Israëlische boer kweekt grootste aardbei ooit en haalt Guinness Book of Records

Op 12 februari ’22 werd een Israëlische aardbei door het Guinness World Records gecertificeerd als de zwaarste ter wereld.

Op de Toot BaSadeh-boerderij (Strawberry in the Field), in het centraal gelegen Kadima-Zoran, groeide de bes die 289 gram woog, of 290 gram met zijn stengel. Om dat in perspectief te plaatsen, woog boer Tzahi Ariel eerst een iPhone, die op 194 gram scoorde.

Een gewone aardbei weegt slechts 15 of 16 gram. De vorige recordhouder, in 2015 gekweekt door Koji Nakao in Japan, woog 250 gram. De massieve bes was 18 centimeter (7 inch) lang, 4 cm (1,57 inch) dik en 34 cm (13,3 inch) in omtrek.

Ongeveer 10 soorten aardbeien worden gekweekt op de 100 dunams van Toot BaSadeh, of 24,7 hectare. De recordbrekende Ilan-variëteit werd daar ongeveer drie of vier jaar geleden voor het eerst geplant en wordt net als de andere op de eigen markt van de boerderij en in heel Israël verkocht.

Dr. Nir Dai van het Volcani Centre toont Ilan-aardbeien met zoon Yonatan. Foto met dank aan Nir Dai

In een interview met ISRAEL21c vertelde boer Tzahi Ariel:

Ik ben een aardbeienteler van de tweede generatie. Sinds mijn drie broers en ik kinderen waren, teelden we aardbeien met onze vader. Het nieuws heeft zich over de hele wereld verspreid. Ik ben erg trots om Israël en Kamida-Zoran op de kaart te zetten. We krijgen telefoontjes uit China, Australië, Dubai – overal. Het is een grote eer voor ons.

Hoewel Israël slechts ongeveer 1.000 hectare aardbeien heeft – allemaal geteeld in overdekte kassen op verschillende boerderijen – heeft het vernieuwde veredelingsprogramma van de regering in het Volcani Center sinds 2006 ongeveer 10 commerciële variëteiten geïntroduceerd.

Net als Ilan worden bijna alle nieuwe Volcani-cultivars genoemd ter ere van (en enkele ter nagedachtenis aan) kinderen: Tammuz, Barak, Yasmin, Gili, Lavi, Tamir, Ella en Rocky, genoemd naar Dai’s zoon Sela, wat “rots” betekent. in het Hebreeuws. Het bedrijf Carmel Agrexco kweekte aardbeien met de namen Orly, Yuval en Dandy.

Bronnen:

  • naar een artikel van Abigail Klein Leichman “Guinness certifies world’s heaviest strawberry in Israel” van 22 februari 2022 op de site van ISRAEL21C
  • naar een artikel van Connie Suggitt “World’s heaviest strawberry grown in Israel breaks record” van 15 februari 2022 op de site van Guiness World Records
  • naar een artikelWOW. Israëlische boer kweekt grootste aardbei ooit en haalt Guinness Book of Records (foto’s)” van 22 februari 2022 op de site van Metro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.