Blanke supremacisten geven de Joden de schuld voor het conflict in Oekraïne

Een antisemitische sneer die complottheorieën omarmt die op 4 maart 2022 in een extreemrechtse Telegram-chat werd gepost. (Screenshot)

Blanke supremacisten over de hele wereld hebben het geweld in Oekraïne grotendeels veroordeeld als een “broederoorlog” tussen twee blanke Europese landen, aldus onderzoekers van extremisme.

De meningen over de oorlog lopen uiteen en het is niet duidelijk of de meerderheid van de extreemrechtse extremisten partij kiest voor Rusland of Oekraïne, maar de meesten sympathiseren met Oekraïense burgers. Sommigen hebben de Joden de schuld gegeven van het conflict en noemden het een samenzwering.

“Het overkoepelende verhaal of de overeenkomst, als die er was, is het idee dat dit een ‘broederoorlog’ is, dus eigenlijk een blanke christelijke natie versus een andere blanke christelijke natie, en dat is iets waar veel van deze groepen zich tegen hebben uitgesproken”, zegt Callum Farley, een onderzoekend onderzoeker bij de Anti-Defamation League.

De ADL heeft donderdag een rapport uitgebracht met details over de extremistische reactie op de oorlog, voornamelijk gebaseerd op openbare en privéchats en verklaringen van extreemrechts, blanke supremacisten en anderen.

Er is geen duidelijke schuld voor het uitbreken van de oorlog onder extreemrechts. Veel blanke extremisten zijn geschokt door de moord op blanke Oekraïense burgers door het Russische leger. Grafische beelden van aanvallen op Oekraïense steden circuleren in extreemrechtse chatgroepen op de berichtentoepassing Telegram.

Sommigen geloven dat de NAVO de Russische president Vladimir Poetin ertoe heeft aangezet om binnen te vallen, of zeggen dat hij Oekraïners probeerde te redden van de Europese Unie.

Aansluitend bij het idee van de “broederoorlog” is een verhaal dat de oorlog een Joodse samenzwering is om blanke Europeanen schade toe te brengen, waarbij zowel Poetin als de Oekraïense president Volodymyr Zelensky betrokken zijn.

“Het is het idee dat omdat president Zelensky van Joodse origine is, de samenzwering toeneemt dat Poetin wordt gecontroleerd door de Russische oligarchen, die ook Joods zijn naar verluidt, en dus in wezen is het een Joodse samenzwering om deze twee blanke naties tegen elkaar op te zetten om blanke mensen te vermoorden”, zei Farley.

Supremacisten verwerpen Poetin’s “denazifactie” missie in Oekraïne

De Amerikaanse blanke supremacist David Duke heeft het conflict herhaaldelijk neergezet als een Joodse samenzwering om niet-Joden te doden.

De racistische White Lives Matter-organisatie schreef in een bericht: “Kies blanke Oekraïners en blanke Russen tussen de door joden geleide Oekraïne en de NAVO en door joden geleide Rusland. Beëindig de oorlog, roep de internationale kliek van anti-blanken en hun betrokkenheid aan beide kanten op, en veroordeel de blanken opnieuw tot genocide. Witte rasseneenheid. Dat is het. De enige take die je als pro-Wit kunt hebben.”

Indiana Active Club, een andere blanke supremacistische groep, zei: “Of je nu de Oekraïense of de Russische kant van dit conflict steunt, onthoud dat elke gevallen blanke man een verlies is voor het Europese volk als geheel.”

Een antisemitische sneer die complottheorieën omarmt die op 4 maart 2022 in een extreemrechtse Telegram-chat werd gepost. (Screenshot)

Een post in een fascistische zender zei: “De onschuldige mensen van Oekraïne en Rusland zijn van beide kanten verstrikt in een zog-oorlog. Blanken verliezen, joden winnen.” Het acroniem “zog” is een blanke supremacistische term die verwijst naar een “zionistische bezette regering”, een samenzwering over Joodse macht.

Volgens het ADL-rapport hebben velen van extreemrechts het Rusland van Poetin bewonderd als een machtige, blanke, christelijke natie. De Amerikaanse blanke supremacist Richard Spencer heeft Rusland de ‘enige blanke macht ter wereld’ genoemd.

Maar sommigen zijn verzuurd tegen Poetin vanwege de invasie en voor zijn beweerde doel van “denazificatie” van Oekraïne. Hij is ook veroordeeld voor het vechten tegen het Azov-bataljon, een Oekraïense legereenheid met neonazistische banden, omdat hij naar verluidt niet-blanke vluchtelingen naar Europa zou hebben laten verhuizen, en voor het opstellen van moslimsoldaten in het Russische leger.

Leden van het Azov Bataljon, de neo-Nazi militie in Oekraïne

Bronnen:

  • naar een artikel van Luke Tress “White supremacists condemn Ukraine conflict as a ‘brother war’; some blame Jews” van 5 maart 2022 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikelWhite Supremacists, Other Extremists Respond to Russian Invasion of Ukraine” van 3 maart 2022 op de site van The Anti-Defamation League (ADL)

2 gedachtes over “Blanke supremacisten geven de Joden de schuld voor het conflict in Oekraïne

  1. Dit soort blanke idioten, supremacisten genaamd, zijn niet meer te helpen.

    Hun haat & domheid hebben hun gehoor & hersenen ultiem geknakt.

    Gewoon laten tieren en er verder niet op ingaan. Vergeefse moeite.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.