Oekraïne en de betekenis van Israël in 2022

Oekraïense immigranten arriveren op 20 februari 2022 op Ben Gurion International Airport

Terwijl de crisis in Oekraïne zich ontvouwt, maken sommige landen stilletjes plannen voor het vooruitzicht van miljoenen vluchtelingen als Moskou een volledige invasie zou lanceren.

Hoewel niet alle omringende landen noodzakelijkerwijs grote aantallen zouden verwelkomen die op zoek zijn naar veiligheid, zijn er voor één potentiële groep – Oekraïense joden – veel duidelijkere en geruststellendere mogelijkheden, mochten ze zich gedwongen voelen te vertrekken.

De reden is simpel: Israël bestaat.

Het staat klaar om Oekraïense Joden te helpen die zich bedreigd voelen, en bereidt zich voor op hun opvang en hervestiging. Die Joden zouden niet gedwongen worden om in tijdelijke, versleten kampen te leven, zoals elders zou kunnen gebeuren, noch zouden ze in eindeloze rijen moeten wachten in de hoop op een later tijdstip permanent een nieuw land binnen te mogen gaan.

En dat is in de wereld van vandaag een essentiële betekenis van Israël. Terwijl voor sommige joden, met name in de Verenigde Staten, Israël niet meer is geworden dan een ver land of een politieke hobby, voor andere joden, ook in Oekraïne, vertegenwoordigt Israël niets minder dan een reddingslijn, een toevluchtsoord en een veilige haven voor alle Joden in de wereld.

Helaas, het was niet altijd zo. Toen Adolf Hitler in de jaren dertig de joden de kans gaf te vertrekken, was er geen Israël. In plaats daarvan moesten joden vertrouwen op de goede wil van andere naties. Het resultaat? Gevaarlijk weinig kansen om te verhuizen, dus Joden, inclusief mijn ouders, zaten in de val.

Toen 32 landen in 1938 bijeenkwamen voor de Evian-conferentie, was het duidelijk dat, ondanks het verheven doel van de bijeenkomst om bedreigde Duitse en Oostenrijkse joden te helpen, maar weinigen bereid waren een vinger uit te steken en allerlei valse redenen in te roepen om wijdverbreide vijandigheid jegens joden te maskeren.

Het schip Saint-Louis ligt met 937 ongewenste Joodse vluchtelingen aan boord, aangemeerd aan de Scheldekaaien te Antwerpen in 1939

De tragische sage uit 1939 van de SS St. Louis, die meer dan 900 Joodse vluchtelingen vervoerde, illustreerde krachtig de ondoordringbaar hoge muren waarmee Joden in die tijd te maken hadden.

Maar toen Israël in 1948 herboren werd, moesten Joden niet langer smeken, pleiten en cajole om nieuwe huizen te vinden – of ze nu Holocaust-overlevenden in ontheemden kampen in Duitsland en Oostenrijk waren, Vluchtende gewelddadige mobs en chronische vervolging in Arabische landen; of angstig van de verspreiding van het communisme en een hersteldige antisemitisme in Oost-Europa.

Nee, het was niet altijd gemakkelijk. Israël had op dat moment weinig middelen en moesten zich concentreren op het waarborgen van zijn overleving in een ongewenste regio. En er waren sociale spanningen tussen verschillende gemeenschappen die voorafgaand aan hun aankomst in de Joodse staat waren geleefd. Maar met tijd en moeite werd vooruitgang geboekt. De bevolking van het land groeide, de ontwikkelde economie, sociale integratie is opgetreden en democratische instellingen namen wortel.

Jaren later was ik een getuige van de betekenis van Israël voor Ethiopische en Sovjet-joden. Ik zag op de hoogte van de lengtes waarnaar Jeruzalem deze belegerde Joden ging redden en een nieuw begin aanbieden in een land waar ze, als Joden, niet weerloos zouden zijn, noch onderworpen aan de gril van meedogenloze leiders.

Dit werd in januari 1991 het meest levendig gebracht, toen Iraakse Scud-raketten werden afgevuurd in Israël, en miljoenen Israëli’s rusten opnieuw met gasmaskers en opnieuw tot afgedichte schuilplaatsen, angstig dat die raketten chemische oorlogskoppen hadden gedragen. Ik was daar. Ik stond op het asfalt als vliegtuigen aankwamen van de USSR met Joden die op zoek waren naar de Sovjetonzekerheid.

Israël heeft nooit zijn deuren gesloten, zelfs niet in die beladen tijd. Het heeft de toekomstige aankomsten nooit verteld om op een andere dag terug te keren. In plaats daarvan verwelkomde Israël hen, gaf hun gasmaskers en gaf hun instructies over het gebruik ervan, en stuurde ze naar absorptiecentra.

Daar zouden ze een plek vinden om te wonen, eten op tafel, taallessen, school voor hun kinderen en beroepsopleiding – oh, en schuilplaatsen om naar toe te rennen als de sirenes klonken en meer inkomende projectielen uit Irak aankondigden.

In de decennia dat ik Joodse gemeenschappen over de hele wereld heb bezocht, was ik vaak getuige van dit fundamentele begrip van de betekenis van Israël; deze erkenning dat Israël over veel meer ging dan een bepaald beleid of een bepaalde leider.

In de VS lijken die gevoelens echter minder wijdverbreid en meer uitgedaagd. Misschien is het het gevoel dat Amerika anders is – dat Joden geloven dat ze hun eigen versie van het Beloofde Land hebben gevonden, dat Joden beter beschermd zijn tegen de harde wind van de geschiedenis, of dat Israël zich als een Noords land moet gedragen om hun steun te verdienen, zelfs als het in het tumultueuze Midden-Oosten ligt in plaats van in Scandinavië.

Het zorgt ervoor dat te veel Amerikaanse joden zich vervreemd, onverschillig of zelfs vijandig voelen, in het algemeen gesproken, tegenover het wonder van soevereine verlossing, of, meer specifiek, tegen het buitengewone, decennialange beeld van joden die hun huizen ontvluchten in Afrika, Azië, Europa , en Latijns-Amerika, en het creëren van nieuwe levens in een oud/modern thuisland.

Er wonen tegenwoordig maar liefst 300.000 Joden in Oekraïne. Wat er de komende weken en maanden ook gebeurt, ze weten dat ze niet het vooruitzicht van dakloosheid onder ogen hoeven te zien. En dat komt omdat, gelukkig, Israël een realiteit is.

Bronnen:

  • naar een artikel van David Harris “Ukraine and the Meaning of Israel in 2022” van 23 februari 2022 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Oekraïne en de betekenis van Israël in 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.