Israël hoeft zich niet aan de kant van het Westen te scharen tegen Rusland

Poetin en oud-premier Netanyahu

Israël zal op twee manieren aan zijn morele verplichting in de oorlog in Oekraïne voldoen. Een daarvan is door logistieke planning om Oekraïense Joden op te nemen, waardoor het meer dan andere landen doet om het vluchtelingenprobleem aan te pakken dat in Polen, en mogelijk ook elders, is ontstaan. 

Het andere is door te letten op de noodzaak om de existentiële veiligheidsbelangen van Israël te beschermen – de strijd tegen de Iraniërs en Hezbollah in Syrië, evenals de versterking van de soevereiniteit op de Golanhoogten.

Israël heeft geen morele verplichting om zich in de westerse staten – geleid en gevolgd door de VS – te storten in hun conflict met Rusland. Als het bericht dat premier Naftali Bennett een ontmoeting had met de Russische president Vladimir Poetin en aanbood om te bemiddelen tussen Rusland en Oekraïne waar is, dan heeft Israël van in het begin reeds een ernstige fout gemaakt, die volgt op de fout van de Lapid-Bennett-regering.

Het is geen wonder dat alles nu ingewikkeld lijkt. Een navigatiefout leidde ons naar dit punt. Voormalig premier Benjamin Netanyahu leidde een nieuw beleid dat een historisch begrip met het Rusland van Poetin creëerde. Hij verwijderde Israël van de Amerikaanse regering onder Obama om Israël vrijheid te geven om te manoeuvreren in het noorden en in Iran. Politiek inzicht redt bloedvergieten.

Maar de belangrijkste overweging is dat diezelfde “westerse” landen die eisen dat Israël zich bij hen aansluit bij de VN-veroordelingen van en hun afstemming op Rusland, degenen zijn die Israël jarenlang hebben veroordeeld en diplomatiek isoleren. 

Een speciale commissie van een VN-orgaan is onderweg naar Israël om vermeende oorlogsmisdaden te onderzoeken. Het beleid van het Westen ten aanzien van Israël, geleid door de VS tijdens de regering-Obama en Biden, kan worden samengevat als: zielige zwakte als het om Rusland ging; pacificatie van Iran; en vijandigheid jegens Israël. 

Dus, afgezien van humanitaire solidariteit met een natie die wordt aangevallen, zou Israël zich niet moeten hechten aan mislukt Amerikaans beleid.

De beurt van de huidige regering heeft Israël geneutraliseerd in het omgaan met de Iraanse nucleaire dreiging. De VS van Biden zijn anders dan we kenden, en de grote fouten hebben geleid tot de huidige oorlog. 

Het is verbazingwekkend om een ​​stuk van Thomas Friedman te lezen dat in 1998 in de New York Times werd gepubliceerd en dat precies de huidige tragedie voorspelt. Friedman interviewde X – de legendarische George Kennan, die gedurende decennia van de Koude Oorlog het Amerikaanse beleid van inperking vormde. 

Op 94-jarige leeftijd wanhoopte hij aan het beleid dat toenmalig president Clinton en zijn volk leidden om de NAVO naar het oosten te duwen. Hij en Friedman voorspelden een ramp.

”Ik denk dat dit het begin is van een nieuwe koude oorlog. Ik denk dat de Russen geleidelijk nogal negatief zullen reageren en het zal hun beleid beïnvloeden. Ik denk dat het een tragische fout is”, zei Kennan tegen hem. Op dat moment wist niemand wie Vladimir Poetin was.

Biden’s Amerika is ook het Amerika dat een afschuwelijke zwakte vertoonde in zijn rampzalige terugtrekking uit Afghanistan en de manier waarop het naar een nieuwe nucleaire deal met Iran is gekropen en tegelijkertijd de sancties tegen Iran heeft opgeheven. 

De Russen realiseerden zich dat ze een onbekwame Amerikaanse leider hadden en kwamen in de verleiding om een ​​offensieve zet te doen. Er is geen geldige morele reden om vast te houden aan het mislukte Amerikaanse beleid ten aanzien van Rusland in een tijd waarin de VS in de omgang met onze belangrijkste vijand, Iran, tegen de vitale belangen van Israël opereert. 

De Russen hebben al gereageerd op de officiële verklaringen van Israël met een bericht dat weigerde de Golanhoogten als Israël te erkennen. Een prominente Russische analist zei: “De Syriërs zijn vrij om de Golanhoogten te bevrijden.” 

Het zou beter zijn om ons te concentreren op humanitaire hulp aan de Oekraïners en te voorkomen dat Rusland – officieel of politiek – veroordeeld wordt.

Bronnen:

  • naar een artikel van Amnon Lord “Israel doesn’t have to join the West against Russia” van 27 februari 2022 op de site van Israel Hayom
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.