Babyn Yar werd niet gebombardeerd; Oekraïense Zelensky probeert Joden (én vooral Israël) voor zijn zaak te mobiliseren

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky in combat uitrusting

De directe en emotionele oproep van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky aan de joden in de wereld op woensdag betekende een soort afscheid voor hem.

Voor en tijdens de Russische oorlog tegen zijn land had Zelensky duidelijk gesproken met burgers aan beide kanten van het conflict, maar hij had de mensen buiten het land niet rechtstreeks toegesproken. En zijn hele carrière lang is hij niet openhartig geweest over zijn joodse identiteit.

Dus toen hij en zijn assistenten herhaaldelijk de aandacht vestigden op wat ze zeiden dat er deze week gebeurde met locaties van joodse betekenis, zagen sommigen een strategische beslissing in een voor Oekraïne gevaarlijk moment.

“Hij gebruikt de Joodse invalshoek – en het is absoluut koosjer”, vertelde Roman Bronfman aan de Jewish Telegraphic Agency.

Bronfman is een in Oekraïne geboren voormalig Israëlisch parlementslid en de auteur van een boek over de immigratie van Russisch-sprekende Joden naar Israël getiteld: “Het miljoen dat het Midden-Oosten veranderde: immigranten uit de voormalige USSR” (plaatje rechts)

Zelensky heeft zijn joodse identiteit nooit verborgen gehouden, maar heeft er ook nooit aandacht voor gevraagd. Tijdens een ceremonie vorig jaar in Babyn Yar, de plaats in de buurt van Kiev van een bloedbad onder Joden tijdens de Holocaust, vermeldde Zelensky niet het feit dat enkele van zijn familieleden daar werden vermoord, en hield hij een toespraak die afkomstig zou kunnen zijn van een van zijn niet- Joodse voorgangers.

Tijdens zijn presidentiële campagne verwierp Zelensky, een komiek die politicus werd, het onderwerp van zijn joodse identiteit met typische zelfspot.

In een interview in 2019 met Bernard-Henri Levy, een Frans-Joodse filosoof, weigerde Zelensky om zijn Joodse identiteit te onderzoeken en reageerde hij op een vraag erover door te zeggen: “Het feit dat ik Joods ben, haalt amper 20 op mijn lange lijst fouten.

En toch schreef zijn stafchef, Andriy Yermak, woensdag een opiniestuk voor de New York Times, waarvan de tweede zin benadrukte dat Oekraïne “een land is met een Joodse president”. Dat opiniestuk werd gepubliceerd kort na Zelensky’s op video opgenomen oproep, die zijn kantoor in het Engels en Hebreeuws vertaalde en verspreidde via meerdere sociale-mediakanalen.

In een oproep, verwijzend naar het chassidische bedevaartsoord in centraal Oekraïne, zei Zelensky:

“Op de eerste dag van de oorlog werd Uman brutaal gebombardeerd waar honderdduizenden Joden elk jaar komen bidden. Destijds Babyn Yar, waar honderdduizenden Joden werden geëxecuteerd. En nu, tot alle Joden van de wereld: begrijpt u niet waarom dit gebeurt? Daarom is het erg belangrijk dat miljoenen Joden over de hele wereld nu niet zwijgen. Het nazisme wordt in stilte geboren.”

Zelensky’s opmerkingen waren niet helemaal precies. Oekraïne wordt inderdaad zwaar en niet-uitgelokt aangevallen door Russische troepen, en civiele sites worden steeds vaker het doelwit. Maar de bom die viel in Uman, een stad van 80.000 inwoners met ongeveer 200 Joodse inwoners het hele jaar door, landde mijlen van het graf van Rabbi Nachman van Breslov, dat elk jaar tienduizenden Joodse pelgrims trekt.

En ondanks berichten heeft de raket die de tv-toren van Kiev heeft beschadigd in feite geen schade toegebracht aan het Babyn Yar-monument, dat zich in een aangrenzend gebied bevindt, volgens een ervaren Israëlische journalist, Ron Ben Yishai, die woensdag de locatie toerde en geen tekenen van schade zag.

“Godzijdank is het niet beschadigd”, vertelde Natan Sharansky, voorzitter van de adviesraad van de herdenkingsplaats, de Forward over de synagoge en de herdenkingsplaats in Babyn Yar.

In beide gevallen noemde Zelensky aantallen Joden die erbij betrokken waren die veel hoger zijn dan de geaccepteerde schattingen.

In de mist van oorlog zijn fouten gemakkelijk te maken. (Televisiecamera’s legden het moment vast waarop een assistent Zelensky vertelde dat Babyn Yar werd aangevallen.) Verkeerde informatie kan ook een krachtig hulpmiddel zijn voor leiders die de populaire mening willen vormen – iets dat de Russische president Vladimir Poetin regelmatig gebruikt wanneer hij probeert een beroep te doen op het joodse sentiment. 

Yermak’s stuk in de New York Times was een weerlegging van de ongegronde bewering van de Russische president dat hij een ‘denazificatie’-campagne voert in Oekraïne.

Anna Borshchevskaya, een senior fellow bij het Washington Institute for Near East Policy, vertelde JTA dat het benadrukken van Joodse kwesties en ideeën Zelensky goed van pas komt gezien het verhaal van het Kremlin.

“Als je zo’n flagrante en ongegronde beschuldiging naar voren brengt, helaas vanwege Russische propaganda zijn er mensen die het geloven, dan moet je dat tegengaan”, zei Borsjtsjovskaja. “Ik denk niet dat er iets onoprechts is aan zijn inspanningen, maar de wereld moet weten dat er een dictator in het Kremlin is die een Jood ervan beschuldigt een nazi te zijn.”

Bronfman zei dat het focussen op de details van de opmerkingen van Zelensky kan afleiden van belangrijkere zaken.

Babyn Yar werd niet direct geraakt, zei Bronfman. ‘Maar is het niet erg genoeg dat het gevaar loopt geraakt te worden door Russische bommen? Zelensky en zijn mensen gebruiken dit terecht om het wereldjodendom aan te sporen zich uit te spreken’, zei hij.

Zelensky’s eerste opmerkingen over Babyn Yar, die dinsdag laat op sociale media werden geplaatst, werden snel gevolgd door een stroom van veroordelingen door Joodse groepen en organisaties  die de suggestie accepteerden dat de Russische bombardementen schade hadden toegebracht aan de massagraven of het museum dat op de plaats.

“Het is ook heel goed mogelijk,” zei Bronfman, “dat Zelensky hoopt fondsen en internationale steun te krijgen van Joodse groepen die algemeen als invloedrijk worden beschouwd. Dat is ook volkomen legitiem.”

Veel van die groepen hebben hun aanzienlijke fondsenwerving en logistieke expertise al gericht op het ondersteunen van Oekraïense joden, die volgens verschillende schattingen tussen de 43.000 en meer dan 300.000 tellen.

Maar het is duidelijk dat Zelensky vindt dat een cruciaal aspect van de Joodse steun, die van Israël, ontbreekt. Na zijn tweede telefoongesprek met de Israëlische premier Naftali Bennett op woensdag, merkte Zelensky op sociale media op dat het paar had gesproken – maar in tegenstelling tot zijn gesprekken met andere wereldleiders, bedankte hij Bennett niet voor zijn steun en noemde hij zelfs de inhoud van hun gesprek niet. .

Donderdag ging Zelensky verder en vertelde verslaggevers op een bunkerpersconferentie: “Ik heb niet het gevoel dat de Israëlische premier zichzelf in de Oekraïense vlag heeft gewikkeld” – de steunbetuiging die veel individuele Israëli’s en anderen hebben gemaakt.

De Israëlische regering, op haar hoede voor de overweldigende invloed en aanwezigheid van Rusland in het Midden-Oosten, is traag geweest om de Russische invasie van Oekraïne krachtig te veroordelen, hoewel het zich woensdag bij de Verenigde Staten voegde in een veroordeling door de Algemene Vergadering van de VN. 

Israël heeft naar verluidt ook geweigerd om antiraketsystemen te delen met Oekraïne. Bennett sprak woensdag met de Russische president Vladimir Poetin binnen enkele uren na zijn gesprek met Zelensky.

Het zijn wapens, benadrukt Zelensky sinds het begin van de oorlog, die zijn land nodig heeft om de Russische indringers te bestrijden.

Zelensky heeft geweigerd Oekraïne te verlaten, ook al verklaarde Poetin openlijk dat hij eraan werkt om hem uit de macht te zetten. Zijn situatie, en die van zijn land, betekent dat de retoriek die wordt gebruikt om de benodigde hulp op gang te brengen een eerlijk spel is, zei Bronfman.

“Oekraïne verkeert in een wanhopige toestand. Zelensky verkeert in een zorgelijke toestand’, zei Bronfman. “Als hij de Joodse wereld om hulp vraagt, is dat niet meer dan normaal. En de Joodse wereld zou moeten luisteren.”

Het dagelijkse leven in een typische sjtetl, het Oost-Europees joodse dorpje Skoznitz, in het Oekraïense deel van de Pale, aka het Vestigingsgebied, omgeven door een bos, in de zomer van 1917 [beeldbron: Apart from my Art]

Bronnen:

  • naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Babyn Yar wasn’t bombed. But Ukraine’s Zelensky finds a useful tool to rally Jews to his cause” van 3 maart 2022 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Een gedachte over “Babyn Yar werd niet gebombardeerd; Oekraïense Zelensky probeert Joden (én vooral Israël) voor zijn zaak te mobiliseren

  1. Dit artikel brengt alleen maar verwarring te weeg. En Oekraïne en Zelensky en de bevolking in Oekraine heeft steun nodig…laat de schrijver van dit artikel zich maar opgeven om mee te gaan strijden tegen deze verschrikkelijke mensonterende situatie.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.