Het Palestijnse standpunt over de oorlog in Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin ontmoet de Palestijnse president Mahmoud Abbas in Sochi op 23 november 2021 [beeldbron: Y. Biyatov/AFP via Getty Images]

Omdat ze de Russische president Vladimir Poetin of de regering-Biden niet boos wilden maken, hebben de PA en Hamas tot nu toe afgezien van het innemen van officiële standpunten over Oekraïne.

Terwijl velen in de Palestijnse straat zich openlijk identificeren met de bevolking van Oekraïne na de Russische militaire invasie van dat land, weet de Palestijnse leiding nog steeds niet welk standpunt ze in moeten nemen.

Palestijnse intellectuelen zijn van mening dat de Palestijnen een voorzichtig standpunt moeten innemen dat de principes van het internationaal recht hooghoudt; roept op om conflicten vreedzaam op te lossen door middel van dialoog en niet met militair geweld; en handhaaft het recht van volkeren op zelfbeschikking als een principe dat niet kan worden aangetast.

Tegelijkertijd zijn de Palestijnen zich er terdege van bewust dat de Oekraïense president Zelensky een jood is. Volgens hen is hij ook een zionist die de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als de verenigde hoofdstad van Israël steunde, evenals de Israëlische ‘Guardian of the Walls-operatie’ in Gaza in mei 2021.

Er zijn ook Palestijnen in de gebieden die de invasie van Oekraïne door het Russische leger verwelkomen in de hoop dat dit zal leiden tot een nieuwe wereldorde waarin de Amerikaanse macht en hegemonie zullen afnemen. Ze willen dat de Verenigde Staten, de sterke bondgenoot van Israël, verzwakt worden. Volgens hun logica zou dat onvermijdelijk ook leiden tot een verzwakking van Israël.

Maar net zoals Israël nauwgezet zijn standpunten en beleid beraadslaagt, een dunne lijn probeert te bewandelen en onnodige verklaringen over de Russische invasie van Oekraïne probeert te vermijden, is de Palestijnse Autoriteit bijzonder omzichtig. 

De PA-voorzitter wil problemen met de regering-Biden vermijden door Rusland niet te veroordelen, wat de heropening van de PLO-kantoren in Washington en de verplaatsing van het Amerikaanse consulaat naar Oost-Jeruzalem in gevaar zou kunnen brengen. 

Aan de andere kant heeft Abbas langdurige banden met Moskou; enkele jaren geleden beweerde hij zelfs dat hij als KGB-agent had gediend tijdens het behalen van zijn doctoraat in Moskou.

Daarnaast wonen er momenteel 2500 Palestijnen in Oekraïne, voornamelijk studenten. Op 26 februari 2022 zei PA-premier Mohammed Shtayyeh dat ze allemaal veilig waren en dat de PA voor hun behoeften zorgde via de Palestijnse ambassade in Kiev:

De PA als geheel zwijgt echter. Het heeft Rusland nodig, maar wil tegelijkertijd geen problemen met Oekraïne. Het heeft Rusland nodig om het Midden-Oosten Kwartet (de Verenigde Naties, de Europese Unie, de Verenigde Staten en Rusland) ertoe aan te zetten een internationale conferentie bijeen te roepen die Israël zou willen dwingen tot een internationale vredesconferentie, ondanks de oppositie van Israël en de regering-Biden.

De PA probeert de rol van de Verenigde Staten in te perken, die sinds de Oslo-akkoorden traditioneel de bemiddelaar zijn tussen de PA en Israël. Abbas werkt, met de hulp van Rusland, om de Verenigde Staten van die rol te ontdoen, bewerend dat het geen “eerlijke makelaar” is, en om het Kwartet te installeren als het orgaan dat toezicht zal houden op de Israëlisch-Palestijnse onderhandelingen in plaats van op de Verenigde Staten.

Hamas, Rusland en Oekraïne

Ook Hamas heeft goede betrekkingen met Rusland. Net als de PA, die wordt gedomineerd door Fatah, aarzelt zij om een ​​standpunt in te nemen over de crisis in Oekraïne.

In een vreemd incident werd Hamasleider Khaled Meshaal geciteerd die zei dat Poetin “zijn invasie van Oekraïne en het doden van burgers moet stoppen”. De leiding van Hamas ontkende snel de “verzonnen” opmerkingen. “Hij heeft tegenover geen enkel mediakanaal een verklaring afgelegd over de Oekraïense crisis”, hield een woordvoerder van Hamas vol.

Hamas-leider Mousa Abu Marzouk was de enige Hamas-functionaris die bevoegd was om over de kwestie te spreken. Op 26 februari tweette Abu Marzouk:

“Een van de belangrijkste lessen van de Russisch-Oekraïense oorlog is dat het tijdperk van Amerika als het enige bolwerk van de wereld tot een einde is gekomen.”

De PA heeft nauwere banden met Moskou dan met Washington. Niet alleen Abbas, die rechtstreeks contact heeft met Poetin en telefonisch met hem praat wanneer hij hulp nodig heeft, maar ook Hussein al-Sheikh, een lid van het uitvoerend comité van de PLO en een mogelijke opvolger van Abbas, heeft nauwe banden gecultiveerd met het Russische leiderschap. 

Al-Sheikh is ook een favoriet van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov, die Abbas aanraadde hem de leiding te geven over de onderhandelingen met Israël in plaats van wijlen Saeb Erekat.

Vorige week sprak al-Sheikh telefonisch met Mikhail Bogdanov, de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken en speciaal gezant voor het Midden-Oosten. Ze bespraken verschillende onderwerpen, waaronder de situatie in Oekraïne en de resoluties van 8 februari van de Centrale Raad van de PLO. Al-Sheikh heeft de media echter geen details bekendgemaakt over wat zij bespraken met betrekking tot de invasie van Oekraïne.

De PA en Hamas staan ​​ongetwijfeld veel sympathieker tegenover Rusland dan tegenover de Verenigde Staten, Israëls nauwste bondgenoot. De afgelopen jaren heeft Rusland ook de rol van bemiddelaar tussen de verschillende Palestijnse facties gespeeld en heeft het zelfs een dialoog tussen al die facties in Moskou georganiseerd, gericht op het bereiken van nationale eenheid.

Jaarlijks wonen de leiders van de Palestijnse facties diplomatieke bijeenkomsten bij in het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Zelfs Mohammed Dahlan, een bittere rivaal van Abbas, was een paar maanden geleden in Moskou te gast en vroeg Lavrov om hulp bij het verzoenen met de PA-voorzitter.

Het stilzwijgen van de Palestijnen zal echter niet lang duren. Op het moment dat de uitkomst van de gevechten in Oekraïne duidelijker wordt, is het veilig om aan te nemen dat hooggeplaatste figuren in de PA en Hamas hun standpunten zullen bekendmaken. 

Ze hopen dat er zo snel mogelijk een diplomatieke oplossing wordt gevonden, zodat ze een doelmatiger openbaar standpunt kunnen innemen dat Rusland of de Verenigde Staten niet zal opschrikken. Uiteindelijk kan het zijn dat zowel de PA als Hamas een neutraal en principieel standpunt innemen dat geen van beide partijen bevoordeelt.

Bronnen:

  • naar een artikel van Yoni Ben Menachem “The Palestinian Stance on the Invasion of Ukraine” van 6 maart 2022 op de site van The Jewish News Syndicate

4 gedachtes over “Het Palestijnse standpunt over de oorlog in Oekraïne

  1. Ja, dat klopt Jack. Israël wil hier liever niet in betrokken raken. Tenslotte wonen er nog honderdduizenden Joden in Rusland en Oekraïne. Bovendien steunt, financiert én bewapent Rusland de Syrische president Bashar Al Assad, en voert zelfs bombardementen uit. Rusland steunt en bewapent ook Iran dat op zijn beurt de terreurgroepen Hezbollah, Hamas en Islamitische Jihad ondersteunt. Reden genoeg voor premier Bennett om te trachten op kousenvoeten het conflict te omzeilen. Hoe lang Israël het nog zal volhouden om geen partij te kiezen, zal afhangen hoe lang het conflict zal duren en hoe bloedig het wordt.

    Like

  2. Hi Israël wil ook president putin NIET Boos maken,heel klaar te zien!

    Like

  3. Palestijnse terreur ‘presidenten’ die (onofficieel) de Russische despoot steunen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.