Frans-joodse leider roept op tot ‘gerichte strategie’ om antisemitisme te bestrijden

Duizenden sloten zich op 19 februari 2019 in Parijs en in heel Frankrijk aan om zich te verzetten tegen een toenemende golf van antisemitisme in het land

De Franse Joodse gemeenschap zal later deze week oproepen tot een “gerichte strategie” om antisemitisme te bestrijden, waarbij de unieke kenmerken van anti-joodse onverdraagzaamheid worden benadrukt, samen met het belang van slachtoffers die strafrechtelijke klachten indienen bij de politie.

In een interview met het persbureau AFP op dinsdag verklaarde Francis Kalifat – de president van Conseil Représentatif des Institutions Juives de France (CRIF), de koepelorganisatie die de Franse Joden vertegenwoordigt – duidelijk dat de driejarenplannen ter bestrijding van racisme en antisemitisme die in 2012, 2015 en 2018 door de Franse regering zijn gelanceerd er duidelijk niet in geslaagd zijn om het probleem aan te pakken.

“De strategie, door middel van uitgebreide plannen om verschillende soorten haat te bestrijden, is niet de juiste”, zei Kalifat. “We moeten overgaan tot een gerichte strategie, omdat elk van de haatreacties op verschillende triggers reageert.”

De Frans-Joodse leider beweerde ook dat pogingen om antizionisme te definiëren als antisemitisme – een voorstel dat enthousiast werd gesteund door president Emmanuel Macron in zijn toespraak voor het jaarlijkse Crif-diner van 2019 – waren verwaterd. 

Een niet-bindende resolutie die in 2019 door het Franse parlement werd aangenomen, omvatte oppositie tegen het bestaan ​​van een Joodse staat als een vorm van antisemitisme; echter, zei Kalifat, “we hebben de indruk dat dit uitspraken zijn zonder gevolgen.”

Kalifat wees erop dat uit eigen gegevens van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken bleek dat het aantal klachten bij de politie met betrekking tot antisemitische handelingen met 74 procent is gestegen, van 339 in 2020 tot 559 in 2021.

Een woordvoerder van het ministerie verzette zich echter tegen de bewering van Kalifat dat “antisemitisme vordert”, en vertelde AFP dat er vorig jaar een daling van 14 procent was ten opzichte van de 617 gewelddaden die in 2019 werden geregistreerd. Het ministerie stond erop dat 2020 niet kon worden overwogen als statistische vergelijking voor antisemitische incidenten vanwege de lockdown als gevolg van de COVID-19-pandemie.

Kalifat betoogde dat het ware beeld van antisemitisme in Frankrijk te vinden is in het aandeel antisemitische incidenten dat niet leidt tot strafrechtelijke klachten.

“Als we daaraan toevoegen dat 80 procent van de slachtoffers geen klacht indient… hebben we de echte maatstaf voor wat antisemitisme in ons land vertegenwoordigt”, zei hij.

Kalifat zal zijn voorstel donderdag onthullen tijdens het jaarlijkse diner van Crif in Parijs. Het diner van deze week, dat de afgelopen twee jaar werd geannuleerd vanwege de pandemie, zal leidende politici, diplomaten en media-persoonlijkheden samenbrengen.

Macron, die zich kandidaat stelt voor herverkiezing in de presidentsverkiezingen van april, zal het diner toespreken in zijn hoedanigheid van staatshoofd, terwijl rivaliserende kandidaten – Valérie Pécresse, Anne Hidalgo en Yannick Jadot – aanwezig zullen zijn maar niet zullen spreken.

Kalifat benadrukte dat er geen uitnodigingen waren gericht aan degenen die hij beschreef als vertegenwoordigers van de “extremen” van de Franse politiek. Marine Le Pen, hoofd van de extreemrechtse National Rally (RN), non-conformistische extreemrechtse kandidaat Eric Zemmour, afkomstig uit een Algerijns-joodse familie, en Jean-Luc Melenchon, hoofd van de extreemlinkse coalitie France Rising (LFI), waren allemaal uitgesloten van het diner.

“Traditioneel worden vertegenwoordigers van extremistische partijen niet uitgenodigd voor het diner”, legt Kalifat uit. “Extremen zijn gevaarlijk voor Frankrijk en gevaarlijk voor Joden, zoals de geschiedenis ons heeft laten zien.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Ben Cohen “French Jewish Leader Calls for ‘Targeted Strategy’ to Combat Antisemitism, Criticizes Existing Government Efforts” van 22 februari 2022 op de site van The Algemeiner
  • een artikel op deze blogPalestijnen woedend nadat Franse premier zei: ‘Jeruzalem is de eeuwige hoofdstad van het Joodse volk’” van 27 februari 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.