Israël houdt zich buiten conflict tussen Rusland en Oekraïne; stuurt enkel humanitaire hulp

Oekraïense immigranten arriveren op 20 februari 2022 op Ben Gurion International Airport

In zijn eerste openbare verklaring over de aanhoudende crisis tussen Rusland en Oekraïne, uitte het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken ‘bezorgdheid’ over de ‘ernstige escalatie’, maar stopte met het noemen van Rusland of het veroordelen van zijn acties.

“Israël deelt de bezorgdheid van de internationale gemeenschap over de stappen die zijn genomen in Oost-Oekraïne en de ernstige escalatie van de situatie”, aldus een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken die woensdagmiddag werd uitgegeven. “Israël hoopt op een diplomatieke oplossing die tot rust zal leiden, en is bereid te helpen als daarom wordt gevraagd.”

Israël zei ook dat het ‘de territoriale integriteit en de soevereiniteit van Oekraïne steunt’, en sprak nogmaals zijn bezorgdheid uit voor Israëlische burgers en de Joodse gemeenschap in de getroffen regio’s.

Oekraïense immigranten arriveren op 20 februari 2022 op Ben Gurion International Airport

‘Israël is bereid en bereid om onmiddellijk humanitaire hulp aan Oekraïne over te dragen naar behoefte en heeft hierover contact met de Oekraïense autoriteiten’, aldus de verklaring, zonder enige melding van Rusland. “Israël blijft in dialoog met zijn partners over manieren om de diplomatieke inspanningen weer op de rails te krijgen.”

Uren eerder zeiden Oekraïense diplomaten dat ze nog steeds wachtten op Israël om in te grijpen nadat de VS en Europese landen Rusland krachtig hadden veroordeeld voor het verplaatsen van troepen naar Luhansk en Donetsk.

‘We wachten op enige officiële reactie van Israëlische kant, want er is geen reactie, niets’, vertelde een woordvoerster van de Oekraïense ambassade in Tel Aviv woensdagochtend aan The Times of Israel. ‘We hopen echt dat ze iets zullen doen dat hetzelfde klinkt als onze westerse bondgenoten.’

Oekraïne heeft geen officiële klacht aan Israël over zijn stilzwijgen overgebracht, zei ze. ‘Ze weten dat we wachten, dus waarom zouden we het keer op keer zeggen?’

Ondanks zijn diepgaande strategische relatie met de VS, onderhoudt Israël stevige banden met Moskou, vooral over de militaire coördinatie in Syrië.

Bronnen:

  • naar een artikel van Lazar Berman “In 1st comments, Israel backs Ukrainian ‘sovereignty,’ with no mention of Russia” van 23 februari 2022 en een artikelAmid tensions at home, dozens of Ukrainian immigrants arrive in Israel” van 21 februari 2022 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Israël houdt zich buiten conflict tussen Rusland en Oekraïne; stuurt enkel humanitaire hulp

  1. Israel houd zich buiten het conflict?

    Het Westen ook!

    Ze sturen enkel wat ”verdedigings wapens & goede wensen.

    Te veel sancties komt hen namelijk zelf héél duur te staan!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.