In Jeruzalem en in Hebron speelden vrouwen een prominente rol bij het herstel van het joodse leven

In 1886 richtte Rabbi Yitzchak Winongrad de Torat Chaim Yeshiva op aan de Ha-Gai-straat, tegenover de Tempelberg. Deze yeshiva was de enige van de ongeveer 80 synagogen en studiezalen die tijdens de Jordaanse heerschappij van Jeruzalem niet door Jordanië werd verwoest.

Elke nieuwkomer in de Oude Stad van Jeruzalem leert dat deze in vier delen is verdeeld: joods, moslim, christelijk en Armeens. 

Hoewel er geen formele grenzen zijn en er enige vermenging van bewoners is, is het duidelijk dat leden van elke groep de voorkeur geven aan hun eigen buurt vanwege de link met de religieuze identiteit en geschiedenis.

Ik raakte geïntrigeerd door Joden die ervoor hadden gekozen om buiten de Joodse wijk te wonen. Ze behoren tot Ateret Cohanim (Kroon van de Priesters), een organisatie opgericht in 1978 die zich richt op het terugvorderen van eigendom van Joden tot de Arabische verovering van de Oude Stad tijdens de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog in 1948.

  • Ateret Cohanim (‘Kroon van de Priesters’), ook wel Ateret Yerushalayim, is een Israëlisch-joodse organisatie met een yeshiva in de moslimwijk van de oude stad van Jeruzalem. Het werkt voor het creëren van een Joodse meerderheid in de Oude Stad en de Arabische buurten in Oost-Jeruzalem. Opmerkelijke alumni van de yeshiva zijn onder meer Rabbi Nissan Ben-Avraham en Rabbi Eyal Karim.

Hannah, een lid, bood aan mijn gids te zijn. Ze stond voor een gerestaureerde yeshiva in de moslimwijk en vertelde over de geschiedenis ervan. In de 19e eeuw waren er joodse winkels op straatniveau; rabbijnen hadden hun studie op de eerste verdieping; en de Beit Knesset (synagoge) was één vlucht hoger. Vlakbij is het Kotel HaKatan (de kleine muur), daterend uit de Tweede Tempelperiode. Maar tijdens Israëls onafhankelijkheidsoorlog in 1948 kwam de hele Oude Stad onder Arabische controle en werd de yeshiva gesloten.

In het nabijgelegen Beit HaMaaravim, het huis van de Marokkanen dat meer dan een eeuw geleden werd gebouwd, werden we verwelkomd door Raya, de eerste vrouw die hierheen verhuisde. Ze zei met een glimlach: “Ik heb aangeboden om de gekke te zijn.” 

Met haar man Danny, die in de Ateret Cohanim yeshiva had gestudeerd, verhuisden ze naar de moslimwijk. Raya vroeg zich af of ze een fout hadden gemaakt. Danny antwoordde: “Jeruzalem moet worden heropbouwd.” Ze voegde eraan toe: “Als je in je manier gelooft, moet je ermee doorgaan.”

Onder begeleiding van een bewaker leidde Hannah me naar het Galizia-gebouw, waar drie Joodse families wonen. Op een bord aan de muur staat: “Voor de heropleving van de Thora en de Joodse nederzetting.” 

Daar ontmoetten we Ettie, die volhoudt: “Er kan geen getto zijn in Jeruzalem. Joden zouden overal moeten wonen.” Toen zij en haar man er introkken, herinnert ze zich, krioelde het gebouw van de slangen en ratten. Maar net als de zionisten in het Palestina van vóór de staat, zetten ze door.

Het verhaal van Ateret Cohanim was een miniatuurreplica van de zionistische strijd om de terugkeer van de Joden naar hun oude thuisland veilig te stellen. De moed en vastberadenheid van vrouwen was duidelijk – en cruciaal voor het herstel van het joodse leven in de hele oude stad. Dat is gelukt: vanaf een dak is een Israëlische vlag zichtbaar in de moslimwijk.

Een soortgelijk verhaal speelde zich af in Hebron, de begraafplaats van de bijbelse patriarchen en matriarchen en de eerste Joodse hoofdstad in het beloofde land, waar koning David regeerde voordat hij zijn troon naar Jeruzalem verplaatste. 

Tijdens Arabische rellen in 1929 werden tientallen Joden vermoord en werd de Joodse wijk verwoest. Na de Zesdaagse Oorlog in juni 1967 was een kleine groep Israëli’s vastbesloten om het Joodse leven in Hebron te herstellen. Maar de Israëlische regering verbood hun terugkeer, anders zou dit een nieuwe golf van Arabisch geweld veroorzaken. Joden waren beperkt tot de nieuwe nederzetting Kiryat Arba, de heuvel op van de stad.

De dood van een 6 maanden oude baby bracht zijn ouders ertoe hem te begraven op de oude joodse begraafplaats, die sinds de Arabische rellen van 1929 voor joden was gesloten. Maar Israëlische soldaten kregen het bevel de toegang te blokkeren, anders zouden de Arabieren woedend worden. 

Na een uur wachten verklaarde zijn moeder: “U hebt uw orders en ik heb de mijne.” Ze wiegde haar dode kind en liep langs hen de heuvel op naar de begraafplaats. Ze legde uit: ‘God heeft ons onze zoon om één reden gegeven. Hij had een taak te vervullen in zijn korte leven – ons oude kerkhof openen. God heeft hem teruggenomen.”

Niet lang daarna besloten de inwoners van Kiryat Arba terug te keren naar Hebron. Midden in de nacht arriveerden 10 vrouwen en hun 35 kinderen in Beit Hadassah, de voormalige medische kliniek in de buurt van de Machpela-begraafplaats waar de bijbelse patriarchen en matriarchen zijn begraven. Geholpen door tienerjongens klommen ze ladders, sneden ze draden naar de ramen door en laadden ze de nodige benodigdheden voor een langdurig verblijf.

Eenmaal binnen begonnen de opgewonden jongeren Gods belofte te zingen dat de kinderen van Israël naar Sion zouden terugkeren. Toen een verbaasde Israëlische soldaat van zijn nabijgelegen post kwam om het te onderzoeken, kreeg hij van een 4-jarig meisje te horen: “Jacob, onze voorvader, bouwde een ladder voor ons en we kwamen binnen.” Hebron, hield een moeder vol, ‘zal niet langer Judenrein zijn. 

Ook hier speelden vrouwen, zowel in Hebron als in de Oude Stad van Jeruzalem, een prominente rol bij het herstel van het Joodse leven in de oude heilige steden van het Joodse volk.

Bronnen:

  • naar een artikel van Jerold S. Auerbach “Israeli Heroines” van 1 maart 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.