Premier Bennett pendelt tussen Moskou, Kiev en Berlijn om Oekraïnecrisis te ontmijnen

Premier Bennett op visite bij president Poetin

Premier Naftali Bennett heeft zaterdag drie uur lang een ontmoeting gehad met de Russische president Vladimir Poetin in Moskou, in een kennelijke poging om te onderhandelen over een einde aan de oorlog in Oekraïne.

Bennett en Poetin bespraken de oorlog in Oekraïne, inclusief de situatie van Israëli’s en Joodse gemeenschappen als gevolg van het conflict, aldus een diplomatieke bron.

Bennett informeerde de Oekraïense president Volodymyr Zelensky voorafgaand aan de ontmoeting met Poetin en belde hem voordat hij Moskou verliet. Bennett sprak volgens Ynet ook met de Franse president Emmanuel Macron.

Bennett vloog na de ontmoeting met Poetin naar Berlijn om te dineren met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. De twee leiders spraken een uur lang en bespraken een aantal kwesties, waaronder de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

De premier heeft twee keer eerder met Poetin en Zelensky gesproken, sinds Rusland Oekraïne binnenviel .

Zelensky heeft Bennett gevraagd te proberen te bemiddelen tussen de partijen, een aanbod dat Poetin vorig jaar afwees, maar vorige week niet afwees toen Bennett het opnieuw ter sprake bracht.

Bennett coördineerde zijn reis naar Moskou van tevoren met de VS, Frankrijk en Duitsland – alle partijen bij de gesprekken met Iran. Bennett sprak met de Franse president Emmanuel Macron en kan na Berlijn Parijs bezoeken, meldde KAN. Turkije werd ook bijgewerkt, aangezien de vliegroute van Bennett over zijn grondgebied ging.

Daarnaast bespraken Poetin en Bennett de gesprekken met Iran, waarbij laatstgenoemde benadrukte dat Israël zich verzet tegen een terugkeer naar het nucleaire akkoord van 2015, dat het doel is van de onderhandelingen in Wenen.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, stelde dit weekend nieuwe eisen in de onderhandelingen over een nucleaire deal met Iran in Wenen, en riep op tot schriftelijke garanties dat sancties in verband met de oorlog in Oekraïne het land niet zullen weerhouden van handel met Teheran.

Die vraag kwam toen partijen zeiden dat een terugkeer naar de nucleaire deal van 2015 nog dagen verwijderd was. Jeruzalem is zeer kritisch geweest over de deal en zei dat het het nucleaire programma van Iran niet voldoende en niet lang genoeg beperkt, terwijl het de sancties opheft die de Islamitische Republiek met contant geld zullen doen overgaan in haar proxy-oorlogsvoering in het Midden-Oosten.

Poetin en Bennett kwamen overeen om het deconflictiemechanisme in Syrië voort te zetten, meldde Channel 12 News. Jeruzalem coördineert met Moskou voor luchtaanvallen op Iraanse doelen in Syrië, waar het Russische leger de dominante kracht is.

Sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen, probeert Jeruzalem het belang van coördinatie met Moskou voor de nationale veiligheid in evenwicht te brengen met Israëls sterkste strategische alliantie met de VS, en steun voor democratie en internationale orde.

Israël veroordeelde de Russische invasie van Oekraïne via minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid en een stemming in de Algemene Vergadering van de VN, maar Bennett was terughoudend om iets over Rusland te zeggen. In zijn recente verklaringen heeft hij zijn steun uitgesproken voor het Oekraïense volk en opgeroepen tot onderhandelingen.

De premier was de eerste leider van een democratie die Poetin ontmoette sinds Rusland 10 dagen eerder Oekraïne was binnengevallen.

Bennett vertrok zaterdagochtend vroeg uit Israël voor de reis, die gepland was nadat hij woensdag met Poetin had gesproken over de oorlog in Oekraïne.

De premier heeft tweemaal met Poetin en Zelensky gesproken sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen. Zelensky heeft Bennett gevraagd te proberen te bemiddelen tussen de partijen.

Bennett en minister van Bouw en Bouw Ze’ev Elkin, die als vertaler diende, vieren allebei de Joodse sabbat. Vliegen op zaterdag geeft aan dat er een dringende behoefte was aan nationale veiligheid.

Elkin vertaalt Poetin al meer dan tien jaar voor premiers in vergaderingen. De in Charkov (Kharkiv) geboren minister heeft een broer in Oekraïne en kreeg naar verluidt een kabinetspost aangeboden door Zelensky nadat hij in 2019 tot president van Oekraïne was gekozen.

Nationale veiligheidsadviseur Eyal Hulata, diplomatiek adviseur Shimrit Meir en woordvoerder Matan Sidi vergezelden Bennett ook naar Moskou.

Bronnen:

  • naar een artikel van Lahav Harkov “Bennett concludes meeting with Putin, speaks with Zelensky” van 6 maart 2022 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Premier Bennett pendelt tussen Moskou, Kiev en Berlijn om Oekraïnecrisis te ontmijnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.