De zwakte van het Westen zal Israël en Oekraïne duur te staan komen

Putin, de ultimate puppetmaster

De internationale arena verandert. Wie daar overtuigend bewijs voor nodig heeft, moet eens goed kijken naar wat er momenteel in Oekraïne gebeurt en welke effecten de spanning daar heeft.

Oekraïne is ongetwijfeld niet alleen het slachtoffer van Russische agressie, maar ook van een zwak internationaal systeem, en vooral van een westerse wereld die zich heeft toegewijd aan een strategie van uitstelgedrag en zachte diplomatie bij het omgaan met opstandige elementen in het internationale systeem, vooral wanneer dit laatste proberen de bestaande realiteit uit te dagen.

De tactiek van het Westen in de omgang met de internationale politiek komt voort uit de wens om zijn comfortabele bestaan ​​in stand te houden. Het uitgangspunt dat naar voren werd gebracht toen de Amerikaanse president Barack Obama aantrad, waardoor verschuivingen in de internationale politiek de wereld in een gevaarlijke, hectische, onstabiele en oncontroleerbare plaats hebben veranderd, is een ijzersterk principe geworden van het Amerikaanse en Europese buitenlands beleid, waardoor het voorzichtig en lenig is geworden .

Dit beleid, dat erop gericht is wrijving te verminderen, risico’s zorgvuldig te beheersen en stabiliteit te heiligen, doet dat zelfs als het gepaard gaat met het belonen van malafide internationale elementen. Zachte diplomatie is nu de naam van het spel – maar degenen die zacht spreken, hebben geen stok achter de deur meer, en dit beleid is steeds irrelevanter geworden ten opzichte van vastberaden krachten.

Rusland is niet het enige actieve element in de huidige crisis en Oekraïne zal waarschijnlijk niet het enige slachtoffer van de Westerse diplomatie zijn.

Zelfs de meest vage experts hebben het tegenwoordig moeilijk om Oekraïne en Israël niet naast elkaar te plaatsen, omdat het veel te duidelijk is dat Rusland opkomt als het ‘Iran’ van Oost-Europa, terwijl Oekraïne niemand minder wordt dan Israël.

Dit is geen spiegelbeeld, niet in termen van de macht van Rusland en Iran, noch in de omstandigheden van Oekraïne en Israël. men moet echter verder kijken dan de details – naar het principe. En op dat niveau is het precies hetzelfde verhaal.

Net als Rusland is Iran vastbesloten om zijn strategische plannen in het Midden-Oosten te realiseren en een regionale macht te worden. Het is vastberaden, agressief en schuwt het niet om economische prijzen te betalen die in het Westen erg “belangrijk” zijn, maar in Moskou en Teheran, die minder hedonistische culturen vertegenwoordigen, niet zo belangrijk zijn.

Net als Rusland, dat stappen onderneemt om de strategische sfeer in Europa te herdefiniëren, zet Iran stappen in deze richting met betrekking tot het Midden-Oosten. De huidige onderhandelingen tussen het Westen en Iran bootsen de onderhandelingen tussen het Westen en Rusland na – ten koste van Oekraïne.

In deze context is het belangrijk om te begrijpen dat alle stappen die de Russische president Vladimir Poetin heeft genomen, bedoeld zijn om juist deze onderhandelingen te dienen, maar voor hem is het uitoefenen van druk en het dreigen met oorlog een routinematige onderhandelingstactiek.

Onthoud – dit gaat niet over oorlog, maar over kopstoten met de Amerikaanse president Joe Biden, de Franse president Emmanuel Macron, de Britse premier Boris Johnson en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz – dezelfde mensen die de nucleaire besprekingen met Iran leiden en net zo verzoenend zijn tegenover de ayatollahs zoals ze zijn in de richting van het Kremlin.

In het geval van Iran zal Israël de prijs moeten betalen voor de zwakte van het Westen. In het geval van Rusland zal dat Oekraïne zijn.

Het Westen lijkt op dit moment misschien sympathiek tegenover Israël, maar uiteindelijk zal Israël aan zijn lot worden overgelaten – iets dat natuurlijk verstrekkende gevolgen heeft.

De soort waarschuwing van een Oekraïense diplomaat dat Israël op zijn hoede moet zijn om neutraal te blijven, in de weg van “Oekraïne vandaag, morgen – Israël” kan niet worden afgewezen.

De strategische eenzaamheid van Israël kan het duur komen te staan, vooral op de dag na een militaire actie in Iran – als het escaleert in een langdurige uitputtingsslag, die Israël heel moeilijk kan weerstaan. Dit is slecht nieuws voor de Israëlische strategie, want ondanks het feit dat het belangrijke resultaten markeert, zoals de Abraham-akkoorden, lijdt het aan aanzienlijke nadelen.

Niettemin kan men troost putten uit het feit dat Europa en de Verenigde Staten Israël hoogstwaarschijnlijk niet zullen bekritiseren als het gaat om het Israëlisch-Palestijnse vredesproces en de tweestatenoplossing – om precies dezelfde reden – zwakte.

Niemand, zelfs president Biden niet, kan Israël dwingen zich op de Palestijnse kwestie te concentreren – zeker niet gezien hoe onbeduidend het is in het licht van de dreiging van een nucleair Iran.

Bronnen:

 • naar een artikel van Doron Matza “West’s weakness will cost Israel, Ukraine dearly” van 20 februari 2022 op de site van Israel Hayom
 • met dank aan Tiki S. voor de hint

Een gedachte over “De zwakte van het Westen zal Israël en Oekraïne duur te staan komen

 1. 1948, de Internationale wapen boycot waarbij Israel (500 000 Joden) alléén voor haar overleven moest vechten tegen 5 goed bewapende Arabische legers (mét steun van GB) en alléén door de hulp & wapens van Czechoslovakije kon overleven.

  Nee, er waren géén Internationale sancties, géén hulp, géén uitingen van Media & Gutmenschen en géén Joodse vluchtelingen vanuit Israel.

  1948 – 2022………en de rest is geschiedenis!

  2022, de Nato boycot van het Westen dat alwéér toekijkt, met boodschappen & veroordelingen, hoe Oekraine door Rusland word kapotgemaakt en alléén moet vechten voor haar overleven.

  De uitingen van support zijn overweldigend, maar daar doe je verder niets mee.

  Laat ze leren van Israel dat het kan!!!!!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.