Nederlandse Universiteit van Leiden: broeinest van Jodenhaat & Israëlhaat

De Universiteit van Leiden is een broeinest geworden van Jodenhaat & Israëlhaat onder het mom van vermeend pro-Palestinisme

De kersverse minister van Onderwijs, Robbert Dijkgraaf (D66), is helder over de situatie van de Joodse studenten aan de Nederlandse universiteiten. Hun veiligheid moet gewaarborgd worden door de universiteiten, zo schrijft de minister in antwoord op vragen van Ellian en Van der Woude (VVD).

Die vragen kwamen er na berichten over Joodse studenten die niet meer durven uit te komen voor hun identiteit of mening, vanwege sociale druk of intimidatie in het hoger onderwijs.

Minister steunt veilige leeromgeving en IHRA-werkdefinitie

In de beantwoording is de minister resoluut: “Het hoger onderwijs moet een veilige leeromgeving bieden.” Zo meldt hij dat er bij de Universiteit Leiden intern gesprekken zijn gevoerd en dat docenten, met name die van Midden-Oosten Studies, garant moeten staan voor een open en inclusief debat.

Een docent van de Universiteit Leiden heeft de grens tussen politiek en onderwijs overschreden, en hij is gecorrigeerd door het faculteitsbestuur. Zo stelt de minister tevens:

“Bij academische vorming horen ook confrontatie, debat en lastige gesprekken. Evenwel verbergt antisemitisme zich tegenwoordig dikwijls achter politieke uitingen. Deze kunnen in dit kader wel degelijk intimiderend zijn voor Joodse studenten en daarmee in de weg staan van een veilige leeromgeving.”

Wellicht in lijn met deze opmerking van de minister zag CIDI eerder een grote mate van dogmatiek en eenzijdigheid bij ‘academische bijeenkomsten’ over het Israelisch-Palestijns conflict op verschillende universiteiten.

Verder in de beantwoording stelt de minister:

Wij erkennen dat het ontkennen van het bestaansrecht van Israël als antisemitisme kan worden gezien en ervaren. Bij de bestrijding van antisemitisme hanteert het kabinet de definitie van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) van antisemitisme als juridisch niet-bindende werkdefinitie.”

Een belangrijke passage uit de IHRA antisemitisme resolutie:

Ook roept hij de universiteiten verder op om meer te doen aan sociale veiligheid, door middel van gesprekken en vertrouwenspersonen.

Betrokken studenten zagen gesprek tot niets uitlopen

De minister schrijft dat de Universiteit Leiden een gesprek heeft georganiseerd tussen Joodse studenten, de diversity officer en de voorzitter van het college. Een van de betrokken studenten kan zich totaal niet vinden in de manier hoe de minister deze gesprekken nu voorstelt aan de Kamer.

Zo bleek de diversity officer niet open te staan voor de zorgen van de Joodse studenten. Het beloofde vervolggesprek is er tevens nooit gekomen en enkele Joodse studenten hebben recentelijk te maken gehad met doodsbedreigingen en antisemitische bekladdingen op campusgebouwen. Ondanks meldingen hiervan door studenten is hier door de betreffende diversity officer niets mee gedaan.

Zo stelt een van de betrokken studenten:

Het gesprek loste niets op en bood geen concrete benadering van de veiligheid van joodse studenten op de campus. In feite zwaaien leraren met haat tegen Israël en tijdens de academische panels roepen zelfs leraren op om Israël te heroveren in bijzijn van vele BDS-sympathisanten. Een andere student was ook niet te spreken over het gevoerde gesprek: “Het ging in mijn visie eigenlijk nergens naar toe. Er werd geweigerd om een duidelijk standpunt naar buiten toe in te nemen tegen de boycotoproepen en daarbij ook de oproepen toe  academische boycots.

De student gaat verder:

De diversiteitsfunctionaris bood als oplossing voor het feit dat joden zich onveilig voelen op de universiteit om een post op Instagram over een joodse feestdag op het diversiteitsinstagram-account van de universiteit te plaatsen als een ‘aanpak’ (waarbij totaal geen verantwoordelijkheid wordt genomen). Het feit dat onze veiligheid wordt opgelost met een diversiteitberichtje op sociale media en niet op de hoofdpagina van universiteit Leiden zegt al genoeg. Juist met zo’n lichte en subtiele aanpak geeft de universiteit nog steeds het toneel voor leraren en studenten die met haat zwaaien en zonder enige nuance Israëlische en Joodse studenten bedreigen in hun mening en identiteit. Juist omdat dit gesprek, dat nooit zonder plan van aanpak of verantwoordelijkheid of überhaupt vervolgstappen/gesprekken, de situatie juist verergert. Zo zijn er doodsbedreigingen geweest, anti-joodse graffiti en hebben veel studenten al uitstel van hun studie aangevraagd omdat hun (geestelijke) gezondheid naar hun eigen veiligheidssituatie neigt.

Ook viel het op dat de universiteit zich wel uitsprak gedurende het conflict tussen Oekraïne en Rusland, maar niet gedurende de escalatie tussen Israel en de terreurorganisatie Hamas in mei 2021.

De universiteit wilde tevens geen officieel statement maken waarin zij stelt dat de oproep tot een academische boycot van Israel niet hoort bij de universiteit, zo stelden de studenten. Een andere studente wees naar het belang van sociale veiligheid voor haar mentale gezondheid. Zo stellen de betrokken studenten dat het betreffende gesprek niet eens echt gevoerd is, er zijn alleen maar uitvluchten bedacht om zo de hete aardappel vooruit te schuiven. 

Bronnen:

 • naar een artikel van Luuk Smit “Dijkgraaf helder in beantwoording vragen over Joodse studenten” van 28 februari 2022 op de site van het Nederlandse Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI.nl)

Een gedachte over “Nederlandse Universiteit van Leiden: broeinest van Jodenhaat & Israëlhaat

 1. Het Israelisch palestijns conflict?
  Nee, het is het Palestijnse conflict met Israel!

  Leidse Universiteit een broeinest van Jodenhaat?
  Toon mij de universiteit waar die niet aanwezig is.

  Het toont het ‘hogere intelligentie & morele niveau’ van de huidige student & zijn prof’s .

  Ignorante Jodenhaters…..dát is de juiste omschrijving van deze ‘eltaire hetzers.

  Joden & Israel hebben juist nu (hopelijk) geleerd dat Joden & Israel moeten ophouden te proberen van geboren Jodenhaters volwassen vredesduiven te maken……..gaat niet/nooit werken!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.