Zichzelf verkopen aan Iran is afschuwelijker dan buigen voor Poetin

De invasie van de Russische president Vladimir Poetin in Oekraïne heeft de aandacht van het wereldwijde nieuws over de op handen zijnde goedkeuring door president Joe Biden van de slechtst mogelijke westerse deal met Iran ooit, ingehaald. Helaas.

Zelfs in de Israëlische media hebben verslaggevers en analisten luid gedebatteerd of Jeruzalems milde uiting van “bezorgdheid” over de eerste inval van Rusland in Oost-Oekraïne voldoende of achterstallig was. (Israël deed dit zonder Rusland zelfs maar te noemen!)

Deze vraag was de leidende kop, samen met berichtgeving over voorbereidingen voor de mogelijke evacuatie van Oekraïense Joden en Israëli’s in Oekraïne. Alleen secundaire aandacht werd besteed aan de kwalen en implicaties van een nieuwe P5+1-deal met de nucleaire mullahs van Teheran.

Elke buitenlandse VIP-bezoeker die ik de afgelopen week ook heb gesproken, vroeg me eerst en vooral naar de berekende “voorzichtigheid” (dwz terughoudendheid) van Israël om zich uit te spreken tegen de agressie van Poetin in de Oekraïne (dwz zich helemaal niet uit te spreken). Niemand vroeg naar mijn mening over de verrotte, wereldschokkende, op handen zijnde nucleaire uitverkoop aan ayatollah Ali Khamenei.

Ik besef zeker dat de aanval van Poetin op Oekraïne verstrekkende wereldwijde gevolgen heeft. Per slot van rekening wil Poetin niet alleen Oekraïne aanvallen, maar de hele door het Westen geleide wereldorde.

Zoals Anne Applebaum overtuigend heeft uitgelegd in The Atlantic, wil Poetin niet alleen dat de Oekraïense democratie faalt en de Oekraïense economie instort, maar “hij wil dat zijn buren – in Wit-Rusland, Kazachstan, zelfs Polen en Hongarije – twijfelen of democratie ooit levensvatbaar zal zijn , op de langere termijn ook in hun land.”

Verder naar het buitenland wil hij westerse en democratische instellingen, met name de Europese Unie en de NAVO, zo zwaar onder druk zetten dat ze uiteenvallen. Hij wil dictators aan de macht houden waar hij kan, in Syrië, Venezuela en Iran. om Amerika te ondermijnen, om de Amerikaanse invloed te verkleinen, om de macht weg te nemen van de democratische retoriek die zoveel mensen in zijn deel van de wereld nog steeds met Amerika associëren. Hij wil dat Amerika zelf faalt.”

Dus ja, Oekraïne is een groot verhaal en Poetin is een bedreiging voor de westerse stabiliteit. Maar ik zal hier betogen dat het toestaan ​​van Iran om vrolijk vooruit te marcheren met zijn nucleaire bom- en ballistische raketprogramma’s en zijn hegemonische regionale ambities een nog grotere bedreiging is voor de veiligheid in de wereld, en zeker voor de veiligheid van Israël.

De te ondertekenen nucleaire deal met Iran is “korter en zwakker” dan de slechte deal van president Obama uit 2015 met de ayatollahs. De oude/nieuwe deal handhaaft binnenkort komende vervalclausules; garandeert geen IAEA-toezicht op Iraanse nucleaire installaties “overal en altijd”; en geeft de wereldmachten niet de daadwerkelijke mogelijkheid om het “snapback-mechanisme” te activeren waardoor president Trump opnieuw sancties kon opleggen.

Het zal alle schendingen van het nucleaire programma van Iran tot nu toe witwassen (zoals het verrijken van uranium tot het niveau van 60%) en Iran in staat stellen zijn geavanceerde centrifuges te behouden. Het zal een bepaald pad effenen voor Iran om in de komende jaren een atoombom te verwerven.

Naar verluidt mist het akkoord om de hoek ook alle mechanismen die Iran zullen dwingen om aanvullende onderhandelingen aan te gaan over een “langere en sterkere” deal voordat de oude/nieuwe deal afloopt – iets dat de Biden-regering aan Israël had beloofd en het Amerikaanse publiek toen het zijn doelen uiteenzette.

Het is huiveringwekkend dat de deal Iran ook honderden miljarden dollars aan sanctieverlichting verleent, waardoor Teheran zijn economie kan rehabiliteren en zijn terroristische proxies (zoals bv. Hezbollah en Hamas) en hegemonische agressie kan blijven financieren. In plaats van opnieuw maximale economische druk op te leggen en een geloofwaardige militaire dreiging tegen Iran op te bouwen, geeft Biden zich over aan Iran.

Het extremistische islamitische regime in Teheran zal ongetwijfeld naar de deal wijzen als bewijs van zijn moraliteit en superioriteit, en van de zwakte van de VS en Israël.

Volgens sommige rapporten overweegt de regering-Biden zelfs de declassificatie van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde als een terroristische organisatie. De IRGC is de koepelorganisatie van Hezbollah, de Islamitische Jihad, de Houthi’s in Jemen en meer. 

Het is de voorwaartse schokkracht van mullah tegen de tegenstanders van Iran, die optreedt om pro-westerse regeringen en pro-Israëlische soennitische regimes te ondermijnen van Midden- en Zuid-Amerika tot Afrika, Europa, Azië en het Midden-Oosten.

De IRGC exploiteert ook de groeiende vloot van geavanceerde en langeafstandsaanvalsdrones van Iran. Iraanse UAV’s hebben dodelijke en verwoestende aanvallen uitgevoerd op doelen op zee in de Arabische Golf en daarbuiten, en op Amerikaanse doelen in Irak. 

Iraanse UAV-aanvallen hebben onschuldige levens geëist, zoals Britse en Roemeense burgers die zijn omgekomen bij de aanval op de olietanker “Mercer Street” voor de kust van Oman. Iraanse UAV’s en raketten brengen ook burgervluchten in de regio in gevaar.

Als dit alles geen duidelijk en aanwezig gevaar is voor de wereldvrede en veiligheid, dan weet ik het ook niet meer.

Dit is natuurlijk waar de crises met Rusland en Iran samenvloeien. Deze landen (en ook China) proberen het Westen te ontmaskeren, om Amerika te ontmaskeren als een papieren tijger. Poetin wil Oost-Europa terug in de Russische baan. 

Iran wil verder gaan – het sjiitische messiaanse tijdperk tot stand brengen, wat betekent dat het hele Midden-Oosten (althans) onder de duim moet worden gehouden. Dat betekent Israël verpletteren en Amerika vernederen.

Bronnen:

  • naar een artikel van David M. Weinberg “Selling out to Iran is ghastlier than bowing to Putin” van 27 februari 2022 op de site van Israel Hayom
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Een gedachte over “Zichzelf verkopen aan Iran is afschuwelijker dan buigen voor Poetin

  1. De héle Westerse kliek die nu broederlijk met Rusland rond de tafel zit in Wenen en een gelegitimeerde manier zoekt om Iran aan zijn atoombom te helpen en de bevroren miljarden $ richting de Ayatolla’s te sturen, die dan weer gebruikt kunnen worden tegen het Westen maar vooral tegen Israel is het perfecte scenario voor de volgende oorlog.

    De Russische aanval op Oekraine is maar een voorproefje , ondanks de atoomdreiging’ van Putin.

    Het échte werk gaat beginnen wanneer Iran de bom heeft want niemand denkt toch dat Israel het moderne Tsechoslovakije of de huidige Oekraine gaat worden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.