Oekraïne bekritiseert Israël omdat het geen vluchtelingen accepteert

Oekraïense ambassadeur in Israël Yevgen Korniychuk organiseert een briefing in het Cultureel Centrum van de Ambassade in Tel Aviv, 1 maart 2022. (Carrie Keller-Lynn/Times of Israel)

De Oekraïense ambassadeur in Israël heeft dinsdag het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken bekritiseerd en zijn besluit om Oekraïense vluchtelingen uit Polen of Hongarije niet op te nemen, te vernietigen.

Ambassadeur Yevhen Korniichuk vertelde dinsdag tijdens een persconferentie aan verslaggevers dat hij teleurgesteld was over het besluit van Israël, waarbij Oekraïense oorlogsvluchtelingen werden vergeleken met joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdak zochten tegen de Holocaust.

“Tientallen Oekraïense burgers zijn de afgelopen dagen teruggestuurd van Ben Gurion International Airport naar de landen waaruit ze kwamen”, zei Korniichuk. “Duizenden rechtvaardige heidenen in Oekraïne hebben Joden gered tijdens de Holocaust.”

Op de site van Yad Vashem werden 2.673 Oekraïners opgelijst en erkend als Rechtvaardigen onder de Naties voor het redden van Joden tijdens WOII. Anderzijds collaboreerden ca. 235.000 Oekraïners met de nazi’s waarvan tienduizenden deelnamen aan de Jodenvervolging.

“Dit is een humanitaire kwestie en ik vraag dat het wordt heroverwogen. Het eisen van contante garanties van 10.000 of 20.000 sjekels is erg moeilijk. We vragen om uw hulp. Ze komen hier niet om te werken. Ze zijn op de vlucht voor oorlog.”

Minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked zei dat tot dusver 97 Oekraïners zijn binnengekomen en dat twee de toegang is geweigerd – uit Georgië en Polen.

“De eerste taak is in de eerste plaats om Israëli’s van de grenzen te redden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken doet buitengewoon werk. We zijn klaar voor immigratie voor iedereen die Joods is of recht heeft op grond van de Wet op de Terugkeer. Mijn ministerie zal samen met het Ministerie van Immigrantenopname daarvoor zorgen”, zei Shaked.

Ze merkte op dat “het andere ding natuurlijk humanitaire hulp aan Oekraïne is. We helpen alle burgers zoveel mogelijk. Het laatste is om de belangen van de staat Israël te beschermen. We bevinden ons in een complexe realiteit, de verantwoordelijkheid staat voorop en in de eerste plaats om onze veiligheidsbelangen te beschermen.”

Korniichuk zei dat de Oekraïne nu wordt aangevallen door Wit-Rusland en wordt geconfronteerd met oorlog op twee fronten.

Russische troepen bestormden dinsdag Charkov, de op een na grootste stad in Oekraïne, terwijl een enorm konvooi van Russische legereenheden Kiev naderde, terwijl artillerievuur de omsingelde hoofdstad trof.

Ondanks de intensiteit van de Russische aanvallen zijn er geen grote steden ingenomen sinds de invasie afgelopen donderdag begon.

Volgens de Verenigde Naties zijn sinds maandag meer dan een half miljoen burgers het land ontvlucht. Het grootste deel van de vluchtelingen die het land al hebben verlaten, bevindt zich momenteel in Polen, Hongarije, Moldavië, Roemenië en Slowakije.

Bronnen:

  • naar een artikel van David Rosenberg “Ukraine slams Israel for not accepting refugees” en een artikelShaked rejects criticism of Ukrainian ambassador” van 3 maart 2022 op de site van Israel National News (INN)
  • naar een artikel van Carrie Keller-Lynn “Ukraine envoy ‘disappointed’ by Israel detaining refuge-seekers, wants defensive aid” van 1 maart 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.