Roemenië verontschuldigt zich voor de dood van honderden Joodse vluchtelingen die verdronken op de MV Struma

Op 12 december 1941 vertrok de MV Struma vanuit Constanza in Roemenië met 769 immigranten aan boord. In Turkije, op 23 februari 1942 werd de Struma met de Joodse vluchtelingen aan boord de haven van Istanboel uitgesleept en met kapotte motor achtergelaten op de Zwarte Zee. De volgende dag zonk het schip naar de bodem; alle opvarenden kwamen op één na om

Voor het eerst in de geschiedenis van het land hebben Roemeense functionarissen hulde gebracht aan de honderden Joodse vluchtelingen die tijdens de Holocaust op de vlucht waren voor vervolging en die omkwamen bij het tragische zinken van een schip.

In december 1941 gingen bijna 800 Joodse mensen aan boord van de MV Struma, een schip dat van de zuidelijke Roemeense kuststad Constanţa via Turkije naar Mandaat Palestina zou reizen. Toen de boot echter eenmaal in Istanbul aanmeerde, weigerden de Turkse autoriteiten de vluchtelingen toegang te verlenen, waardoor de boot meer dan twee maanden in de haven lag. De autoriteiten sleepten de boot vervolgens naar zee zonder anker of werkende motor, en de boot zonk de volgende dag. Er wordt aangenomen dat een Sovjet-onderzeeër de MV Struma aanzag voor een vijandig schip en het torpedeerde, waardoor er slechts één overlevende overbleef.

Op dinsdag werd in Constanţa een ceremonie gehouden, bijgewoond door ongeveer 80 mensen. De Roemeense vice-admiraal Mihai Panait zei tijdens het evenement:

“We herdenken vandaag niet alleen een tragische gebeurtenis, maar we brengen ook de aandacht terug naar het lijden dat is veroorzaakt door de onderdrukking van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.”

David Saranga, de Israëlische ambassadeur in Roemenië, zei: “Het is de eerste keer dat Roemenië officieel de tragedie van de Struma op Roemeense bodem herdenkt, en het maakt deel uit van de inspanningen van opeenvolgende regeringen in de afgelopen jaren om het verleden en de gebeurtenissen van het Holocaust-tijdperk het hoofd te bieden. toen de helft van de Joodse gemeenschap van het land werd vermoord.”

Vorige maand werd een Roemeense politieke partij bekritiseerd omdat ze Holocaust-educatie als een “ondergeschikt onderwerp” noemde.

Bronnen:

  • naar een artikelRomanian officials pay tribute to hundreds of Holocaust refugees who died in sinking of ship” van 23 februari 2022 op de site van Campaign Against Antisemitism
  • naar een artikelImmigration to Israel: “Struma” Illegal Immigration Ship (December 1941 – February 1942)” op de site van The Jewish Virtual Library (JVL)
  • een artikel op deze blogParlementslid van Likoed eist verontschuldigingen van Turkije voor het laten zinken van de Struma” van 2 april 2013
  • Met dank aan Tiki S. voor de hint

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.