Neen, de Palestijnen zijn niet zoals de Oekraïners

Van hondsdolle anti-Israël lasteraars zoals Maureen Clare Murphy van de Electronic Intifada, tot meer deftige Israëlische bashers zoals MSNBC’s Mehdi Hasan, pro-Palestijnse propagandastrijders gebruiken de Russische invasie van Oekraïne om te proberen punten te scoren tegen Israël.

“Als je een westerse links nitwit bent die sympathiseert met Oekraïners die nu de wapens opnemen tegen Rusland, vraag jezelf dan af waarom [je] geen sympathie hebt gehad met Hamas-strijders in Gaza of Hezbollah in Libanon”, tweette Murphy in een post die deze denkwijze vertegenwoordigde.

Buurtbewoners bereiden op 27 februari ’22 molotovcocktails in Uzhhorod, West-Oekraïne.

Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, kwam een ​​aantal mensen naar voren om te proberen het debat te verschuiven naar het Israëlisch-Palestijnse conflict. Veel van deze stemmen zijn gericht op kritiek op Israël, en voor hen kan er geen nieuwsbericht in de wereld zijn zonder verwijzing naar Israël.

Het door Israël geobsedeerde kamp bestaat uit verschillende groepen, die allemaal oneerlijke praatpunten uiten om de conflicten met elkaar in verband te brengen.

Toen er beelden opdoken van Oekraïne die handvuurwapens uitdeelt aan burgers en mensen instrueert over het maken van molotovcocktails, wezen sommigen erop dat dezelfde media die de Oekraïners prijzen het Palestijnse ‘verzet’ niet prijzen.

In dit verhaal wijzen ze op hoe de media Oekraïners hebben gehyped als geldige verdedigers die bereid zijn om op straat te vechten, terwijl ze de neiging hebben om Palestijnen af ​​te schilderen als ongeldige militanten wanneer ze hetzelfde doen. Hun belangrijkste klacht is dat Israël degenen die brandbommen gooien als terroristen definieert, terwijl grote media dit niet zo zien als het om Oekraïne gaat.

Een ander verhaal dat naar voren wordt gebracht, is dat terwijl het Westen Oekraïners steunt voor hun verzet tegen de bombardementen en het offensief van Rusland, hetzelfde Westen zogenaamd geen Palestijnen steunt die zich ook willen ‘verzetten’. In dit verhaal wordt het Westen gevraagd om Hamas en Hezbollah te steunen op dezelfde manier waarop het Oekraïners steunt.

Het ene land is het andere niet

Laten we beginnen met wat hier oneerlijk is. De Palestijnen hebben waarschijnlijk meer media-aandacht per hoofd van de bevolking gekregen dan enig ander volk op aarde.

Hun ‘verzet’ heeft ook meer aandacht gekregen en meer sympathieke verhalen dan enig ander volk ter wereld dat beweert weerstand te bieden aan onderdrukking of bezetting. Je kunt dit zien door simpelweg het aantal verhalen en NGO-campagnes op te tellen over de uitzetting van een paar families in Oost-Jeruzalem in de afgelopen jaren, of de intense media-aandacht voor Khan al-Ahmar en andere plaatsen die de centrum van controverses over landstrijd met Israël.

Dus laten we dat eens uitrekenen: de uitzetting van een of twee families in Sheikh Jarrah vergeleken met 300.000 Oekraïners die in vijf dagen van gevechten uit hun huizen zijn verdreven.

Het aantal Oekraïners dat wordt gedwongen te vluchten is al meer dan het totale aantal Palestijnen dat in 1948 hun huizen ontvluchtte. Dat betekent dat in slechts een week tijd meer Oekraïners uit hun steden en dorpen zijn verdreven dan ooit met de Palestijnen.

En toch hebben we 70 jaar non-stop berichtgeving gehad over Palestijnen die rechteloos waren. De onoprechte bewering hier is dat een week met verhalen over Oekraïne op de een of andere manier oneerlijk is omdat de Palestijnen de berichtgeving van die week niet domineerden. Toch hebben de Palestijnen al 70 jaar berichtgeving, en veel ervan is sympathiek.

Palestijnen gooien molotov-cocktails naar Israëlische legervoertuigen

Het argument dat Palestijnse molotovcocktails niet dezelfde aanbidding krijgen in de westerse media is misleidend. Jarenlang kreeg het Palestijnse stenengooien tijdens de Intifada positieve berichtgeving. Palestijnen die met geweren slingerden en zich verzetten tegen Israël in plaatsen zoals Jenin, kregen ook positieve berichtgeving. Maar Palestijnse groepen gingen van ‘verzet’ naar het bombarderen van burgers en het vieren van de aanvallen op hen. Dat is een groot verschil.

Oekraïne is nog geen moeras voor Rusland geworden, en Oekraïners blazen geen bussen op in Moskou. Rusland heeft in het verleden daadwerkelijk te lijden gehad van terrorisme van Tsjetsjenen en anderen. In het geval van Oekraïne zijn er echter geen posters van ‘martelaren’ die Russische kinderen afslachten.

Er is niets romantisch aan een Palestijn of een Oekraïner die een molotovcocktail op de auto van een burger gooit. De media vieren het Oekraïense verzet omdat het tegen het Russische leger vecht. Grote media en het Westen in het algemeen stonden sympathiek voor de Palestijnen toen ze in de eerste plaats tegen het Israëlische leger vochten.

Wanneer mensen beweren dat Oekraïne oneerlijke dekking krijgt voor ‘verzet tegen bezetting’, terwijl Palestijnen niet dezelfde dekking krijgen, zijn hun beweringen misleidend. Palestijnen krijgen steun en berichtgeving, en Palestijnse vluchtelingen zijn na 70 jaar nog steeds vluchtelingen.

Ze krijgen enorme internationale steun. Oekraïners krijgen ook steun. En als ze zich na 70 jaar nog steeds tegen Rusland verzetten, is het eerlijk om die steun voort te zetten. Veel van degenen die Palestijnen steunen terwijl ze de berichtgeving over Oekraïne dichtslaan, zijn ook oneerlijk omdat ze het Oekraïense verzet niet steunen.

Ze beweren dat de situaties hetzelfde zijn, maar velen van hen steunen Rusland. Je kunt aan hun sociale media-achtergrond zien hoe sommigen niet alleen Rusland en het Assad-regime steunen, maar ook anti-Israël en anti-Koerdisch zijn. Ze steunen niet echt het ‘verzet’ van elke groep. Ze zijn vooral geobsedeerd door Israël. Deze obsessie wordt meestal gedreven door antisemitisme, en hun praatjes over Oekraïne zijn slechts een afleiding.

Bronnen:

  • naar een artikel van Seth J. Frantzman “The disingenuous attempt to link Ukraine with Palestinians” en een artikelThe Palestinians are not like the Ukrainians” van 1 maart 2022 op de site van The Jerusalem Post
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Een gedachte over “Neen, de Palestijnen zijn niet zoals de Oekraïners

  1. De palestijnen saga met hun ophoudelijk gejammer is de GROOTSTE LEUGEN uit de moderne geschiedenis.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.