Ongeveer twee miljoen Israëli’s leven onder de armoedegrens

Vanuit het Kempinski Hotel waar hij op vakantie is in St. Moritz, Zwitserland, heeft Shas-partijleider Aryeh Deri een video vrijgegeven waarin hij de Israëlische regering ervan beschuldigt haredi-kinderen uit te hongeren. 

Hoewel de omvang van de armoede in de haredi- sector in Israël verschrikkelijk is, ligt de schuld voor het grootste deel bij Deri zelf en zijn vrienden, de gemeenschapsleiders die voorkomen dat hun kudden een opleiding krijgen en bijgevolg een goede baan. 

In plaats van populistische video’s zouden ze moeten proberen de fundamentele uitdagingen van de haredi- gemeenschap aan te pakken.

De video toont een haredi-moeder en kind die gedwongen worden om artikelen uit hun winkelwagentje te halen bij de kassa van een supermarkt, vanwege de Israëlische belasting op wegwerpplastic en suikerhoudende dranken, en omdat de regering de “Deri-coupons” heeft geannuleerd.

Deze voedselbonnen werden in 2020 door Deri verzekerd van de coronavirusbegroting van de staat tijdens zijn periode als minister van Binnenlandse Zaken, ten voordele van zijn kiezers. Op basis van de video zou je kunnen denken dat de door de belastingbetaler gefinancierde sociale uitkeringen die de overheid aan burgers uitkeert cadeaubonnen waren die door een politicus aan zijn kiezers werden uitgedeeld.

“Een regering die kinderen uithongert, heeft geen bestaansrecht”, luidt de video. Maar de gegevens laten zien dat wat de cyclus van haredi- armoede in stand houdt, de beleidsaanpak is die door Deri en zijn vrienden wordt verdedigd.

De armoede in de haredi-sector is verschrikkelijk. In deze gemeenschap, die 1.226.000 mensen telt en 12,9% van de Israëlische bevolking uitmaakt, is ongeveer 42% van de gezinnen arm – twee keer zoveel als de algemene bevolking. De situatie voor kinderen, die een meerderheid vormen in de haredi- gemeenschap, is nog erger: 60% leeft onder de armoedegrens.

De belangrijkste reden voor dit hoge armoedecijfer is dat de haredim minder werken en veel minder verdienen. Gegevens uit het statistische rapport van het Israel Democracy Institute over de ultraorthodoxe samenleving in Israël laten zien dat een grote meerderheid van de haredi-vrouwen (78%) werkt, maar dat ze gemiddeld slechts 66% verdienen van het gemiddelde loon van niet -haredi- joodse vrouwen .

Voor mannen is de situatie veel erger. Slechts 52% van de haredi- mannen werkt en zij bereiken gemiddeld slechts 56% van het inkomen van niet -haredi- joodse mannen. De redenen voor deze enorme verschillen zijn de keuze van de helft van de haredi- mannen om niet te werken, en het feit dat de haredi- mannen en -vrouwen die wel werken, laagbetaalde banen hebben.

Waarom werken haredim minder en verdienen ze minder?

In een markt die onderwijs beloont en hogere lonen betaalt aan mensen met een diploma in gewilde velden, vormt het haredi- onderwijssysteem een ​​barrière. Het Haredi-onderwijs is nu goed voor een kwart van het Hebreeuwse onderwijs in Israël, en ook hier spreken de gegevens voor zich.

Terwijl in het staats- en staatsreligieuze onderwijs 81% van de leerlingen in aanmerking komt voor toelatingsexamen, is het overeenkomstige cijfer voor het haredi- systeem slechts 4%. Deze kloof bestaat ook in het hoger onderwijs. Slechts 4,5% van de Israëlische studenten in het hoger onderwijs is haredi , en een kwart van hen volgt een diploma in het onderwijs. Een kleine minderheid (11%) is ingeschreven aan universiteiten, terwijl een nog kleinere minderheid technologische of andere veeleisende vakken studeert.

Deze harde realiteit is geen kwestie van het lot; noch is het het resultaat van enig overheidsbeleid om de haredim te verzwakken . Het is het resultaat van het feit dat velen ervoor kozen om niet te werken, en van de langdurige aandrang van het haredi- leiderschap om niet-Torah-studies op de lagere/middelbare school slechts gedeeltelijk beschikbaar te maken voor vrouwen en volledig niet beschikbaar voor mannen, waardoor hun toegang tot hoger onderwijs en lucratieve werkgelegenheid wordt geblokkeerd. .

Haredi -armoede verdient een alomvattende, diepgaande reactie van de overheid. Het afschaffen van de belasting op wegwerpartikelen en cola zal dit niet doen. Alleen een haredi organisatorische inspanning die de armoede in stand houdende politici en het leiderschap van de gemeenschap overstijgt, zal in staat zijn goed onderwijs en werk toegankelijk te maken.

Een dergelijke inspanning, vergezeld van passend overheidsbeleid, zou veel haredim in staat stellen een welvarend leven te leiden.

Bronnen:

  • naar een artikel van Dr. Shuki Friedman “Poverty in the haredi sector is not destiny” van 20 februari 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)
  • naar een artikelAbout two million Israelis live below the poverty line” van 22 januari 2022 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikel van Ricky Ben-David “Over 2.5 million Israelis live in poverty, among them 1.1 million kids, report finds” van 23 december 2021 op de site van The Times of Israel
  • een artikel op deze blogMeir Panim: ‘Meer dan 500.000 Israëliërs leven in armoede’” van 21 december 2021 en een artikelArmoede en rijkdom in Israël: het contrast kan haast niet groter zijn” van 22 oktober 2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.