Biden’s ‘capitulatie’ aan Iran brengt Arabieren, Midden-Oosten en VS in gevaar

Arabieren waarschuwen dat de verzoening van de regering-Biden met het extremistische en terroristische regime in Teheran de Iraanse proxy-milities in staat zou stellen hun aanvallen op de Arabische bondgenoten van Amerika voort te zetten en het Midden-Oosten massaal te destabiliseren. (Bron afbeelding: iStock)

Terwijl de aandacht van de wereld is gericht op de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, blijven de Arabieren hun angst uiten over de mogelijkheid dat de regering-Biden en de wereldmachten het nucleaire akkoord van 2015 met Iran nieuw leven inblazen.

De Arabieren waarschuwen dat de verzoening van het extremistische en terroristische regime in Teheran de proxy-milities van Iran in staat zou stellen hun aanvallen op de Arabische bondgenoten van Amerika voort te zetten en het Midden-Oosten massaal te destabiliseren. 

Dr. Ibrahim al-Nahhas, een prominente Saoedische politiek analist en academicus, schreef op 23 februari:

De partijen van de internationale gemeenschap die met Iran onderhandelen, met name de P5+1 (de VS en de andere permanente leden van de VN-Veiligheidsraad: China, Frankrijk, Rusland, Groot-Brittannië en Duitsland), moeten beseffen dat het extremistische Iraanse regime zich niet heeft gehouden, en zal zich niet houden aan internationale wetten, voorschriften en overeenkomsten, zelfs als het heeft gezworen en ondertekend of beloofd om ze na te leven en uit te voeren… ideologie die terrorisme adopteert en gelooft in het exporteren van chaos en vernietiging.

Nahhas waarschuwt dat als Iran een nucleair akkoord bereikt dat prioriteit geeft aan economische, commerciële en investeringsbelangen ten koste van de veiligheidsbelangen van de Arabische landen, “de destructieve vermogens en het extremisme van de Khomeini-ideologie die terrorisme, chaos, verwoesting en vernietiging naar de landen in de regio zullen worden versterkt.”

Nahhas wees erop dat de Khomeini-ideologie al vernietiging heeft gebracht in Arabische landen, waaronder Libanon, Jemen, Irak en Syrië.

Degenen die de nucleaire deal van 2015 ondertekenden, maakten ‘grote fouten’, betoogde de Saoedische politieke analist .

Ze kwamen overeen om samen te zitten met een regime dat expliciet zijn steun en sponsoring van terrorisme en extremisme verklaart; ze kwamen overeen om geheime besprekingen [met Iran] aan te gaan zonder medeweten van de landen die negatief worden getroffen door het terrorisme en extremisme van het Iraanse regime en ze ondertekenden een overeenkomst die geen rekening hield met de belangen en zorgen van de landen en volkeren van de regio.

“Door die deal met Iran te sluiten,” voegde Nahhas eraan toe, “accepteerden de VS en de andere wereldmachten impliciet extremistische politieke regimes en terroristische en destructieve praktijken. Ze accepteerden ook Iraanse interventie in de binnenlandse aangelegenheden van andere landen, de ontwikkeling van vernietigende wapens en het verwerven van nucleaire technologie voor militaire doeleinden.”

Nahhas zei dat hij gelooft dat de gesprekken in Wenen tussen Iran en de VS en de wereldmachten zullen leiden tot een deal die slechter is dan de vorige overeenkomst.

De ambities en het beleid van het extremistische Iraanse regime zullen de veiligheid, vrede en mondiale stabiliteit verder destabiliseren als het meer privileges krijgt op nucleair en bewapeningsgebied. Als de groep deze feiten niet erkent, zal ze ze opmerken wanneer Iraans terrorisme en extremisme de landen bereiken (die momenteel met Iran onderhandelen). Het [Iraanse] terrorisme en extremisme zullen echter gewelddadiger en destructiever zijn, gezien de nucleaire en bewapeningsvoordelen die het zal halen uit een nieuwe overeenkomst.

Gealarmeerd door berichten over een op handen zijnde deal met Iran, beweerde de Syrische politiek analist en commentator Rami Al-Khalifa Al-Ali op 23 februari dat de wereld minder veilig zal zijn na de ondertekening van een nieuw nucleair akkoord met de mullahs in Teheran. Al Ali schreef :

Hoewel de regering-Biden bij haar aankomst in het Witte Huis beloofde dat het geen derde termijn zou zijn voor voormalig president Barack Obama, volgt ze hem stap voor stap… Dit blijkt duidelijk uit het standpunt van de regering-Biden over de Iraanse nucleaire kwestie. Deze positie lijkt zwak, aarzelend en onderhevig aan Iraanse chantage.

Al-Ali wees erop dat de Arabieren herhaaldelijk hebben opgeroepen om het Midden-Oosten vrij te maken van massavernietigingswapens.

Maar duwt de nucleaire overeenkomst de regio een stap in deze richting? Het antwoord is nee. Integendeel, de nieuwe overeenkomst zal de spanning verhogen en aandringen op een wapenwedloop en misschien een race naar het bezit van nucleaire technologie. Uiteindelijk zal de landen in de regio zullen niet accepteren dat ze gegijzeld worden door Iraanse nucleaire technologie.

De Syrische analist zei dat volgens verschillende lekken de opkomende overeenkomst met Iran niet ingaat op de “negatieve punten” van de overeenkomst van 2015 die de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump ertoe bracht zich in 2018 terug te trekken uit de deal.

“De duur van de overeenkomst is nog steeds een negatief punt”, benadrukte Al-Ali. “De vraag is, wat zal er gebeuren na het einde van deze periode? Zal Iran vrij zijn om de atoombom te bereiken?”

Het gevaarlijkste punt, waarschuwde hij, is dat de Amerikaanse regering “andere kwesties heeft genegeerd waarin Iran een bedreiging vormt voor de regio, waaronder het programma voor ballistische raketten”.

Dit programma is in twee opzichten gevaarlijk. Het eerste is het vermogen van Iraanse raketten om kernkoppen te dragen, en daarom maken ballistische raketten deel uit van het nucleaire programma, en het heeft geen zin om regelingen te treffen die geen rekening houden met het plaatsen van beperkingen daarop. Het tweede probleem is de verspreiding van deze ballistische raketten in de regio en de levering ervan aan terroristische organisaties. Deze raketten vormen nu een bedreiging voor internationale handelsroutes, evenals voor buurlanden die geacht worden bondgenoten te zijn van Washington.”

Al-Ali merkte ook op dat de onderhandelingen in Wenen niet ingingen op de steun van Iran aan terroristische milities.

Dit is geen secundaire of marginale kwestie, maar het heeft eerder directe gevolgen voor de veiligheid en stabiliteit in de hele regio… Deze milities zijn de arm van Iran in de regio en ze zijn van plan chaos en vernietiging te verspreiden waar ze ook zijn. De [nieuwe] overeenkomst zal naar verwachting de hand van Iran in de regio loslaten, zoals gebeurde tijdens het Obama-tijdperk, wat leidde tot een toename van geweld in de regio.”

De VS en hun westerse bondgenoten, zei Al-Ali, vergissen zich als ze denken dat een nieuwe overeenkomst vooruitgang zal boeken in de regio.

In plaats daarvan verwachten we een toename van het tempo van terroristische daden en de toename van conflicten in de regio… De dreiging zal westerse samenlevingen bereiken. Als er een overeenkomst wordt bereikt met Iran, zal dit vergelijkbaar zijn met het Verdrag van München, dat Hitler vrij spel gaf in Europa en een ongekende ravage aanrichtte in Europa.

De ervaren Libanese journalist Kheirallah Kheirallah schreef op 16 februari dat de regering-Biden klaar lijkt om toe te geven aan de mullahs in Teheran.

De crisis in Oekraïne, zei Kheirallah , “heeft de zwakte van de regering-Biden aan het licht gebracht, die klaar lijkt om zich aan de Islamitische Republiek te onderwerpen.”

Het is niet verwonderlijk dat Vladimir Poetin in Oekraïne tot het einde kwam nadat hij ontdekte dat hij te maken had met een Amerikaanse regering die niet meer kon zijn dan een verlengstuk van de regering van Barack Obama. De regering-Biden kan schreeuwen en bedreigen zoveel ze wil.

De VS hebben volgens de Libanese journalist overal ter wereld hun “impotentie” geopenbaard.

Misschien is het belangrijkste dat Poetin heeft opgemerkt, dat Amerikaanse bondgenoten het niet vertrouwen… De Russische president moet lang hebben stilgestaan ​​bij het Amerikaanse gedrag tegenover wat er in Jemen gebeurt en de agressie van Iran tegenover de Arabische Golfstaten. Wie al deze Amerikaanse zwakheden heeft ontdekt kan er alleen maar van profiteren. Het lijdt geen twijfel dat Vladimir Poetin een sluwe man is die Obama heeft gemanipuleerd en momenteel Biden bespeelt.

Dr. Huda Raouf, een Egyptische leraar politieke wetenschappen en onderzoeker in regionale en Iraanse aangelegenheden, schreef dat het Iraanse regime heeft begrepen dat het Midden-Oosten niet langer een prioriteit is voor het beleid van de regering-Biden. Volgens Raouf beperkte de regering-Biden haar kijk op de bedreigingen voor de Amerikaanse veiligheid tot alleen China en Rusland.

Met de plotselinge en ongecalculeerde terugtrekking uit Afghanistan, merken we dat het Midden-Oosten niet langer een prioriteit is voor het Amerikaanse beleid, wat Iran uiteindelijk begreep… Als we kijken naar de ontwikkelingen van de besprekingen in Wenen, ontdekken we dat de VS ijvert om tot een verkleinde kopie van de oorspronkelijke overeenkomst van 2015 te komen. Tot dusver lijkt de regering-Biden geen alomvattende benadering van Iran te hebben. Zolang de VS niet met Iran onderhandelt over zijn regionale gedrag, moet ze misschien een kader bouwen met zijn partners en bondgenoten over hun zorgen over Iran, zelfs nadat de nucleaire deal nieuw leven is ingeblazen.

Raouf merkte op dat Iran vindt dat het niet verantwoordelijk wordt gehouden voor zijn inmenging in de interne aangelegenheden van de Arabische landen.

Tot nu toe lijkt het erop dat Teheran echt geen prijs hoeft te betalen, aangezien het niet onder druk is gezet vanwege zijn acties in Irak en zijn betrokkenheid bij de oorlogen in Jemen, Libanon en Syrië. Dit zijn de belangrijkste uitdagingen waarmee we te maken kunnen krijgen de regio, en er moet een mechanisme zijn om ze op te lossen. De heropleving van de [nucleaire] overeenkomst van Iran zal de regionale standpunten van Iran niet veranderen, inclusief zijn steun aan groepen zoals Hezbollah, sjiitische milities in Irak, het Assad-regime in Syrië en de Houthi’s in Iran. Jemen.

De Libanese redacteur en politiek activist Mustafa Fahs sprak ook zijn bezorgdheid uit over het naderende akkoord. Geen overeenstemming bereiken zou volgens hem beter zijn dan een nieuwe.

De [aanstaande] overeenkomst lijkt een nieuwe spanningsfactor in de regio te zijn, en geen factor van stabiliteit… De buurlanden, vooral de Arabische Golfstaten, kunnen geen nucleaire overeenkomst accepteren zonder beperkingen op het ballistische project van Iran en zijn regionale invloed, aangezien de vrees dat de overeenkomst beperkt zal blijven tot de nucleaire kwestie zal leiden tot een escalatie van regionale spanningen en Teheran ertoe zal aanzetten meer te investeren in zijn buitenlandse projecten.

In een dergelijk scenario, zei Fahs , zou het ontbreken van een overeenkomst minder schadelijk zijn dan het bereiken van een nieuwe.

Door het uitblijven van overeenstemming zal het conflict met Iran beperkt blijven tot de grote mogendheden”, voegde hij eraan toe. Het gebrek aan overeenstemming kan Teheran ook goed uitkomen als het weigert terug te komen op enkele van zijn basiseisen. Het gebrek aan overeenstemming verdrijft het schrikbeeld van een confrontatie [tussen Iran en de VS]. De voorgestelde overeenkomst zal de deur wagenwijd openen voor crises.

Sayed Zahra, adjunct-hoofdredacteur van de Bahreinse krant Akhbar Al-Khaleej , vroeg ook of de Amerikaanse president Joe Biden heeft besloten om “in te stemmen” met Iran.

Elke volgeling van ontwikkelingen en actuele gebeurtenissen en de standpunten en het beleid van de regering-Biden zal onvermijdelijk tot het fundamentele feit komen dat Biden heeft besloten in Iran te berusten; hij heeft besloten toe te geven aan zijn expansionistische project, dat uiteindelijk tot doel heeft de Iraanse hegemonie op te leggen. in de regio…

“Dit project houdt verband met de terroristische en subversieve rol van Iran en de krachten, milities en groepen die ermee verbonden zijn in de Arabische landen, met name Irak, Libanon en Jemen. Via deze terroristische krachten en groepen vormt Iran een directe bedreiging voor de veiligheid en stabiliteit van de Arabische landen. Het is voor ons voldoende om terroristische aanslagen op Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten te zien door de Houthi’s [de door Iran gesteunde terroristische militie in Jemen]. Dit is het gevaar waarmee de Arabische landen worden geconfronteerd. Wat belangrijk is, is dat de kwestie van de terroristische rol van Iran in de regio en het gevaar van zijn ballistische raketten helemaal niet op tafel komt in de onderhandelingen en geen serieuze aandacht krijgt van Amerika en andere landen die aan de onderhandelingen deelnemen.”

Zahra merkte op dat de Golfstaten eerder hadden gevraagd om partners in de onderhandelingen te zijn, maar hun verzoek werd genegeerd door de VS en de wereldmachten.

Dit betekent eenvoudigweg dat er een niet-verklaarde Amerikaanse boodschap aan Iran is dat de kwestie van de rol van Teheran in de regio de Amerikanen niet veel zorgen baart… Met andere woorden, het betekent dat Iran en zijn proxies zich vrij voelen om te doen wat ze willen. Het is duidelijk dat de Amerikaanse regering heeft besloten toe te geven aan de realiteit dat Iran een kernmacht is. Het is duidelijk dat de Amerikaanse regering niet langer veel geeft om de vernietigende terroristische rol die Iran speelt in de regio en de capaciteiten die het bezit waardoor het via zijn agenten Arabische landen kan bedreigen. We mogen verwachten dat het bereiken van een nieuwe overeenkomst met Iran het begin zal zijn van een nieuw tijdperk van escalatie van de Iraanse terroristische dreiging in de regio. De Arabische landen moeten zich hierop voorbereiden.

Het is duidelijk dat velen in de Arabische wereld zich bewust zijn van de gevaren die voortvloeien uit de bloedarme houding van de regering-Biden ten opzichte van Iran. Deze Arabieren hebben de wereld gewaarschuwd voor het feit dat ze zich dodelijk bedreigd voelen door Bidens vermeende capitulatie voor de mullahs in Teheran en de destabiliserende gevolgen voor de regio.

Het meest verontrustend is waar een groeiend aantal Arabieren de regering-Biden voor proberen te waarschuwen: dat het sluiten van een nieuwe deal met Iran niet alleen Iran en zijn terroristische volmachten zou aanmoedigen en de vrienden van Amerika in het Midden-Oosten in gevaar zou brengen, maar ook rampzalige beroering zou veroorzaken, waaronder een nucleaire wapenwedloop “op steroïden” in de regio – die allemaal terecht de schuld zouden krijgen van de regering-Biden. 

Het lijkt erop dat de regering-Biden ervoor heeft gekozen om de waarschijnlijkheid van dit angstaanjagende scenario te negeren. Het is een besluit dat onherstelbare schade toebrengt aan de geloofwaardigheid van Amerika in het Midden-Oosten.

Bovendien, zoals Arabische analisten in niet mis te verstane bewoordingen zeggen, lopen Amerika en zijn westerse bondgenoten zelf in het vizier van de mullahs in Teheran.

Erger nog, zoals met Biden’s vrijgevigheid jegens de Russische president Vladimir Poetin door het nieuwe START-verdrag uit te breiden en hem de Nord Stream 2-pijpleiding te schenken (die gisteren faillissement aanvroeg), zal het geen goodwill kopen. Het zal alleen verschijnen als zwakte en de agressie tegen het Westen versnellen.

Bronnen:

 • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Biden’s ‘Capitulation’ To Iran Endangers Arabs, Middle East, U.S.” van 2 maart 2022 op de site van The Gatestone Institute

Een gedachte over “Biden’s ‘capitulatie’ aan Iran brengt Arabieren, Midden-Oosten en VS in gevaar

 1. Als je zo een oude incompetente idioot aan het hoofd van de (nog) vrije wereld hebt……dan moet je niet verbaasd zijn.

  Tel daarbij de EU hypocresie en je hebt geen vijanden meer nodig!

  Net zoals de reactie van Rusland in de sterren stond geschreven, zo is die van Iran het ook.

  Deze “deal” is het startschot voor de volgende oorlog in het MO en ja……ditmaal mét atoom!

  Dank u Mr. President!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.