46% van de Jordaniërs zegt dat Israël de grootste bedreiging vormt voor de Arabische wereld

Koning Abdullah II van Jordanië (rechts) ontmoet de Amerikaanse vice-president Joe Biden in het Husseiniya-paleis in Amman, Jordanië, 10 maart 2016 (AP/Raad Adayleh)

Bijna een op de twee Jordaniërs (46%) denkt dat Israël het land is dat de grootste bedreiging vormt voor de Arabische wereld, gevolgd door de VS en Iran met elk 10%, volgens een onderzoek uitgevoerd door het Centrum voor Strategische Studies van de Universiteit van Jordanië.

En ze rangschikken Israël als het land dat de nationale veiligheid van Jordanië het meest bedreigt, gekozen door 32% van de respondenten, gevolgd door de VS en Iran met elk 5%.

De enquête, de meest uitgebreide om de houding en kennis van Jordaanse burgers met betrekking tot het buitenlands beleid van hun land te meten, werd in het hele koninkrijk uitgevoerd in de periode van 15-22 februari 2022, op een nationale steekproef die representatief was voor alle provincies, leeftijdsgroepen en onderwijs.

Volgens de studie is slechts 25% van de Jordaniërs geïnteresseerd in politiek, terwijl 33% geïnteresseerd is in lokaal nieuws.

Een grote meerderheid van de Jordaniërs (77%) beschouwt de Palestijnse kwestie als het belangrijkste politieke probleem waarmee het Midden-Oosten wordt geconfronteerd, terwijl slechts 12% van mening is dat de Syrische crisis het belangrijkste politieke probleem is dat een oplossing behoeft.

Israël is volgens 48% van de respondenten het land dat het meest verantwoordelijk is voor de instabiliteit in de regio, gevolgd door de VS (11%) en Iran (10%).

Voor Jordaniërs is Saoedi-Arabië de belangrijkste bondgenoot van Jordanië in de regio, gevolgd door Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Saoedi-Arabië deelt het meest met Jordanië wat betreft de belangen van het buitenlands beleid, gevolgd door Egypte en de VAE, zo meldt het onderzoek.

De VS is de belangrijkste bondgenoot van Jordanië ter wereld, gevolgd door Groot-Brittannië, aldus de respondenten. Ze zeiden ook dat de VS het niet-Arabische land is waarmee Jordanië de meeste belangen op het gebied van buitenlands beleid deelt, gevolgd door Groot-Brittannië.

Turkije is het land waar Jordaniërs het meest de samenwerking willen verdiepen met 20%, gevolgd door de VS (11%), Saoedi-Arabië (9%), Qatar (5%) en de VAE (4%).

Meer dan een derde van de respondenten (39%) zegt dat Jordanië neutraal staat tegenover de oorlog in Jemen, de herhaalde Houthi-aanvallen op Saoedi-Arabië en de VAE, en de situatie in Iran.

Bijna de helft (47%) beschreef de positie van Jordanië in het Palestijns-Israëlische conflict als ‘onscherp’.

De overgrote meerderheid (81%) steunt het feit dat Jordanië een actieve rol speelt in de regionale en mondiale inspanningen op het gebied van het Palestijns-Israëlische conflict en de Syrische crisis. De meerderheid wil dat Jordanië een secundaire (neutrale) rol speelt in de oorlog in Jemen, de crisis in Soedan en de Russisch-Oekraïense spanning.

Bijna de helft van de Jordaniërs (48%) beschrijft de recente Jordaans-Israëlische betrekkingen als goed, en de meerderheid (53%) gelooft dat het in het belang van het koninkrijk is om een ​​minimale relatie met Israël te onderhouden. De overgrote meerderheid (81%) van de Jordaniërs is tegen de normalisering van de betrekkingen tussen Arabische landen en Israël.

Bijna de helft van de Jordaniërs (44%) steunt de tweestatenoplossing voor het Palestijns-Israëlische conflict – de staat Palestina naast de staat Israël in de lijn van vóór 1967, en 42% denkt dat deze oplossing het meest realistisch is, terwijl 13% denkt dat er nooit een oplossing voor het conflict zal komen.

Hoewel een overgrote meerderheid van de Jordaniërs (81%) van mening is dat de Jordaans-Amerikaanse betrekkingen goed zijn, is een nog groter deel (88%) ontevreden over het Amerikaanse beleid ten aanzien van het Arabisch-Israëlische conflict, en slechts 13% is van mening dat de Verenigde Staten serieus zijn over het vinden van een oplossing hiervoor. 55% van de Jordaniërs steunt echter het versterken van de Jordaans-Amerikaanse betrekkingen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Mohammad Al-Kasim “46% of Jordanians say Israel is greatest threat to Arab world” van 7 maart 2022 op de site van The Jerusalem Post
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Een gedachte over “46% van de Jordaniërs zegt dat Israël de grootste bedreiging vormt voor de Arabische wereld

  1. Begrijpen we nu Jordanie/Palestina een achterlijk land is gebleven met een kleine elite die het voor zichzelf prima heeft geregeld, terwijl de rest in de middeleeuwen is blijven steken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.