Nederland helpt Joden vluchten uit Oekraïne

Maccabi Nederland en Maccabi Europa hebben dit weekend vijftig leden van de Joodse gemeenschap in Oekraïne opgehaald per bus. Ook andere inwoners van het land zijn welkom om deze vluchtroute te kiezen.

De bus vertrok vanuit Odessa naar de grens van Oekraïne en Roemenië. Eenmaal over de grens werden de vluchtelingen naar Bucharest gebracht, waarna een deel naar Israël zal gaan. Ook worden er vluchtelingen naar Duitsland en Nederland gebracht voor opvang.

Voor de operatie werd er samengewerkt met Maccabi-afdelingen in Duitsland, Polen, Hongarije, Slowakije, Roemenië, Israël en Oekraïne.

“Maccabi NL staat al klaar met hotelkamers en welke hulp ze dan ook nodig hebben.  Het was een zeer intensieve en emotionele 48 uur, voor iedereen,” schrijft de organisatie op Facebook:

“In de afgelopen 48 uur hebben Maccabi Nederland en Maccabi Europa in nauwe en intensieve samenwerking met Maccabi Duitsland, Polen, Hongarije, Slowakije, Roemenië, Israël en Oekraïne een task force opgezet voor de joodse gemeenschap en hun familie en vrienden in Oekraïne, zonder aanziens des persoons. Er is een bus met 50 mensen vanuit Odessa vertrokken naar de grens van Oekraïne en Roemenië. Eenmaal de grens over zullen ze naar Bucharest gaan, waarna een deel van de groep naar Israel zal gaan, een deel naar Duitsland en een deel naar Nederland. Maccabi NL staat al klaar met hotelkamers en welke hulp ze dan ook nodig hebben.”

Joden uit Oekraïne komen aan bij een Joods gemeenschapscentrum in Chisinau, Moldavië, 25 februari 2022. (Met dank aan Rabbi Pinchas Salzman)

Intussen worden er in Nederland wel hulpacties opgestart voor Oekraïense Joden. Christenen voor Israël heeft een noodfonds opgericht om de gemeenschap te steunen. “Ons team in Oekraïne ontvangt dag en nacht telefoontjes van mensen die in paniek zijn, en huis en haard verlaten zonder te weten waar ze heen moeten,” schrijft de organisatie.

De afgelopen weken is Christenen voor Israël begonnen met het aanleggen van een noodvoorraad van houdbare voedingsmiddelen voor Joodse gemeenschappen. In West-Oekraïne zijn noodopvanglocaties opgezet voor vluchtelingen en Oekraïense Joden kunnen bij de organisatie aankloppen voor hulp bij evacuatie naar Israël. Ook werken zij aan de voorbereiding van opvanglocaties in Israël.

CvI werkt samen met Maccabi Europe, Maccabi Nederland en Makkabi Deutschland.  Er is een taskforce opgezet met Maccabi Ukraine, deze organisatie heeft 3000 leden. Intussen stellen Nederlandse Joden al hun huis beschikbaar voor eventuele opvang van vluchtelingen.  

Bronnen:

  • naar een artikelMaccabi haalt Oekraïners op” van 28 februari 2022 en een artikel “Israël probeert burgers uit Oekraïne te evacueren” van 24 februari 2022 op de site van het Nieuw Israëlietisch Weekblad (NIW)
  • naar een artikelOorlog in Oekraine: noodactie” van 24 februari 2022 op de site van Christenen voor Israël

Een gedachte over “Nederland helpt Joden vluchten uit Oekraïne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.