Verenigde Naties, inclusief Israël, veroordelen Russische invasie van Oekraïne

De Algemene Vergadering van de VN heeft woensdag met een overweldigende meerderheid een resolutie aangenomen waarin de Russische invasie van Oekraïne wordt veroordeeld, waarbij Israël zich aansluit bij 140 andere landen in het 193-leden tellende orgaan om te eisen dat Moskou zijn troepen onmiddellijk terugtrekt uit de bodem van zijn soevereine buur.

Het uiteindelijke resultaat van de stemming over de resolutie, getiteld ‘Agressie tegen Oekraïne‘, was 141-5 bij 35 onthoudingen.

De enige landen die naast Rusland tegen de resolutie stemden, waren Syrië, Noord-Korea, Wit-Rusland en Eritrea – een krachtige indicatie van het internationale isolement waarmee de Russische president Vladimir Poetin wordt geconfronteerd vanwege het binnenvallen van het kleinere buurland van zijn land.

Onder degenen die zich onthielden waren China, India, Iran, Irak, Pakistan en Zuid-Afrika.

In tegenstelling tot resoluties van de Veiligheidsraad, zijn resoluties van de Algemene Vergadering niet juridisch bindend, maar ze hebben wel invloed om de internationale opinie weer te geven.

Nadat Rusland zijn veto had uitgesproken tegen een soortgelijke, zij het juridisch bindende, resolutie in de Veiligheidsraad op 25 februari, kregen Oekraïne en zijn aanhangers goedkeuring voor een speciale spoedzitting – de eerste sinds 1997 – om te proberen de oppositie tegen de Russische invasie in de schijnwerpers te zetten.

Wat zich ontvouwde, waren meer dan twee dagen van toespraken die op maandag begonnen, waarin vertegenwoordigers van meer dan 110 landen naar het plenum kwamen om te klinken op de invasie van Oekraïne.

New York, 29 oktober 2021. Een boze Israëlische ambassadeur bij de VN, Gilad Erdan, verscheurde het rapport van de VN Mensenrechtenraad en smeet het in de vuilnisbak van antisemitisme

Israël stuurde dinsdag zijn plaatsvervangend VN-ambassadeur Noa Furman om de spoedzitting toe te spreken, in plaats van ambassadeur Gilad Erdan, in een klaarblijkelijke poging om het Israëlische standpunt te bagatelliseren en een diplomatieke ruzie met Rusland te vermijden.

Een bron die bekend is met de zaak zei dat de beslissing van minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid ook te maken had met een gebrek aan vertrouwen in Erdan, een voormalige Likud-minister. Het kantoor van Erdan van zijn kant heeft zorgvuldig vermeden om zich over de zaak uit te sloven.

Hoe dan ook, Noa Furman las een verklaring voor waarin zij er bij Rusland op aandrong zijn aanval op Oekraïne te staken en de invasie “een ernstige schending van de internationale orde” noemde.

Noa Furman drong er bij Moskou op aan om …

“[..] gehoor te geven aan de oproepen van de internationale gemeenschap om de aanval te stoppen en de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne te respecteren. Gezien onze diepe banden met beide partijen, zijn we bereid om op verzoek bij te dragen aan de diplomatieke inspanningen, en we hebben geprobeerd dit de afgelopen weken te doen.”

Israël was ook een van de 96 landen die de resolutie van woensdag mede-sponsorden – een stap die het vorige week weigerde te nemen toen een soortgelijke resolutie voor de Veiligheidsraad kwam. Die beslissing bracht de Amerikaanse ambassadeur bij de VN Linda Thomas-Greenfield ertoe haar teleurstelling in Erdan te uiten.

Sinds de spanningen tussen Rusland en Oekraïne begonnen te escaleren, heeft Israël getracht een te nauwe band met beide partijen te vermijden. Het is een van de weinige landen die relatief warme betrekkingen onderhoudt met zowel Oekraïne, een mede-westerse democratie, als Rusland, dat het luchtruim boven Syrië controleert, waarin Israël opereert om Iraanse volmachten aan te vallen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Jacob Magid “UN General Assembly, including Israel, votes overwhelmingly to condemn Russia” en een artikelCondemning Russia on global stage, Israel at UN says Ukraine invasion must end” van 2 maart 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.