26 eeuwen geschiedenis van de Joden van Georgië; deel 4/5: Opkomst van het Zionisme

De Joodse gemeenschap in de Georgische stad Gori in 1958 © Beit Hatfutsot, Museum van het Joodse Volk – Met dank aan Raphaël Elashvili, Israël

In de tweede helft van de 19e eeuw was het Georgische jodendom nog niet ontwaakt uit zijn staat van stilgevallen ontwikkeling.

Tcherny die in de jaren 1860 en 1870 door Georgië reisde, klaagde bitter dat niet alleen de ideeën van de haskalah (Verlichting) en de innovaties van die tijd geen voet aan de grond hadden gekregen, maar dat de Georgische hakhamim (religieuze leiders) onwetend waren en de gemeenschap leiders waren niet effectief.

Pas aan het einde van de eeuw begonnen de winden van verandering een impact te hebben op de traditionele levensstijl van Georgische joden.

Bij de gevestigde kooplieden, met name in Koetaisi, werd de neiging om te integreren in de samenleving en om onderwijs te volgen sterker uitgesproken. Het aantal joodse middelbare scholieren nam voortdurend toe, en er waren zelfs mensen die gingen studeren aan universiteiten in Odessa en andere plaatsen in Rusland of in het buitenland.

Sommige van deze jongeren waren betrokken bij de Georgische nationale beweging, maar slechts een paar geïsoleerde individuen sloten zich aan bij de revolutionaire beweging. Een van die studenten uit Koetaisi, Yitzke Rizhinashvili, werd in 1906 door de tsaristische politie vermoord en werd later beschouwd als een van de helden van de communistische revolutie in Georgië. Over het algemeen waren uitingen van vervreemding van het jodendom en assimilatie zeldzaam.

Rabbi Avraham Khvoles

Een grotere verandering vond plaats op het gebied van het joodse onderwijs. Tot die tijd was het onderwijs beperkt tot heders (traditionele joodse basisscholen) die gerund werden door slecht opgeleide, ouderwetse leraren. Verantwoordelijk voor de verandering was Rabbi Avraham Halevy Khvoles, een leerling van de beroemde Rabbi Isaac Elhanan Spektor van Kovno.

Rabbi Avraham HaLevy Khvoles (1857-1931). Geboren in Litouwen, verhuisde hij naar de Republiek Georgië om religieus leider en leraar te worden. Hij was zo prominent als religieus leider dat Georgië hem in 2005 eerde met deze postzegel.

Khvoles arriveerde in de jaren 1890 in Tskhinvali als afgezant van de yeshiva van Rabbi Spector. Op verzoek van de plaatselijke joden aanvaardde hij de functie van gemeentelijke rabbijn en begon hij studenten te verzamelen.

In 1906 richtte hij een Talmoed Torah op waar, na verloop van tijd, zo’n 400 leerlingen uit Tskhinvali en het omliggende gebied studeerden onder tien leraren die waren meegebracht uit yeshivot in Rusland. Rabbi Khvoles was een aanhanger van de Hovevei Zion-beweging (‘Lovers of Zion’) en de geest van de Verlichting was hem niet vreemd.

Omdat Khvoles een enthousiast voorstander was van de Hebreeuwse taal en geen Georgisch sprak, werd Hebreeuws zijn voertaal voor het onderwijs en voor gesprekken met de studenten. Rabbi Khvoles hield ook zijn synagogepreken in het Hebreeuws.

Studies in de school werden uitgevoerd in een nationalistisch-zionistische sirit, en er werd speciale aandacht besteed aan de studie van de Bijbel. Geselecteerde studenten mochten gebruik maken van de privébibliotheek van Khvoles en kennis maken met traditionele joodse bronnen en moderne Hebreeuwse literatuur.

Rabbi Khvoles bracht een echte revolutie teweeg in de conservatieve Joodse gemeenschap toen hij klassen op zijn school opende voor de studie van ambachten, om “leerlingen die niet gekwalificeerd waren om Torageleerden te zijn, echte en nuttige ambachten te leren, die hen in staat zullen stellen de kost te verdienen zonder toevlucht te nemen tot kleine handel’.

Nog revolutionairder was het inschakelen van een leraar om Hebreeuws aan meisjes te onderwijzen. Volgens de schatting van Krikhely wist ongeveer de helft van de plaatselijke Joden Hebreeuws te spreken na een paar jaar Khvoles’ werk in Tschinvali.

Ondanks de bewondering die de joden koesterden voor Khvoles, had hij nog steeds tegenstanders die wantrouwend stonden tegenover zijn innovaties, en meer dan eens dreigde zijn school te sluiten wegens geldgebrek.

Khvoles moedigde zijn getalenteerde studenten aan om te studeren in de yeshivot van Brisk en Vilna. Een aantal van deze jonge mannen werden leraren, opvoeders en leiders van de zionistische beweging in Georgië, zoals onder meer David Baazov, Nathan Elashvili en Meir Magalashvili.

David Baazov, een van de eerste studenten van Khvoles en een van de eerste joden in Georgië die tot het zionisme werden aangevallen, werd door de tsaristische autoriteiten aangesteld als de officiële rabbijn van Oni, na het voltooien van zijn religieuze studies in Slotsk, Kovno en Vilna.

In de Talmoed Torah die Baazov in 1905 in Oni vaststelde, bestudeerden de studenten – naast de Talmoed en de Joodse wet – Hebreeuws, Bijbel, grammatica, geschiedenis, Russisch en Georgisch.

De duidelijke haskalah-strekking van Baazovs Talmoed Torah en zijn enthousiaste zionistische activiteiten wekten de vijandigheid van veel Georgische joden en vervreemdden van de rijke joden van Koetaisi, die hem aanvankelijk financiële steun hadden gegeven.

Baazovs wanhopige oproepen aan de zionistische leider Menahem Ussishkin om fondsen die zijn school in staat zouden stellen haar werk voort te zetten, bleven onbeantwoord, en de school sloot in 1917, om de studie van de Thora aan te moedigen om het religieuze geloof te versterken in het licht van verandering en innovatie.

Georgische Joden omstreeks 1900

De leider van de conservatieven was de hakham Reuven Aluashvili van Koetaisi, die een felle strijd voerde tegen zowel de zionisten als de assimilaties. Aluashvili, die zeer gerespecteerd werd door de Joden van Koetaisi, verwelkomde hartelijk Rabbi Shmuel Levitin, de afgezant van de Lubavitcher rebbe, die in 1916 in Koetaisi aankwam.

Levitin kwam met het doel een yeshiva op te richten, “waarvan het doel zal zijn om verspreid het licht van de Thora, want er zijn godvrezende mannen in de plaats, maar zij zijn gewone mensen en kennen de Thora helemaal niet”.

Andere religieuze scholen werden elders in Georgië opgericht – in Kulashi, Suzhuna en Sachkhere. Onder de oprichters en leraren waren Georgische joden die in Jeruzalem hadden gewoond en waren afgestudeerd aan de jesjivot van Jeruzalem.

De meest prominente waren hakham Simon Rizhinashvili, auteur van het eerste Hebreeuwse leerboek voor sprekers van Georgisch, en Rabbi Haim Elashvili, oprichter van de Talmoed Torah in Sachkhere in 1908.

Het lijkt erop dat er ook Georgische joden waren, voornamelijk in Tbilisi, die hun kinderen stimuleerden om te studeren in Ashkenazi  Talmudei Torah. Over het algemeen studeerden de kinderen van de twee gemeenschappen echter op aparte scholen.

Joodse grafsteen op de begraafplaats in Kutaisi, Georgië

Georgisch Zionisme

De eerste inspanningen waarin de Georgische en Ashkenazi-gemeenschappen oprechte samenwerking manifesteerde, was zionistische activiteit, hoewel de initiatiefnemers van deze samenwerking en de meest invloedrijke partner de Ashkenazis waren.

De eerste zionistische organisatie in Georgia werd opgericht in 1897 in Tbilisi door Mikhail Shtreicher. Binnen een korte tijd ontstonden extra organisaties in Tbilisi en andere Georgische steden. Hun leden waren Ashkenazi-aanhangers van de Verlichting.

Het leiderschap was op de hoogte van de noodzaak om ondersteuning te bieden voor het zionistische idee onder Georgische Joden, maar er werd weinig gedaan in deze richting en nieuwe leden waren traag en aarzelend om mee te doen.

De reden hiervoor was geen gebrek aan bevestiging aan Eretz Israël; Integendeel, deze hoeksteen van hun geloof werd versterkt tijdens de tweede helft van de 19e eeuw, toen honderden Georgische Joodse gezinnen – beïnvloed door emissarissen van het land Israël – emigreerde naar Israël.

Deze banden waren echter een natuurlijke voortzetting van de traditionele manier van leven van de gemeenschap, terwijl zionistische activiteit de goedkeuring van nieuwe concepten en de herstructurering van bestaande kaders aanmoedigde. Bijgevolg werd het zionisme bekeken met enige reservering.

De zionisten in Georgië waren vooral betrokken bij het organiseren van educatieve activiteiten, bijdragen voor de internationale zionistische beweging en verkopende aandelen van Joodse nationale bank. Veel energie werd verspild aan interne machtspiegels en splitsingen.

De zionisten hadden ook last van intimidatie door de autoriteiten, die achterdochtig waren voor alle inspanningen om politiek te organiseren. Omdat zionistische activiteit illegaal was, heeft het succes van Shtreicher bij het verkrijgen van een officiële vergunning om zionistische bijeenkomsten te houden in Tbilisi, een centrum van zionistische activiteit in de Kaukasus.

Menahem Ussishkin (2de van links) één van de leiders van het Zionisme in Rusland omstreeks 1905

Een belangrijke mijlpaal van de zionistische ontwikkeling in Georgië was het eerste congres van de zionisten van de Kaukasus, gehouden in Tbilisi op 20 augustus 1901. Menahem Ussishkin (1863-1917), ‘afgevaardigde’ naar de Kaukasus-regio van het zionistische uitvoerend comité, was de eregast.

David Baazov (1883-1947), toen een enthousiaste jeugd van 18, was een van de deelnemers aan dit congres. Ussishkin was erg onder de indruk van Baazov en moedigde hem aan om actief te worden in het verspreiden van het zionistische idee onder het Georgische jodendom.

Nadat Baazov terugkeerde van zijn studie in Slotsk, verdeelde hij zijn tijd tussen de Talmoed Torah die hij in Oni had ingesteld, en zionistische activiteiten. Hij nam deel aan het Achtste Zionistische Congres in 1907, waar hij een lezing in het Hebreeuws hield die enthousiast werd ontvangen, en in 1908 bezocht hij Eretz Israël.

Baazov sprak vaak in synagogen op verschillende plaatsen, en zijn preken en toespraken waren zeer inspirerend, vooral onder de jongeren. De rijke klassen in Tbilisi, onder leiding van Aaron Eligoulashvili, toonden ook sympathie voor de zionistische boodschap en toonden zich bereid materiële en andere steun te verlenen.

Nog voordat het zionistische bewustzijn in bredere kringen doordrong, werd het het middelpunt van een scherp publiek debat. De eerste tegenstanders van het zionisme waren de conservatieven onder leiding van Hakham Reuven Aluashvili uit Koetaisi.

Ze werden gesteund door anti-zionistische rabbijnse kringen in Rusland, met name de Habad Hasidim, wiens centrum met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog naar de stad Rostov aan de Don verhuisde.

Asjkenazische rabbijnen en Georgische hakhamim werkten samen om het zionisme tegen te gaan. Ze waren bereid om alle middelen te gebruiken om Baazov en andere zionistische activisten in diskrediet te brengen, die ze bestempelden als ‘missionarissen en kerstenaars, ketters en afvalligen’.

Ze riepen de sefardische opperrabbijn in Jeruzalem op om Baazov te excommuniceren. De zaken verslechterden tot het punt van aangifte bij de autoriteiten, die nog meer wantrouwend werden tegenover zionistische activiteiten. Na de onderdrukking van de revolutie van 1905 namen de Russische autoriteiten een bijzonder harde lijn met de Russische joden.

Het regeringsbeleid leidde tot een hernieuwde vervreemding van de Georgische rabbijnen van de Asjkenazische joden. De rabbijnen wendden zich tot de autoriteiten en beweerden dat “ze echte Georgiërs zijn, hun taal is Georgisch, hun thuisland is Georgië, hun gebruiken, karakter en geest zijn Georgisch. Ze hebben geen banden of communicatie met de Joden in Rusland. Ze zijn vreedzaam en loyaal en toegewijd aan de monarchie, in tegenstelling tot het volk van Rusland.

Deze beweringen verenigden traditionalisten en ‘assimilationisten’ – studenten die beweerden dat de joden alleen in hun religie van hun buren verschilden. Het conflict overschreed de grenzen van de Joodse gemeenschap en vond een plaats in de Georgische pers, waar de twistende partijen scherpe polemische berichten publiceerden.

De activiteiten van de zionistische beweging en het publieke debat eromheen leidden tot een grotere belangstelling voor Joodse zaken van de kant van de Georgische intelligentsia. Al in de jaren 1880 hadden Georgische nationalistische schrijvers en culturele figuren sympathie betuigd in de pers en in literaire werken voor het Joodse volk en zijn nationale aspiraties.

Deze sympathie kwam voort uit verschillende bronnen: waardering voor de bijdrage van de joden aan de menselijke cultuur; een gevoel van identificatie met het Joodse volk dat, net als het Georgische volk, zijn onafhankelijkheid had verloren, maar ondanks vervolgingen en tegenslagen zijn nationale en culturele onderscheidend vermogen niet opgaf; erkenning van het gedeelde lot van de Georgische en Georgische Joodse volkeren voor generaties; verzet tegen antisemitisme in het algemeen, als een verderfelijk sociaal fenomeen, en tegen Russisch antisemitisme in het bijzonder, als een kenmerkend kenmerk van het repressieve tsaristische regime.

Onder de schrijvers en publicisten van de narodnik (populistische) beweging die beweerden te strijden voor de rechten van de boeren, waren er mensen die de joodse koopman in een door en door negatief daglicht stelden – als iemand die samenwerkte met de uitbuiters en slaven van het gewone volk mensen.

In de meeste gevallen werd echter het klassekarakter van de joodse koopman benadrukt in plaats van zijn nationaliteit. Als reactie op dergelijke beschrijvingen benadrukten andere schrijvers de historische omstandigheden die joden dwongen zich terug te trekken uit productieve bezigheden.

Het zionistische idee werd met begrip en zelfs enthousiasme ontvangen door verschillende Georgische culturele figuren. Maar anderen beschouwden het als een historische fout die de integratie van de Joden in het Georgische volk in de weg stond.

Het debat over deze vragen dat plaatsvond in de pers was verstoken van het giftige antisemitisme dat de discussies over de Joodse kwestie in Europa en Rusland in die periode kenmerkte.

De lijst van schrijvers en publicisten die zich bezighielden met de Joodse kwestie is lang en bevat verschillende grote schrijvers uit die periode; de schrijver en leider van de Georgische nationale beweging, Ilia Chavchavadze (1837-1907), is zo’n voorbeeld.

Reeds in 1881 publiceerde Chavchavadze een artikel over de situatie van het jodendom in de wereld, waarin hij de achtergrond van de ellende en het antisemitisme van de joden uiteenzette met behulp van historische analyse.

Chavchavadze en de prominente dichter Akaki Tsereteli vertaalden in Georgische gedichten over Joodse onderwerpen door Lord Byron en Lermontov, en schreven zelfs hun eigen gedichten waarin ze hun sympathie uitten voor het lijden van de Joden.

Maar de dichter en revolutionair, Herodion Avadoshvili, overtrof ze allemaal. Zijn gedichten, ‘Hoor! O volk van Israël” en “Klaaglied van de Joden”, drukten enthousiaste zionistische gevoelens uit.

Na de bloedsprookjes van Sachkhere en de ongeregeldheden die in 1895 in Koetaisi tussen christenen en joden plaatsvonden, kwamen Sergei Mesekhi en Anton Purtseladze krachtig naar voren om de joden te verdedigen. Ze veroordeelden uitingen van religieuze en nationale fanatisme scherp als strijdig met de Georgische cultuur en traditie.

De sympathieke houding ten opzichte van de joden in Georgische intellectuele kringen kwam ook tot uitdrukking op het terrein van de politiek. Georgische vertegenwoordigers in de Doema verdedigden bij vele gelegenheden krachtig de Joodse belangen.

De geest bewoog Georgische studenten die getuige waren van de pogroms van 1905 tegen de Joden van Odessa om met hun eigen lichamen de Joden te verdedigen; een van hen heeft dit zelfs met zijn leven betaald. Dergelijke uitingen van sympathie versterkten de gevoelens van verbondenheid en identificatie van de Joden met het Georgische volk en zijn strijd voor onafhankelijkheid.

Bronnen:

  • naar een artikel van Gershon Ben Oren “The history of the Jews of Georgia” op de site van Georgian Jews, Tel Aviv, Israël
  • naar een reeks artikels op deze blog “26 eeuwen geschiedenis van de Joden van Georgië“: Deel 1 – Deel 2 – Deel 3 Deel 4 en Deel 5
  • naar een reeks artikels op deze blog “Antisemitisme in de Kaukasische republiek Georgië“: Deel 1 – Deel 2 – Deel 3 en Deel 4
  • naar een artikel “Jewish Heritage in Georgia” op de site van The Israel House
  • naar de FB-pagina “Ebraeli – Georgian Jews Project” op Facebook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.