Rusland rekruteert Syriërs voor oorlog in Oekraïne

Een foto van de 2e Turks-Russische gezamenlijke landpatrouille uitgevoerd op de M4-snelweg in Idlib, Syrië op 23 maart 2020 (Credit: Anadolu Images)

Moskou rekruteert Syriërs die bedreven zijn in stedelijke gevechten om in Oekraïne te vechten, aangezien de Russische invasie op het punt staat zich dieper in de steden uit te breiden, vertelden Amerikaanse functionarissen zondag aan de Wall Street Journal .

Een Amerikaanse beoordeling geeft aan dat Rusland, dat sinds 2015 in Syrië opereert, de afgelopen dagen strijders van daaruit heeft gerekruteerd, in de hoop dat hun expertise in stedelijke gevechten kan helpen om Kiev te veroveren en de Oekraïense regering een verwoestende slag toe te brengen, zeiden vier Amerikaanse functionarissen. geciteerd in het rapport.

Die beslissing wijst op een mogelijke escalatie van de gevechten in Oekraïne, zeiden experts tegen de Wall Street Journal. Het is onduidelijk hoeveel strijders zijn geïdentificeerd, maar sommigen bereiden zich al in Rusland voor om het conflict aan te gaan, aldus een functionaris.

Ambtenaren wilden niet ingaan op wat er nog meer bekend is over de inzet van Syrische strijders in Oekraïne, de status of de precieze omvang van de inspanning.

Volgens een publicatie in Deir Ezzor, Syrië, heeft Rusland vrijwilligers uit het land tussen $ 200 en $ 300 aangeboden “om naar Oekraïne te gaan en als bewakers te werken” voor zes maanden per keer.

Moskou mengde zich eind 2015 in de Syrische burgeroorlog en verleende onder meer luchtsteun aan het leger van de Syrische president Bashar Al-Assad.

Terwijl Rusland beweerde dat zijn luchtaanvallen alleen gericht waren op de jihadistische groepering Islamitische Staat (ISIS), zeiden westerse functionarissen dat de aanvallen ook gericht waren op door het Westen gesteunde “gematigde” rebellengroepen die Assad beschouwt als “terroristen”.

Rusland heeft Syrië ook voorzien van het geavanceerde S-300 luchtafweersysteem, dat raketten afvuurt vanuit vrachtwagens en is ontworpen om militaire vliegtuigen en ballistische raketten voor de korte en middellange afstand neer te schieten.

Bronnen:

  • naar een artikelReport: Russia recruiting Syrians for Ukraine war” van 7 maart 2022 op de site van Israel National News (INN)
  • naar een artikelRussia recruiting Syrians to fight against Ukraine – US officials” van 7 maart 2022 op de site van The Jerusalem Post

3 gedachtes over “Rusland rekruteert Syriërs voor oorlog in Oekraïne

  1. Dat zou het ook kunnen zijn. Er circuleert momenteel zoveel nepnieuws rond over dit conflict dat een kat haar jongen niet meer zou terugvinden. Maar ik merk dat de zowel NOS als de VRT ook dit bericht heeft opgepikt. Het zou dan volgens NOS niet om jihadisten gaan, maar om gevangen rebellen en die ze naar Syrië sturen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.