Israëls nooit eindigende en zeer menselijke ‘Wie is een jood?’-saga

Jared Armstong heeft een emotioneel verhaal te vertellen, en hij vertelde het in een opiniestuk dat ik vorige week heb bewerkt voor onze opiniesectie. Armstrong haalde onlangs de krantenkoppen toen de Israëlische regering zijn aanvraag voor het staatsburgerschap weigerde. Armstrong, een recent afgestudeerde student uit Philadelphia, zegt dat hij joods is opgegroeid, net als zijn moeder. Zijn grootmoeder, zei hij, omarmde het jodendom als volwassene.  

Om al die redenen was hij geschokt toen het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zijn eerste verzoek om alijah afwees, maar hij stemde ermee in een bekering te ondergaan met zijn rabbijn, rabbijn Michael Beals uit Wilmington, Delaware. Hij voltooide een bekeringscursus van negen maanden onder Beals, een conservatieve rabbijn, en de rituelen die normaal gesproken een bekering bezegelen. Toen hij opnieuw probeerde burger te worden onder de Israëlische Wet op de Terugkeer, werd hij opnieuw afgewezen. 

Armstrong vermoedt dat de regering nee zei omdat ze dachten dat hij alleen basketbal wilde spelen voor een profteam in Haifa. Anderen merken op dat zijn rabbijn conservatief was en dat het orthodoxe establishment dat toezicht houdt op de meeste levenscyclus- en joodse identiteitskwesties in Israël, de niet-orthodoxe stromingen van het jodendom onvermurwbaar afwijst. Armstong is ook zwart; wie kan zeggen hoe zijn achtergrond in de beslissing van de regering heeft gespeeld.

Wat dubbel pijnlijk was aan het redigeren van Armstrongs artikel, was zijn verbazing en teleurstelling over een proces waarvan veel Joden in Israël en de Diasproa al weten dat het pijnlijk maar noodzakelijkerwijs opdringerig kan zijn – of discriminerend, afhankelijk van je standpunt. 

Armstrong is niet de eerste Jood uit de diaspora wiens joodse identiteit op de proef wordt gesteld door het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. Maar soms is er iemand nodig die nieuw is in de Joodse gemeentepolitiek om afgematte veteranen op te merken. Nauwe Israël-kijkers weten waarom Israël en de Joden barrières opwerpen voor bekering en burgerschap. Het gaat om identiteit. Het gaat om het volk. Het gaat over theologie. Het gaat over politiek. 

Maar zoals Armstrong schreef: “Dit was mijn identiteit waar we het hier over hebben; mijn leven waren ze aan het twijfelen.”

De “Wie is een Jood” geeft wassen en afnemen als een gemeenschappelijke prioriteit; op dit moment lijkt het af te nemen. Een coalitieregering in Israël die niet afhankelijk is van de orthodoxe religieuze partijen om te regeren, wekte de hoop bij niet-orthodoxe joden dat de orthodoxe greep op bekering en andere identiteitskwesties zou kunnen worden versoepeld. Aan de andere kant kan het de urgentie van de diaspora over de kwestie hebben verminderd.  

Maar er is actie op komst. Vandaag – letterlijk vandaag – zal een Israëlische ministeriële commissie een wetsvoorstel overwegen dat de mogelijkheden voor bekering binnen Israël verruimt. Momenteel staat het systeem uitsluitend onder de controle van het Opperrabbinaat. Het wetsvoorstel zou de 150 gemeentelijke orthodoxe rabbijnen van Israël in staat stellen hun eigen conversieprotocollen en -normen vast te stellen, het monopolie van het rabbinaat op het proces te doorbreken en het proces ogenschijnlijk te democratiseren.  

Het wetsvoorstel wordt gesteund door degenen in Israël, orthodox en anderszins, die het proces willen vergemakkelijken voor veel van de ongeveer 400.000 mensen, voornamelijk uit de voormalige Sovjet-Unie, die in aanmerking komen als staatsburgers onder de Israëlische Wet op de Terugkeer, maar worden niet als Joods beschouwd door het rabbinaat volgens de Joodse wet, of halacha.  

Wie wél wist ‘wie Joods is’ was Rijksmaarschalk Hermann Göring:

Tani Frank, directeur van het Center for Judaism and State Policy van het Shalom Hartman Institute, besprak het wetsvoorstel donderdag tijdens een webinar. Hij zei dat de huidige minister van Religieuze Zaken, Matan Kahana, “begrijpt dat er een probleem is wanneer je jezelf presenteert als een joodse en democratische staat en je niet toestaat dat verschillende opvattingen over het jodendom worden vervuld via het bekeringssysteem.”

Het wetsvoorstel, dat de autonomie voor bekeringen onder orthodoxe rabbijnen zou vergroten, zou de mogelijkheden voor niet-orthodoxe bekeringen in Israël niet uitbreiden. In maart 2021 oordeelde het Israëlische Hooggerechtshof dat Israël het staatsburgerschap moet verlenen aan joden die zich onder niet-orthodoxe auspiciën in Israël tot het jodendom bekeerden. De uitspraak maakte hen echter niet joods onder de halacha. Dat zal niet veranderen. 

Toch speelde het liberaal georiënteerde Hartman Instituut, met voeten in zowel Israël als de diaspora, een belangrijke rol bij het vormgeven van de nieuwe wetgeving. “We wilden ervoor zorgen dat we deel uitmaken van het wetgevingsproces, en we wilden ervoor zorgen dat het veilig was om gevormd te worden op een manier die zoveel mogelijk Joodse perspectieven en opvattingen mogelijk maakt en we wilden ervoor zorgen dat de waarden van het liberale jodendom zijn overwogen”, aldus Frank. 

Er zal hevig verzet zijn tegen het wetsvoorstel, dat zowel de politieke macht als enige oprechte bezorgdheid over de Joodse eenheid raakt. Verdedigers van het huidige systeem zeggen dat één enkele norm voor bekering geen verwarring laat in de hoofden van aanhangers over wie wel en wie geen lid is van de stam. Tegenstanders zeggen dat het de religieuze en politieke macht in de handen van enkelen consolideert en de mogelijkheden om tot het Joodse volk te behoren verkleint.  

Bezalel Smotrich, de leider van de religieuze zionistische partij van Israël, vloog onlangs naar Europa om orthodoxe leiders te ontmoeten. Hij probeerde oppositie te voeren tegen voorgestelde wijzigingen in de religieuze status-quo van Israël, van bekering tot de overeenkomst voor niet-orthodoxe aanbidding bij de Westelijke Muur. (Britain’s Board of Deputies, een joodse gemeentelijke organisatie, noemde hem een ​​”schande” en zei hem naar huis te gaan.)

Het wetsvoorstel verandert niets voor Jared Armstrong. Het is vooral bedoeld om huidige burgers die deel uitmaken van de zionistische onderneming te helpen deel uit te maken van het Joodse volk. Maar wie weet: misschien wordt het toestaan ​​van “zoveel mogelijk joodse perspectieven en opvattingen” een gewoonte.

Bronnen:

  • naar een artikel van Andrew Silow-Carroll “Israel’s never-ending, and very human, ‘Who Is a Jew?’ saga” van 20 februari 2022 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Een gedachte over “Israëls nooit eindigende en zeer menselijke ‘Wie is een jood?’-saga

  1. Wie is een jood?

    Een persoon die deel uitmaakt van de Joodse religie, volk & cultuur en de wereld hun verlosser & beschaving heeft gebracht + nog véle zegeningen waar ze vandaag allemaal profijt van hebben, maar nooit zullen toegeven dit aan Joden te verdanken maar alléén aan eigen kennen & kunnen.

    Wij weten wel beter!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.