Minderjarige Palestijn die brandbommen gooide neergeschoten door de IDF

Dagelijks tafereel in Israël: Palestijnen gooien brandbommen naar Israëlische burgers en soldaten

Israëlische troepen hebben zondagnacht in de semi-autonome Palestijnse gebieden in Judea & Samaria een 16-jarige Palestijn doodgeschoten toen hij brandbommen gooide naar een militaire post, aldus het leger.

Het ministerie van Volksgezondheid van de Palestijnse Autoriteit identificeerde de tiener als Yamen Nafiz Jaffal. Hij werd neergeschoten in zijn woonplaats Abu Dis, aan de rand van Jeruzalem.

Volgens het Israëlische leger gooide Jaffal molotovcocktails naar een militaire observatiepost, naast een andere Palestijn. Soldaten zagen de twee tijdens een ‘vooraf geplande operatie’ in de Palestijnse stad, zei het leger.

De soldaten schoten op een van de verdachten en sloegen hem. Later stierf hij aan zijn verwondingen. De tweede verdachte vluchtte“, aldus de Israel Defense Forces in een verklaring.

De afgelopen twee weken zijn zes Palestijnen omgekomen bij gewelddadige confrontaties met Israëlische troepen. Eerder op zondag schoot de politie de 19-jarige Palestijn Karim al-Qawasme dood nadat hij een agent in Jeruzalem had neergestoken, aldus de politie. Een andere agent raakte bij het incident gewond door eigen vuur.

Bij een meer duister incident vorige week schoten Israëlische soldaten de 19-jarige Palestijnse student Ammar Abu Afifa bij Hebron neer. Het leger weigerde hem later te beschuldigen van gewelddadige activiteiten en zei dat soldaten hem een ​​uitkijkpost zagen naderen, hem achtervolgden en hem neerschoten.

Als reactie op de dood van Jaffal op zondagavond, beschuldigde de Palestijnse Autoriteit Israël ervan de aanhoudende crisis in Oekraïne uit te buiten om ‘buitengerechtelijke executies’ van Palestijnen te plegen. “[Israël] profiteert van de preoccupatie van de wereld met de oorlog in Oekraïne”, zei PA-premier Mohammad Shtayyeh.

De terreurgroep Hamas veroordeelde ook de dood van Jaffal, maar claimde de tiener niet als lid. “Deze misdaad zal de legitieme wens van ons volk, onze rechtvaardige strijd, om ons land te heroveren niet stoppen“, zei Hamas-woordvoerder Hazem Qasim.

Palestijnen opgepakt tijdens wapensmokkel vanuit Jordanië:

Bronnen:

  • naar een artikel van Aaron Boxerman “Palestinian, 16, killed by IDF in West Bank when throwing firebombs, army says” van 7 maart 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.