Palestijnen woedend nadat Franse premier zei: ‘Jeruzalem is de eeuwige hoofdstad van het Joodse volk’

De Franse premier Jean Castex houdt een toespraak tijdens het diner van de Raad van Joodse Instellingen van Frankrijk (CRIF) in Parijs, 24 februari 2022. (Credit: Ludovic MARIN / POOL / AFP)

Donderdagavond bevestigde de Franse premier Jean Castex opnieuw dat Jeruzalem de hoofdstad van het Joodse volk was.

Tijdens het jaarlijkse diner van de representatieve raad van joodse instellingen in Frankrijk (CRIF), zei Castex tot een lange ovatie:

“Deze strijd is internationaal. Net als u maak ik mij zorgen over de resolutie van de Verenigde Naties over Jeruzalem, die doorgaat met het opzettelijk en tegen alle bewijzen in de Joodse terminologie van ‘Tempelberg’ weggooien. U kent mijn gehechtheid aan Jeruzalem. Jeruzalem is de eeuwige hoofdstad van het Joodse volk. Ik stopte nooit met dit te zeggen. Dit sluit op geen enkele manier het erkennen en respecteren van de gehechtheid van andere religies aan deze stad uit, en het is in deze geest dat ik in 2020 zelf door de Oude Stad liep en elk van de heilige plaatsen Joods, Christen en Moslim bezocht. Maar het uitwissen van het Joods-zijn uit Jeruzalem is onaanvaardbaar.”

Vervolgens haalde hij uit naar Amnesty International, Human Rights Watch en andere demoniseerders van Israël:

“Aangezien het onaanvaardbaar is dat verenigingen in naam van een rechtvaardige strijd voor vrijheid, historisch beladen met schaamte termen misbruiken om de staat Israël te kwalificeren. Hoe durven we te praten over Apartheid in een staat waar Arabische burgers vertegenwoordigd zijn in de regering, in het parlement, leidinggevende posities en verantwoordelijke posities bekleden, waar alle burgers, ongeacht hun religie, hebben begrepen dat hun enige hoop samen vrede is? Het is niet door zulke onwaarheden te bevestigen dat verenigingen die beweren een doel van vrede na te streven, hun roeping vervullen.”

En van daaruit ging hij over op andere kwesties van antisemitisme:

De strijd tegen antisemitisme is Europees. Zoals ik op 27 januari al zei, ter gelegenheid van de internationale dag ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Holocaust, heeft Frankrijk ervoor gekozen om de strijd tegen racisme en antisemitisme tot een van de prioriteiten van zijn voorzitterschap te maken. De strijd is en blijft natuurlijk nationaal. Frankrijk, dat de grootste joodse gemeenschap van Europa herbergt, moet de weg wijzen…. Vecht om beter te vechten tegen antireligieuze daden. 

Omdat ik een toezegging heb gedaan aan de vertegenwoordigers van religies en in het bijzonder aan u, opperrabbijn, heb ik twee afgevaardigden (Isabelle Florennes en Ludovic Mendes aanwezig vanavond) een missie over dit onderwerp toevertrouwd. Over een paar weken zullen ze hun rapport indienen. Ik verwacht sterke voorstellen. Omdat het de eer van onze Republiek is om de gelovigen te beschermen, en in het bijzonder de Joden van Frankrijk.

Vecht natuurlijk om te strijden tegen islamistisch separatisme. Laten we ons niet verstoppen: antisemitisme is steeds vaker het werk van radicale islamisten die het leven van de Franse joden, die soms moorden, moeilijk maken. In overeenstemming met de wetten die door het parlement zijn aangenomen, gaan we onze strategie ter bestrijding van islamistisch separatisme opvoeren. 

Dina demalchuta dina. “De wet van het koninkrijk is de wet”: dit principe moet opnieuw een regel worden voor alle burgers van Frankrijk. Daarom houden we stand aan het einde van de onthechte imams. Dit is ook de reden waarom we vastberaden zullen zijn op de controle van buitenlandse financiering voor gebedshuizen. En ik zal op 20 maart in Toulouse zijn, samen met de Israëlische president, om de herinnering aan de slachtoffers van de moorden in maart 2012 en in het bijzonder de kinderen van de Ozar Atorah-school tot leven te brengen: Gabriel, Aryeh, Jonathan Sandlers en Myriam Mossonego, evenals soldaten Imad Ibn Zlaten, Abel Chennouf en Mohamed Legouad.

Zoals te verwachten is, zijn Palestijnse antisemieten woedend. Hamas veroordeelde zijn verklaring over Jeruzalem, net als de Islamitische Jihad, een aantal Franse Palestijnse groeperingen, en de PLO, die zeiden: 

“De verklaring van de Franse premier Jean Castex over Jeruzalem als de eeuwige hoofdstad van de Joden tijdens zijn deelname aan het gebruikelijke jaarlijkse diner van de Representatieve Raad van Joodse Instellingen in Frankrijk (CRIF), is in tegenspraak met het verklaarde Franse beleid in het kader van het beleid van de Europese Unie, dat het bezette Jeruzalem in 1967 als een deel van de bezette gebieden beschouwt, roept veel twijfels en vragen op, en vereist een officiële opheldering van Frankrijk over de waarheid van deze verklaring en de laakbare positie van de president zijn ministers.”

Merk op dat Castex niet zei dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël was, maar de eeuwige hoofdstad van het Joodse volk, wat onmiskenbaar is. Elke groep die een dergelijke uitspraak veroordeelt, is duidelijk antisemitisch.

Bronnen:

  • naar een artikelPalestinians fume after France’s Prime Minister says ‘Jerusalem is the eternal capital of the Jewish people’” van 26 februari 2022 op de site van Elder of Ziyon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.