Maleisië collecteert fondsen en werkt samen met Hamas in Gaza

Voormalig Maleisische premier Mahathir Mohamad pleitte in augustus 2018 voor “het recht om antisemiet te zijn“. Het leverde hem een kandidatuur op voor de Nobelprijs voor de Vrede

Hamas-functionarissen werken openlijk samen met Maleisische islamitische liefdadigheidsinstellingen om geld en voorraden naar ministeries en liefdadigheidsinstellingen in Gaza te sturen, blijkt uit nieuwe bevindingen van het Investigative Project on Terrorism (IPT).

De liefdadigheidsinstellingen gebruiken ook hun humanitaire sluier om de gewelddadige retoriek van Hamas en andere Palestijnse terroristische groeperingen te promoten.

De bevindingen zijn zorgwekkend, gezien de steeds grotere rol van Maleisië in de operaties van Hamas, die opnieuw in de schijnwerpers kwam te staan ​​​​nadat de autoriteiten deze maand een complot ontdekten om Israëli’s in de Filippijnen aan te vallen.

Een “Filipijnse bron” van Hamas maakte in 2016-2018 verschillende reizen naar Maleisië om training te krijgen over het maken van bommen en om aanvallen op Israëli’s in de Filippijnen te bespreken met een lid van de buitenlandse operaties van de terroristische groepering, zei de Filippijnse Nationale Politie in een verklaring.

Het Hamas-lid, door de bron geïdentificeerd als “Bashir”, is Fares Al Shikli, het vermeende hoofd van de afdeling Buitenlandse Verbindingen van Hamas. De “bron” en Shikli bespraken het inschakelen van Filippino’s met connecties met lokale militante groepen “om de in het land aanwezige Joden te doden, bijeenkomsten te houden bij geselecteerde ambassades en videopropaganda te verspreiden in ruil voor financiële steun.”

Er is een rood bevel van Interpol uitgevaardigd tegen Shikli, die is beschuldigd van “logistieke ondersteuning van terrorisme”. De toenemende macht en invloed van hard-line islamitische partijen en organisaties in Maleisië heeft een gunstige omgeving gecreëerd voor Hamas om daar straffeloos te opereren.

Een raketexpert van Hamas werd in 2018 vermoord in Kuala Lumpur. Een terrorist bekende in 2014 dat hij in Maleisië een training had gevolgd om vanuit Gaza naar Israël te paragliden om terreuraanslagen uit te voeren. Een andere agent met een doctoraat in de informatica diende als koerier voor gecodeerde berichten voor de militaire vleugel van Hamas, de Izz al-Din al-Qassam Brigades.

Tijdens de Gaza-oorlog van afgelopen mei lanceerde een “Digitaal Hamas-Maleisië front” een gemene cyberaanval gericht op Israëlische burgers. In december werd het Wereldkampioenschap Squash in Maleisië geannuleerd nadat het land weigerde visa af te geven aan ‘zionistische atleten’. Hamas prees de Maleisische actie.

De weigering van Maleisië weerspiegelt het oprechte standpunt tegen alle vormen van normalisering van de banden met de Israëlische bezetting en ondersteunt het Palestijnse volk en versterkt hun standvastigheid in het aangezicht van de bezetting“, zei Hamas-woordvoerder Abdul Latif Al-Qanoua.

Nu blijkt dat de operaties van Hamas in Maleisië zich niet alleen beperken tot de rekrutering en opleiding van terroristen.

Het misbruik van islamitische liefdadigheidsorganisaties om terreur te steunen is niet nieuw. Het is bekend dat islamitische liefdadigheidsinstellingen, waaronder liefdadigheidsinstellingen van Hamas, humanitaire hulp gebruiken als dekmantel om fondsen te werven voor terroristische groeperingen en extremistische propaganda te promoten.

Maleisische liefdadigheidsinstellingen hebben nauwe banden met het leiderschap van Hamas. Senior Hamas-leden werken ook voor Maleisische liefdadigheidsinstellingen.

De president van de Muslim Care Malaysia Society (“Muslim Care”), Zulkifli Wahijan , is verschenen naast hooggeplaatste Hamas-leiders, waaronder zijn leider Ismail Haniyeh .

Op foto’s van een Muslim Care Facebook-bericht van 23 december 2019 is te zien dat Wahijan een plaquette van waardering uitreikt aan senior Hamas-lid van het Politbureau , Khalil Al-Hayyah (“The Father of Martyrs”).

In maart 2014 plaatste Muslim Care een bedankbriefje van de zoon van Hamas-oprichter Sheikh Ahmed Yassin: “Op de verjaardag van het martelaarschap van Sheikh Ahmed Yassin sturen we onze groeten en liefde naar onze Maleisische broeders in Muslim Care.”

Ahmed Abu Ayesh Al-Najjar, directeur Internationale Betrekkingen voor het Ministerie van Onderwijs in Gaza, is ook voorzitter van “Muslim Care Malaysia, Gaza, Palestine”. De directeur van Al-Quds Foundation Maleisië, Shareef Abu Shammalah, is een Hamas-activist, meldde het Israëlische Meir Amit Intelligence and Information Center .

De stichting noemt als een van haar doelstellingen de noodzaak om “de kwestie van Al-Quds [Jeruzalem] en Masjid Al-Aqsa [Tempelberg] nauwkeurig te introduceren en te informeren” aan het Maleisische volk, en “de brutale praktijken van de Israëlische bezetting tegen Al-Quds en zijn islamitische en christelijke heiligheden.”

De Al-Quds Foundation heeft invloed op de hoogste niveaus van de Maleisische samenleving. De Maleisische politicus Datuk Mukhriz bin Tun Dr. Mahathir, de zoon van de voormalige antisemitische premier van Maleisië, Mahatir Mohamed, is voorzitter van de raad van toezicht van Al-Quds. Op de islamitische top van Kuala Lumpur in december 2019 nam Mukhriz Mahathir samen met Hamas-leider Khaled Mashaal deel aan een rondetafelgesprek, “The Role of Politics in Development” .

Fadi Al-Batsh, de raket- en drone-expert van Hamas die in 2018 werd gedood, werkte voor de liefdadigheidsinstelling Humanitarian Care Malaysia Berhad (“MyCARE”). Al-Batsh werd doodgeschoten terwijl hij van zijn huis in Kuala Lumpur naar een moskee liep om te bidden.

Ambtenaren van de inlichtingendienst vermoedden dat al-Batsh Maleisië als basis gebruikte om wapenovereenkomsten met Noord-Korea te onderhandelen. In feite zou Egypte rond de tijd van de moord op al-Batsh een lading Noord-Koreaanse communicatieapparatuur voor geleide munitie in beslag hebben genomen op weg naar Gaza. Al Batsh zou hebben geholpen bij het onderhandelen over de deal. 

Israël ontkent beschuldigingen dat zijn Mossad-spionagebureau achter de moord zat. In januari maakte Hamas bekend dat het een Palestijn uit Gaza had gevangengenomen die naar eigen zeggen had samengewerkt met de Mossad bij de moord op al-Batsh.

Maleisische liefdadigheidsinstellingen werken ook samen met de Maleisische afdeling van de Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS)-campagne tegen Israël, waaronder het sponsoren van evenementen met wereldwijde BDS-activisten.

BDS probeert Israël economisch en cultureel te isoleren, en wordt gedeeltelijk als antisemitisch beschouwd omdat het de enige Joodse staat ter wereld uitkiest en landen negeert met een veel slechtere staat van dienst op het gebied van mensenrechten.

Een andere Maleisische islamitische liefdadigheidsinstelling, Aman Palestin, heeft een Facebook-pagina vol met pro-Hamas-propaganda.

Een imam uit Gaza is in mei 2020 door een Israëlische rechtbank veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf voor het smokkelen van geld van Maleisische liefdadigheidsinstellingen naar Hamas. De Maleisische liefdadigheidsinstellingen Aman Palestin en MAPIM hebben naar verluidt aan imam Walid Div gevraagd om geld Gaza binnen te smokkelen voor Hamas. Hij sloop in 2013 $ 3.000 binnen van Aman Palestin naar Hamas.

Ook de groep Aman Palestine werkt nauw samen met Hamas. Hamas-premier Issam al-Da’alis was een gastspreker bij de inwijding van een nieuw centrum voor geestelijke gezondheid en revalidatie in Gaza, gefinancierd door de Maleisische islamitische liefdadigheidsinstelling Aman Palestin.

Een andere liefdadigheidsinstelling, Viva Palestina Malaysia (VPM) , is een regionale uitloper van een islamistische liefdadigheidsinstelling die voorheen in het VK was geregistreerd en die Hamas wilde steunen en legitimeren, in plaats van hulp te bieden aan behoeftigen.

George Galloway richtte Viva Palestina op terwijl hij in het Britse parlement diende om “humanitaire hulp” te leveren en “de sancties te breken” tegen Gaza nadat Israël in 2009 een militaire campagne lanceerde, bekend als Operation Cast Lead, tegen de terreurinfrastructuur van Hamas.

Gaza, 10 maart 2009. Voormalig Brits parlementslid George Galloway (links) komt onder het oog van pers en publiek persoonlijk geld storten in de bodemloze kassa van de terreur aan de islamistische terreurgroep Hamas.  Ziad al-Zaza (rechts), de corrupte croupier van Hamas, doet niet eens de moeite om het allemaal na te tellen. Galloway is o.a. de organisator van de ‘Viva Palestina’ vloot die probeert de Israëlische blokkade van Gaza te doorbreken. [foto: Hatem Moussa/Associated Press / Bron]

Viva Palestina leverde geld en voorraden aan Hamas-functionarissen in Gaza. Tijdens een toespraak in maart 2009 in Gaza zei Galloway dat hij persoonlijk “drie auto’s en £ 25.000 in contanten” overhandigde aan de Hamas-leiding. “Dit is geen liefdadigheid”, zei Galloway, terwijl hij een tas vol geld omhoog hield. “Dit is politiek.” 

Hij pochte dat hij op het punt stond “de sancties tegen de gekozen regering van Palestina te breken” en “al onze voertuigen, onze sleutels, onze hulp en ons geld te geven aan Ismail Haniyeh, de gekozen premier van Palestina.”

Maleisische liefdadigheidsinstellingen namen deel aan de ‘humanitaire konvooien’ als onderdeel van de ‘Lifeline4Gaza’, waaronder in de Mavi Marmara-vloot van 2010 die gewelddadig probeerde de Israëlische blokkade van Gaza te doorbreken. De reis eindigde met negen doden nadat passagiers Israëlische commando’s aanvielen met messen, metalen staven en andere wapens terwijl ze probeerden de controle over het schip over te nemen.

Een onderzoek dat door de UK Charity Commission was geopend naar de fondsenwervingsactiviteiten van Viva Palestina in verband met het konvooi in Gaza, concludeerde dat de organisatie geen geld aan Hamas had verstrekt. Het ontdekte dat Viva Palestina het ingezamelde bedrag overdreef. 

Zelfs toen Viva Palestina beweerde dat er tijdens het eerste konvooi meer dan £ 1 miljoen aan hulp was geleverd, bleek uit de boeken dat de groep minder dan een vijfde van dat bedrag had opgehaald . Galloway vertelde de onderzoekers dat de zak met contant geld die hij in 2009 aan een Hamas-functionaris gaf , zijn eigen geld bevatte , niet dat van Viva Palestina.

Maleisië vormde de basis voor het onlangs verijdelde complot om terreuraanslagen tegen Israëli’s in de Filippijnen uit te voeren. Dit laat er geen twijfel over bestaan ​​dat het uitgebreide fondsenwervings- en propagandanetwerk van Hamas in Maleisië een gunstige omgeving biedt voor jihadisten om soortgelijke toekomstige aanvallen op Joden te plannen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Abha Shankar “Extensive Malaysian Propaganda and Fundraising Network Enables Hamas Plots Targeting Jews” van 23 februari 2022 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.