Israëlische hulpgoederen voor Oekraïne reeds aangekomen in Polen

Eén van de vrachtwagens met een Israëlische zending humanitaire hulp is op 4 maart 2022 aangekomen in Polen van waaruit de reis verder gaat naar Lviv in Oekraïne (Shlomi Amsalem/GPO)

Israëls zending humanitaire hulp van 100 ton voor Oekraïners is na een reis van drie dagen in Polen aangekomen, kondigt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan.

De hulp omvat 17 ton medische apparatuur en medicijnen; waterzuiveringssystemen bedoeld om 200.000 mensen te bevoorraden; noodwatervoorzieningskits voor 100.000 mensen; wintertenten voor 3.000 woningen; 15.000 dekens; 3.000 slaapzakken en 2.700 winterjassen.

De vrachtwagens die de zending vervoeren, zijn nu op weg naar de Oekraïense grens en zullen doorgaan naar de West-Oekraïense stad Lviv, waar Israël een geïmproviseerde ambassade exploiteert na de evacuatie van zijn missie in Kiev.

Vladislav Roitberg, een Hebreeuwssprekende adviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, bedankt “alle Israëli’s die Oekraïne steunen”. “Het wordt heel erg gevoeld”, zie hij tegen Channel 12 vanuit Kiev. “De burgers die het Oekraïense volk steunen – ik dank hen heel, heel erg.”

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid is van plan om tijdens de komende kabinetsvergadering een voorstel in te dienen waardoor Israël vluchtelingen uit Oekraïne zal gaan opnemen, en niet alleen degenen die joods zijn, meldt de openbare omroep Kan.

Het geruchtenbeleid volgt op kritiek op Israël voor het aanrekenen van 10.000 NIS aan vluchtelingen om tijdelijk in het land te blijven.

Israëlische bronnen vertellen het netwerk dat Israël op geleende tijd speelt voordat het krachtiger zal moeten optreden tegen Rusland:

Als de zaken de komende dagen tot rust komen en op weg zijn naar een dialoog, zal Israël zijn huidige benadering handhaven… van humanitaire steun aan Oekraïne, declaratieve veroordelingen van de Russische invasie en geen sancties. Maar als de situatie blijft escaleren en Poetin de invasie verdiept, en de slachtoffers en doden toenemen, zal Israël gedwongen worden om mee te doen aan de westerse poging om sancties op te leggen.

De Oekraïense ambassadeur in Israël Yevgen Korniychuk vertelt de publieke omroep Kan dat hij begrijpt dat Israël misschien niet in staat zal zijn om Oekraïne van wapens te voorzien vanwege de noodzaak om werkrelaties met Rusland te onderhouden.

Korniychuk vraagt ​​zich echter af waarom Israël niet op zijn minst militaire beschermende uitrusting kan sturen, die Oekraïne op dit moment veel meer nodig heeft dan de humanitaire zendingen die Israël heeft toegezegd te sturen.

‘Kun je doden met persoonlijke bescherming?’ vraagt ​​Korniychuk. “Dat kan het leven van de mensen redden. We hebben het niet over militairen. Ze hebben allemaal de zelfbescherming nodig.”

Volgens een woordvoerder van Chabad, dat een netwerk heeft van honderden afgezanten in het land, schuilt de overgrote meerderheid van de Oekraïense Joden ter plaatse.

Chabad schat dat ongeveer 10.000 Joodse vluchtelingen Oekraïne hebben verlaten, en nog eens 30.000 zijn intern ontheemd. De beweging schat dat er ongeveer 350.000 Oekraïense joden zijn; andere schattingen hebben het cijfer op ongeveer 200.000 gezet.

Bronnen:

  • naar een artikel100-ton Israeli shipment of humanitarian aid for Ukrainians arrives in Poland” van 4 maart 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.