Het tij keert: meer Joodse dan Arabische geboorten in Israël

Terwijl in de Palestijns Arabische gebieden in Israël hun geestelijke en politieke leiders het gepeupel nog steeds voorhouden dat ze meer van de dood moeten houden en sterven als ‘martelaar’ volgens de sharia een heilige plicht is voor elke moslim, lijken ze daar in Israël net iets anders over te denken.

Israëliërs houden van het leven, zoveel is wel duidelijk.

Voor het eerst sinds de oprichting van de Joodse staat is het vruchtbaarheidscijfer van Arabische vrouwen gedaald tot onder dat van Joodse vrouwen. Bij de oprichting van de staat, in 1948, baarde een moslimvrouw gemiddeld 9 kinderen, en vandaag de dag krijgt ze er minder dan 3, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het totale vruchtbaarheidscijfer van Israël (gemiddeld aantal kinderen per vrouw) in 2020 was 2,90. Dit cijfer is laag vergeleken met 3,01 in 2019 en 3,09 in 2018, maar nog steeds veel hoger dan alle OESO-landen waar het gemiddelde in 2019 1,61 kinderen per vrouw was.

Het totale vruchtbaarheidscijfer van Joodse vrouwen en anderen in Israël wordt geschat op 2,88 kinderen per vrouw, vergeleken met Arabische vrouwen op 2,82.

Het hoogste totale vruchtbaarheidscijfer werd geregistreerd onder Israëlisch-joodse vrouwen – 3,00, terwijl het laagste cijfer werd geregistreerd onder Israëlische vrouwen zonder religieuze overtuiging (code voor vrouwen uit de voormalige USSR) – 1,35. In 2020 ging het vruchtbaarheidscijfer van moslimvrouwen voor het eerst onder de 3 kinderen per vrouw en bereikte het 2,99.

Het hoogste gemiddelde dagelijkse aantal pasgeborenen in 2020 werd geregistreerd in september – 514 pasgeborenen per dag, terwijl het laagste aantal in mei was – 463 dagelijkse pasgeborenen.

De gemiddelde leeftijd van de moeder bij de eerste geboorte was 27,7 jaar. Moslimvrouwen baarden hun eerste kind op de jongste leeftijd – 24,5 jaar, terwijl vrouwen zonder religieuze overtuiging op de oudste gemiddelde leeftijd – 30,5 jaar bevielen.

In 2020 werd het hoogste vruchtbaarheidscijfer geschat in Modi’in Illit – gemiddeld 7,16 kinderen per vrouw. Het laagste percentage werd geregistreerd in Kabul, een moslimdorp buiten Akko – 1,56 kinderen per vrouw.

In 2020 werd 7,8% van alle pasgeborenen van joodse vrouwen buiten het huwelijk geboren, een aanzienlijk lager percentage in vergelijking met de meeste OESO-landen waar het fenomeen veel voorkomt.

In de jaren 2018-20 was het vruchtbaarheidscijfer onder Haredi-vrouwen 6,64 kinderen per vrouw, onder religieuze vrouwen 3,92 en onder seculiere vrouwen 1,96.

Het jaar 2018 zag de aanhoudende daling van het aandeel pasgeborenen van meerlingen. De omvang van meerlingen werd dat jaar geschat op 4,1% (7.588 pasgeborenen) van alle pasgeborenen. In 2015 waren er 7.937 meerlingen.

Bronnen:

  • naar een artikel van David Israel “The Tide Turns: More Jewish than Arab Births in Israel” van 22 februari 2022 op de site van The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.