Waarom Israël weigert samen te werken met de VN-onderzoekscommissie

 • (24 februari 2022 / Jerusalem Center for Public Affairs) Op 17 februari 2022 heeft Meirav Eilon-Shahar, Israëls permanente vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties en internationale organisaties in Genève, officieel het verzoek van Navi Pillay, voorzitter van de onderzoekscommissie (COI) van de VN-Mensenrechtenraad, om samen te werken afgewezen. De raad is een fundamenteel anti-Israëlisch orgaan en de commissieleden hebben consequent anti-Israëlische standpunten geuit.
 • Op 24 februari 2022, schreef ambassadeur Dore Gold, voorzitter van het Jerusalem Center for Public Affairs, een open brief aan Navi Pillay ter ondersteuning van de weigering van Israël om met de commissie samen te werken, en merkte op dat eerdere UNHRC-onderzoeken een duidelijke vooringenomenheid en vijandige neiging jegens Israël vertoonden. 

Zijn brief luidt als volgt:

Aan de voorzitter van de Onderzoekscommissie (COI) Navi Pillay:

Als voorzitter van het Jerusalem Center for Public Affairs in Israël voel ik dat het mijn plicht is om mijn bittere teleurstelling te uiten over de VN-Mensenrechtenraad in Genève voor het instellen van een onderzoekscommissie tegen Israël.

Dit is niet de eerste keer dat ik in aanraking kom met het bevooroordeelde werk van de Mensenrechtenraad. In 2009 werd ik uitgenodigd op de Brandeis University om te debatteren over rechter Richard Goldstone over het rapport dat werd uitgebracht door een instantie die was opgericht door de Mensenrechtenraad over de Israëlische militaire actie tegen Hamas in “Operatie Cast Lead” in 2009. Goldstone leidde het onderzoek.

De meest onsmakelijke uitspraak die in de conclusie van dat rapport werd gedaan, was dat Israël “opzettelijke aanvallen op burgers” uitvoerde. Ter voorbereiding van het debat heb ik materiaal van het Israëlische leger doorgenomen. Hoe meer ik las, hoe woedender ik werd op de VN-Mensenrechtenraad, want het was duidelijk dat de IDF ongekende voorzorgsmaatregelen nam om burgerslachtoffers aan Palestijnse kant te voorkomen.

Dit was een herhaling van wat er in 2002 gebeurde in het vluchtelingenkamp Jenin, dat onder de Palestijnen zelf bekend stond als de ‘hoofdstad van de zelfmoordstrijders’. Om mogelijke burgerslachtoffers te beperken, stuurde Israël zijn grondtroepen en verloor 23 van zijn eigen soldaten. De bezorgdheid van het Israëlische leger om te voorkomen dat Palestijnse burgers verliezen worden veroorzaakt, leidde tot een besluit om Israëlische soldaten in de strijd te riskeren.

Deze overwegingen maakten deel uit van Israëls voorbereidingen voor oorlogen tegen de opstand, maar de VN leek zich niet bewust van dit feit. De voorzitter van de Amerikaanse Joint Chiefs of Staff, generaal Martin Dempsey, merkte in 2014 zelfs op dat de IDF tot het uiterste ging om aanvallen op burgers te beperken. Hoe een VN-onderzoekscommissie tot conclusies kon komen die lijnrecht in tegenspraak waren met wat de hoogste Amerikaanse militaire officier zou verklaren, riep ernstige vragen op.

Het antwoord dat naar voren kwam, had te maken met de vijandige neiging jegens Israël die bestond onder de experts die de VN koos voor hun Fact-Finding Commission. Professor Christine Chinkin publiceerde een brief in de Times of London, zelfs voordat ze met haar werk begon, waarin stond: “Israëls actie kwam neer op agressie en niet op zelfverdediging.”

Ondanks het feit dat de IDF onbetwistbaar fotografisch bewijs had dat Hamas moskeeën gebruikte om munitie op te slaan, bleef Desmond Travers, een ander lid van de Fact-Finding Commission, ervan overtuigd dat hier geen bewijs voor was. Hij schreef het Israëlische standpunt toe aan de “westerse perceptie in sommige kringen dat de islam een ​​gewelddadige religie is.” Dit was een belachelijke aanklacht en ging niet in op het materiaal dat Israël had verzameld.

Tot slot moet ik besluiten met te zeggen dat de VN-Mensenrechtenraad een bondgenoot van Israël had moeten zijn. Als staat zijn we ontstaan ​​in de nasleep van de Holocaust, de ergste oorlogsmisdaad in de menselijke geschiedenis. Het is geen verrassing dat veel van de oprichters van de mensenrechtenbeweging van Joodse afkomst waren. Het bezoedelen van het Joodse volk als geheel druist in tegen wat we sinds de Tweede Wereldoorlog hebben vertegenwoordigd en voedt de regeneratie van antisemitisme waarvan we de afgelopen decennia getuige zijn geweest.

We kunnen niet samenwerken met een VN-initiatief dat zo gebrekkig is op een gebied dat we zo dicht bij onze eigen definitie houden. Het is om deze reden dat zowel de Joodse staat als de Joodse NGO’s niet zullen staan ​​voor het proces dat u hebt ondernomen.

Bronnen:

 • naar een artikel van Dore Gold “Why Israel refuses to cooperate with the UN Commission of Inquiry” van 24 februari 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)
 • naar een artikelJCPA Urges UN Sec-Gen to End Bias Against Israel” van 9 februari 2022 op de site van The Jerusalem Center for Public Affairs (JCPA)

Een gedachte over “Waarom Israël weigert samen te werken met de VN-onderzoekscommissie

 1. Navi Pillay, een vrouw lelijk van uiterlijk & innerlijk.

  Zelfs de beste Joodse dokters konden haar niet helpen…..vandaar haar intense haat tegen het Joodse land Israel.

  Verder hebben we in het huidige Oekraine conflict opnieuw het kennen & kunnen en ‘waarde’ van de VN & haar medewerkers gezien.

  Het is de totale devaluatie van een ooit belangrijke organisatie.

  Als we het over corruptie & belangenverstrengeling in Rusland, W-Rusland & Oekraine hebben mag de VN zékker niet in dit rijtje ontbreken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.