massad “How the Arab League helped dissolve the Palestinian question” van 15 september 2020 op de site van Middle East Eye

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.