Rechter die Adolf Eichman 60 jaar geleden tot de galg veroordeelde, overleden op 94-jarige leeftijd

De organisator van de uitroeiing van de Joden woonde jarenlang ongestoord in Argentinië. Pas in 1960 greep de Mossad hem na een beslissende tip van de informant Gerhard Klammer

Voormalig rechter van het Hooggerechtshof Gabriel Bach, een lid van het team dat Adolf Eichmann vervolgde, is vrijdag op 94-jarige leeftijd overleden.

Bachs carrière besloeg 46 jaar van 1951 tot 1997, waarvan 31 jaar in het korps van de militaire advocaat-generaal en bij het parket, 13 van hen vanaf 1969 als openbare aanklager en plaatsvervangend procureur-generaal, in 1982 gevolgd door 15 jaar als hooggerechtshof justitie waar hij werd beschouwd als een liberale rechter.

Bach werd in 1927 in Duitsland geboren als Gert Gabriel Bach en groeide op in Berlijn onder het nazibewind. In oktober 1938, een maand voor de Kristallnacht, ontvluchtte het gezin Duitsland naar Amsterdam. Bach zei altijd dat hij letterlijk “uit Duitsland werd geschopt” door een perronwacht die hem op de trein schopte die zijn gezin naar Amsterdam zou brengen.

In 1940 gingen hij en zijn gezin aan boord van een schip naar Palestina om zijn bar mitswa op het schip te vieren.

Bach trad op 16-jarige leeftijd toe tot de Hagana-defensie van vóór de staat. Na de vestiging van Israëls onafhankelijkheid studeerde hij rechten aan het University College London, voordat hij terugkeerde om zijn juridische carrière te starten.

Bach was bij het Openbaar Ministerie betrokken bij twee spraakmakende zaken: het Kasztner-proces wegens smaad en het Eichmann-proces.

Rechter Gabriel Bach (1927-2022)

De Zaak Rudolf Kasztner

Bij de eerste was de Hongaars-Israëlische advocaat en journalist Rezső ‘Rudolf’ Kasztner betrokken, die in 1953 werd beschuldigd van collaboratie met de nazi’s tijdens de Holocaust in zijn geboorteland Hongarije.

Tussen mei en juli 1944 werden Hongaarse joden met een snelheid van 12.000 mensen per dag naar de gaskamers in Auschwitz gedeporteerd.

Kasztner onderhandelde met Adolf Eichmann, een hoge SS-officier en het brein van de Holocaust, om 1.684 Joden in plaats daarvan naar Zwitserland te laten vertrekken met wat bekend werd als de Kastner-trein, in ruil voor geld, goud en diamanten.

Nadat de rechtbank van Tel Aviv had geoordeeld dat Kasztner “zijn ziel aan de duivel had verkocht” toen hij samenwerkte met de nazi’s in een poging Joden te redden, bereidde Bach het beroep van de regering voor tegen het vonnis tegen hem.

Het Hooggerechtshof aanvaardde het beroep dat Bach in 1958 had ingediend en sprak Kasztner vrij. Het vonnis leidde tot de val van het Israëlische kabinet.

Kastzner echter, werd enkele maanden voor de uitspraak, op 15 maart 1957, door Ze’ev Eckstein vermoord.

In de jaren vijftig bracht de in Israël geboren Eckstein tijd door als informant voor de Shin Bet-veiligheidsdienst, terwijl hij ook werkte voor een ondergrondse rechtse groep die hem stuurde om Kasztner – soms ook gespeld als Kastner – buiten zijn huis in Tel Aviv in 1957 neer te schieten nadat een rechtbank vond dat Kasztner tijdens de Holocaust met de nazi’s had samengewerkt.

Trailer ‘Killing Kasztner” (2008)

Adolf Eichman, de architect van de Holocaust

In de Eichmann-zaak werd Bach aangesteld als juridisch adviseur van “Bureau 06” – de speciale politie-eenheid die belast is met het onderzoek naar een van de belangrijkste facilitators van de Holocaust.

Samen met procureur-generaal Gideon Hauser en Ya’acov Bar Or bereidde en leidde Bach de vervolging van de nazi-oorlogsmisdadiger, die eindigde in de veroordeling en executie van Eichmann.

In zijn memoires schreef Bach: “Toen hij, de gevangene, naar mijn kamer werd geleid, zag ik mezelf even als kind met mijn familie in Duitsland, daar op het podium, en een huiveringwekkende gedachte ging door mijn hoofd – hoe het gemakkelijk een val had kunnen zijn. Het was niet makkelijk om op dat moment mijn gezicht neutraal te houden, een pokerface.”

Bach was niet alleen tevreden met de veroordeling, maar ook met het doodvonnis voor Eichmann. “Mijn mening was dat in gevallen van misdaden tegen de menselijkheid en massamoord, de doodstraf moet worden toegepast”, vertelde hij vorig jaar aan Ynet.

Bach, die al heel lang in Jeruzalem woont, laat zijn vrouw Ruthie en vele kinderen en kleinkinderen achter.

Bronnen:

  • naar een artikelEichmann prosecutor and Supreme Court justice Gabriel Bach dies” van 18 februari 2022 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikelAanklager van nazi-kopstuk Adolf Eichmann is op 94-jarige leeftijd overleden” van 19 februari 2022 op de site van VRT NWS
  • naar een artikelThe Kastner Affair (1957)” op de site van The Shabak

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.