Rep. Georgië veroordeelt Russische invasie van buurland Oekraïne

Tbilisi, 24 februari 2022. Georgiërs betogen tegen de Russische invasie van Oekraïne

Donderdagavond werden in verschillende Georgische steden vreedzame demonstraties gehouden om solidariteit te betuigen met het Oekraïense volk na de Russische militaire invasie van Oekraïne.

Burgers hebben zich verzameld in de Georgische hoofdstad Tbilisi, evenals in de steden Gori, Koetaisi, Zugdidi, Poti en Batumi om de Russische agressie tegen Oekraïne te veroordelen. Bij de demonstraties werd het volkslied van Oekraïne gespeeld.

De Oekraïense ambassadeur in Georgië roept internationale gemeenschap op te midden van aanval Rusland. Voorafgaand aan de solidariteitsbijeenkomst in Tbilisi hadden mensen zich verzameld voor de Oekraïense ambassade om steun te betuigen.

De Russische burger Anton Mikhalchuk veroordeelde de acties van het Kremlin en verbrandde zijn eigen paspoort voor de ambassade. “Ik doe afstand van mijn burgerschap van dit land [Rusland]. Ik wil dit paspoort niet hebben”, zei Mikhalchuk.

De internationale gemeenschap heeft de Russische aanval op Oekraïne veroordeeld en steun betuigd aan de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken waarschuwde de Russische Federatie voor een ‘snelle en krachtige reactie’. De Europese Unie, de Verenigde Staten en verschillende andere landen hebben Rusland al sancties opgelegd.

Sinds de Russische invasie ban Georgië van augustus 2008 bezet Rusland, naast de provincie Abchazië in het westen, ook de provincie Zuid-Ossetië (Tskhinvali) in het noorden van centraal Georgië.

De Georgische autoriteiten reageren op de Russische invasie van Oekraïne. Volgens president Salome Zurabishvili is het Georgische volk geschokt door de Russische agressie in Oekraïne.

In de Twitter-verklaring van Zurabishvili staat dat Georgië solidair is met het Oekraïense volk en oproept tot stopzetting van militaire operaties. ‘#SlavaUkraini‘, schrijft Zurabishvili, een populaire hashtag vertaald als ‘Glorie aan Oekraïne’.

De Russische invasie werd ook beantwoord door premier Irakli Gharibashvili. Met de hashtag #StandWithUkraine schrijft premier dat een militaire aanval op een soeverein land onaanvaardbaar is. “We roepen de internationale gemeenschap op om alle mogelijke maatregelen te nemen om een ​​flagrante schending van de internationale orde door Rusland te stoppen en verdere militaire escalatie te voorkomen”, verklaarde Gharibashvili.

Net als Zurabishvili en Gharibashvili reageerde parlementsvoorzitter Shalva Papuashvili op Twitter op de agressie van Rusland. Papuashvili betreurt het dat de oorlog niet kon worden vermeden. Hij roept de internationale gemeenschap op om effectieve en krachtige stappen te ondernemen om te voorkomen dat Rusland escaleert in een grootschalig conflict en om de bescherming van internationale normen te waarborgen.

“We staan ​​achter Oekraïne in deze moeilijke tijden”, schrijft hij. De oproep aan internationale partners om streng te reageren op de Russische invasie werd ook geuit door FM Davit Zalkaliani. “Militaire agressie van Rusland tegen Oekraïne is totaal onaanvaardbaar”, schreef de FM op Twitter.

Bronnen:

  • naar een artikelCivilians gather in various Georgian cities to express support for Ukraine” van 24 februari 2022 op de site van Agenda.ge
  • naar een artikel “Georgian Officials Respond to Russia’s Invasion of Ukraine” van 24 februari 2022 op de site van Georgian Journal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.