Rabbijn van veroverde Oekraïense stad Cherson waarschuwt voor ‘nieuwe realiteit’

Twee Oekraïense orthodoxe joden aan grensovergang Medyka in Oost-Polen op 25 februari 2022, op de vlucht voor het conflict in hun land, een dag nadat Rusland een militaire aanval op buurland Oekraïne had uitgevoerd [beeldbron: Wojtek Radwanski/AFP]

De recente verovering door Rusland van de Oekraïense stad Cherson heeft “een nieuwe realiteit” op de inwoners van de stad opgedrongen, waaronder zijn omvangrijke Joodse gemeenschap, zei de rabbijn van de bezette provinciale hoofdstad op woensdag.

De invasie van Rusland van Oekraïne ging dinsdag zijn zevende dag binnen, in wat de grootste aanval op een Europese staat is sinds de Tweede Wereldoorlog.

Rabbi Yosef Yitzhak Wolff

Het verhaal is dat de Russen hier zijn … Wat ons het meest bezorgt, is het welzijn van de Joden, dat alles goed met hen komt, en niemand zal worden geschaad,” vertelde Rabbi Yosef Yitzhak Wolff aan Ynet uren na de opname van het zuiden van het zuiden Oekraïense stad, waar bijna een kwartmiljoen inwoners wonen.

Hij zei dat er nog honderden Joodse families in de stad zijn en nog veel meer in de rest van het district:

“Ik heb iedereen gevraagd het huis onder geen enkele omstandigheid te verlaten en in hun huis te blijven, zodat niemand schade zou oplopen, totdat het beeld duidelijker wordt. Ik krijg video’s van onze vrienden, leden van de gemeenschap, die zich op allerlei plaatsen in de stad bevinden. Ja, de Russen zijn duidelijk op straat, in het stadscentrum, met veel gereedschap, gepantserde voertuigen en tanks. We onderzoeken de mogelijkheid om hier weg te gaan met leden van de gemeenschap, maar alleen in het geval dat er een humanitaire corridor tot stand komt, zonder die, zullen we geen enkel risico nemen, God verhoede. Ondertussen zijn we hier.
We zijn allemaal één lichaam, een persoonlijk verzoek, iedereen die een goede daad doet, zal ons allemaal helpen.”

Cherson is strategisch gelegen aan de rivier de Dnjepr. Door de verovering ervan kan het Russische leger proberen om nog meer steden in het zuiden te veroveren, waaronder de stad Odessa – waar meer dan een miljoen mensen wonen.

Rusland zal ook in staat zijn om door een dam te breken die Oekraïne in Cherson heeft gebouwd en waardoor het de waterstroom naar het Krim-schiereiland verhinderde nadat het in 2014 door Moskou was geannexeerd.

Ondanks de brute gevechten en de reddingspogingen van Israël, zijn er Israëli’s die ervoor kiezen om in het belegerde land te blijven. Alexander Melnitzuk is zo’n onderdaan, die ervoor koos om met zijn gezin in de Oekraïense hoofdstad Kiev te blijven:

“Je hoort meer explosies, je voelt het naderen. Mijn vriendin staat ongeveer vijf keer per nacht op, [ik niet] misschien is het omdat ik Israëlisch ben, maar ik ben eraan gewend. We willen niet wegrennen, we willen niet vertrekken. Ik geloof niet dat de Russen [Kiev] zullen binnenkomen, en zelfs als ze dat doen, wat zal er gebeuren? Ik ben hier geboren en ik zal niet ren weg. Ik ben ook klaar om dienst te nemen.”

Synagoge van Cherson, Oekraïne, gebouwd in 1895. De stad is na de bevrijding door het Rode Leger op 13 maart 1944 opnieuw de thuisbasis geworden van een overvloed aan Joodse activiteiten, waaronder een dagschool, zomerkamp, ​​gaarkeuken en mikwe [beeldbron: Chabad.org]

Bronnen:

  • naar een artikel van Alexandra Lukash “Rabbi of Ukraine city captured by Russia warns of ‘new reality’” van 2 maart 2022 op de site van Ynet News
  • naar een artikelKherson” op de site van Yad Vashem: The Murder sites of the Jews in the Occupied Territories of the former USSR

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.