Russische invasie een resultaat van meer dan 25 jaar westers verzoeningsbeleid

Het is eindelijk gebeurd. Rusland viel Oekraïne binnen. Dit is wat Poetin al jaren wil. jaren van verzoening.

Hoewel velen Biden de schuld zullen geven van de invasie, was hij slechts het laatste deel van het probleem. De acties van Biden hebben de Russische invasie zeker versneld, de VS en het Westen hebben de Russische despoot meer dan een kwart eeuw gerustgesteld onder verschillende presidenten van beide grote partijen.

Het begon in 1994 toen Bubba Clinton POTUS was, Rusland viel Tsjetsjenië aan. Tsjetsjenië heeft de Russen de eerste keer dat het werd binnengevallen, eruit gegooid. Maar in 1999 viel Rusland opnieuw aan. Deze keer namen de Russische strijdkrachten de controle over het grootste deel van het land over.

In 2003, toen Bush #43 zich concentreerde op Irak en Afghanistan, hield Tsjetsjenië een grondwettelijk referendum over de re-integratie van Tsjetsjenië in Rusland. Vermoedelijk werd de resolutie aangenomen met 80% van de stemmen, waarmee het citaat werd bevestigd dat werd toegeschreven aan de voormalige USSR-leider Joseph Stalin. “Het gaat er niet om wie er stemt. Het is wie de stemmen telt?”. Tijdens de aanvallen op Tsjetsjenië hebben noch de VS, noch het Westen iets gedaan.

In een oorlog van 2008 viel Rusland Georgië aan en verklaarde dat twee delen van het land, Abchazië en Zuid-Ossetië (Tskhinvali), als soevereine onafhankelijke staten ongeveer 20% van het Georgische grondgebied uitmaken. Veertien jaar later zijn er nog steeds Russische troepen in die staten. Volgens Poetin zijn de Russische troepen die dat deel van Georgië bezetten daar als vredestichters. Hetzelfde draaiboek wordt gebruikt bij de overname van Oekraïne.

Toen Obama in februari 2014 president was, maakte de Krim deel uit van Oekraïne. Die maand startte Oekraïne zijn pro-Russische president, Viktor Janoekovitsj. Rusland vervolgde door te beweren dat de Krim door Russen werd bevolkt en dat die Russen werden misbruikt door de nieuwe Oekraïense regering.

Russische troepen werden ingezet op de Krim en bezetten overheidsgebouwen. De Krim riep zijn onafhankelijkheid uit en hield een referendum waarin de Krim werd gevraagd of ze zich wilden herenigen met Rusland. Net als Tsjetsjenië werden de stemmen geteld door Russische loyalisten. Daarom was 90% van de stemmen ja – opnieuw Stalin.

Deze keer reageerde de internationale gemeenschap – nou ja, zowat ongeveer. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties keurde een resolutie goed waarin de stemming onwettig en ongeldig werd verklaard, wat zinloos was. Het deed denken aan het personage van Hans Blix uit de film Team America World Police.

Blix ontmoet de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il om te klagen dat de VN bepaalde gebieden niet kon inspecteren. Zijn dreigement aan Jong-il weegt even zwaar als de Algemene Vergadering van de VN en de Krim. Noord-Korea moet doen wat de VN wil: ‘Anders worden we heel erg boos op je en schrijven we je een brief om je te vertellen hoe boos we zijn.’

Tijdens het presidentschap van Donald Trump leek zijn regering stappen te zetten om despoten onder controle te krijgen. Hij overtuigde China om een ​​economisch verdrag te sluiten, kalmeerde, sloot vriendschap met Kim Jung-Un, de Noord-Koreaanse leider, en stapte uit de eenzijdige JCPOA.

De JCPOA-actie werd gevolgd door sancties om de Iraanse economie te verlammen. Eén land waar Trump niet mee omging: Rusland. Omdat zijn politieke tegenstanders Trump uit zijn ambt probeerden te drijven via het nep Russiagate-verhaal, moest Trump afstand houden van Poetin. Poetin wist echter dat hij niet kon rotzooien met Trump, die Rusland extra straffen oplegde omdat het zich probeerde te bemoeien met de verkiezingen van 2016.

Joe Biden: zwak en incompetent

Tussen de inauguratie van Joe Biden en de Russische invasie van Oekraïne heeft Rusland niet geprobeerd zijn grenzen uit te breiden, waardoor het Westen weinig te sussen had. Rusland zag een zwak Amerika en een kans om naar het westen te trekken. Poetin zag de incompetente exit uit Afghanistan en de verzoening van Iran als de zwakte van Biden.

Bijdragen aan die perceptie is de piek in de misdaad dankzij de definanciering van de politie en de hervorming van de borgtocht. Ze zien het niet alleen als een blijk van Bidens zwakte, maar ook als een verzwakking of de vastberadenheid van het Amerikaanse volk.

De kracht van Rusland groeide toen de VS hun energieproductie afbouwden, waardoor een groot deel van de wereld voor zijn energievoorziening afhankelijk was van Rusland. Rusland heeft sindsdien zijn macht en territorium uitgebreid.

Amerika en de westerse wereld hebben in die tijd weinig meer gedaan dan de Russische tiran Vladimir Poetin te sussen. Toen Poetin zeven maanden geleden Oekraïne begon binnen te sluipen, deden Amerika en haar bondgenoten niets om Poetin tegen te houden, niet militair maar economisch.

Poetin heeft geprobeerd het Russische grondgebied uit te breiden tot alle landen die vroeger deel uitmaakten van de USSR. Na jaren van internationale verzoening en een waardeloze Amerikaanse president, wist de Russische leider dat het nu of nooit moest zijn om Oekraïne, de grootste voormalige USSR-staat, over te nemen. Het hoeft dan ook niemand te verbazen dat hij de kans die we hem hebben gegeven, heeft aangegrepen.

Bronnen:

 • naar een artikel van Jeff Dunetz “Russian Invasion A Result Of 25+ Years Of Western Appeasement” van 24 februari 2022 op de site van The Lid

Een gedachte over “Russische invasie een resultaat van meer dan 25 jaar westers verzoeningsbeleid

 1. Hoewel niemand in het Westen dit zal toegeven en niemand oorlog zal goedkeuren is het huidige Oekraine drama de uitkomst van de arrogante expansie drift van het Wésten, inclusief een dikke middelvinger naar Rusland na het uiteenvallen van de Soviet Unie.

  Er zijn duidelijke schriftelijke overeenkosmten tussen EU & Rusland dat dit niet zou gebeuren.

  Verder is de rode haring die Oekraine werd voorgehouden dat zij ooit lid van EU/NATO zouden kunnen worden i.p.v. een neutraal land tussen Rusland & EU te blijven, ook mede schuld aan dit conflict.

  Ook nu word dialoog afgehouden en de énige duidelijke boodschap aan Oekraine is….”Jullie staan alleen, zoek het maar uit”.

  Wij zullen met suffe sancties (die sowieso pas over enkele maanden in werking kunnen treden) laten zien hoe solidair wij met jullie zijn. De échte zware sancties (Swift & Energiestop) daar doen wij niet aan want dan kost het ons te veel.

  Géén NATO soldaten en wapens voor Oekraine, wél naar Mali, Irak & Afghanistan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.