Oekraïne bekritiseert Rusland na aanval op Holocaust-herdenkingsplaats

Bluswerken op de herdenkingssite van Babyn Yar op 1 maart 2022

“Wat heeft het voor zin om 80 jaar lang ‘nooit meer’ te zeggen, als de wereld zwijgt wanneer een bom op dezelfde plek van Babyn Yar valt? Minstens 5 doden. De geschiedenis herhaalt zich.”
[President Volodymyr Zelenskyy]

Oekraïne beschuldigde Rusland dinsdag van het uitvoeren van een “barbaarse” raketaanval op een tv-toren in Kiev waarbij vijf burgers omkwamen in de buurt van Babyn Yar, een herdenkingsplaats voor een van de grootste afzonderlijke bloedbaden van Joden tijdens de Holocaust.

Twee raketten troffen de toren, waarbij vijf mensen omkwamen die in de buurt liepen, zei de burgemeester van Kiev, Vitali Klitschko, en drong er bij de inwoners op aan om van de straat te blijven vanwege de dreiging van een aanval.

Russische troepen vallen tv-toren in Kiev aan, dichtbij Oekraïense hoofdstad

Op video’s die online werden gedeeld door de hulpdiensten van de stad, was te zien dat eerstehulpverleners langs neergestorte elektriciteitskabels liepen om branden te blussen in het puin van gebouwen aan de voet van de toren, die tegenover Babyn Yar staat.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy zei: “Wat heeft het voor zin om 80 jaar lang ‘nooit meer’ te zeggen, als de wereld zwijgt wanneer een bom op dezelfde plek van Babyn Yar valt? Minstens 5 doden. De geschiedenis herhaalt zich…”

De aanval kwam op de zesde dag van de Russische invasie van Oekraïne, toen Rusland de inwoners van Kiev waarschuwde om hun huizen te ontvluchten, waardoor de bombardementen op Oekraïense stedelijke gebieden werden geïntensiveerd in een verschuiving van tactiek nadat de Russische aanval tot stilstand kwam. Lees het volledige verhaal

“Op 29-30 september 1941 vermoordden nazi’s meer dan 33 duizend joden hier (in Babyn Yar). 80 jaar later vallen Russische nazi’s hetzelfde land aan om Oekraïners uit te roeien. Kwaad en barbaars”, zei minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba op Twitter.

Rusland noemt zijn acties in Oekraïne een “speciale operatie” waarvan het zegt dat het niet bedoeld is om grondgebied te bezetten, maar om de militaire capaciteiten van zijn zuiderbuur te vernietigen en gevangen te nemen wat het beschouwt als gevaarlijke nationalisten.

Er wordt gewerkt aan het herstellen van het volledige signaal van de tv-toren en de kanalen zijn nog steeds beschikbaar via satelliet-, kabel- en internetverbindingen, zei de burgemeester Klitschko in zijn online verklaring.

Bronnen:

  • naar een artikelUkraine slams Russia after attack on Holocaust memorial site” van 1 maart 2022 op de site van Israel Hayom
  • naar een artikelRussian bombs damage Kyiv’s Babi Yar Holocaust memorial site” van 1 maart 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.