Israël wil vertegenwoordigers van Amnesty verhinderen de Joodse staat te bezoeken

Amnesty International secretaris-generaal Agnes Callamard poseert in Parijs, 6 april 2021. (AP Photo/Christophe Ena)

Israël’s minister van Binnenlandse Zaken zet Amnesty International op de zwarte lijst nadat de organisatie Israël beschuldigt van Apartheid, zelfs binnen de Groene Lijn (de wapenstilstandslijn van juni 1967).

“De Verenigde Staten maken zich schuldig aan dodelijke hypocrisie voor de massieve wapenleveringen aan repressieve regimes in het Midden-Oosten zoals Israël, Egypte en Saoedi-Arabië, die oorlogsmisdaden hebben begaan en andere schendingen van de mensenrechten.”
(Sunjeev Bery, Amnesty International, 1 augustus 2014)

Minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked overweegt de toegang tot Israël te verbieden van Amnesty International-activisten die BDS steunen, meldt de Israëlische krant Hayom.

Shaked overweegt de stap in reactie op het laatste rapport van de organisatie waarin het Israël een paar weken geleden ervan beschuldigde een apartheidsstaat te zijn in alle gebieden – en niet alleen buiten de Groene Lijn. Het rapport beschuldigt Israël ook van het plegen van misdaden tegen de menselijkheid.

De bevoegdheid om de toegang van de betrokken activisten te verbieden is in handen van de minister, maar zij voert momenteel intern overleg in haar kantoor en de Bevolkingsautoriteit, en zal later de overlegkring uitbreiden naar het ministerie van Buitenlandse Zaken om technisch af te stemmen hoe deze beslissing uit te voeren en via welke mechanismen.

Tegelijkertijd heeft Israël extremistische BDS-agenten toegelaten, van wie sommigen naar verluidt betrokken zijn bij het aanvallen van kolonisten, om het land binnen te komen. 

De goedkeuring werd gegeven, hoewel de DMU-organisatie naar verluidt aan de ministeries van Buitenlandse Zaken en Binnenlandse Zaken frappante bewijzen heeft voorgelegd van de schendingen van de boycotwet door de activisten, BDS-activiteiten en banden met terroristische organisaties. 

De DMU-organisatie documenteert en controleert schendingen van de wet door buitenlandse, Israëlische en Palestijns-Arabische activisten die tegen de staat Israël werken.

DMU zegt dat de goedkeuring is verleend aan een delegatie van 50 AFPS-leden, een organisatie die de BDS-beweging in Frankrijk promoot en die al door het ministerie van Strategische Zaken op de zwarte lijst van financiers van terroristische activiteiten is geplaatst. 

In oktober 2019 zouden de voorzitter van de organisatie, Bertrand Heilbronn, en zijn plaatsvervanger Ann Toulon hebben deelgenomen aan een aanval op Tzuriel Lilintel en zijn gezin op een boerderij in de Jordaanvallei.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zond de kwestie van hun toetreding door naar het ministerie van Buitenlandse Zaken voor overleg, en van daaruit werd gemeld dat de leden van de delegatie niet voldeden aan de criteria voor weigering van toegang.

Het kabinet van de minister van Binnenlandse Zaken zei dat

“om [..] herhaling van dergelijke gevallen te voorkomen, de minister van plan is een werkplan te bevorderen dat de toegang van aanhangers van boycots tot Israël zal voorkomen. Als onderdeel van het plan zal een mechanisme worden ingesteld om te bepalen wie voldoet aan de definitie van een aanhanger van een boycot, die op grond van de Wet binnenkomst in Israël niet mag binnenkomen – en zijn deelname zal niet worden toegestaan. De beslissing zal worden doorgestuurd naar het ministerie van Buitenlandse Zaken, en als er specifieke bezwaren of speciale redenen zijn om laat ze dan toch binnen, dan zal het ministerie van Buitenlandse Zaken worden gevraagd om haar argumenten ter zake in te dienen en zullen we ze onderzoeken.”

De DMU-organisatie verklaarde:

“AFPS is de belangrijkste BDS-organisatie in Frankrijk, die ook geld overmaakt aan terroristische organisaties. De staat Israël heeft al verklaard dat de organisatie Israël niet mag binnenkomen. Desondanks werd er een rode loper uitgelegd voor een delegatie van de organisatie en kwam aldus gemakkelijk het land binnen.”

Bronnen:

  • naar een artikelShaked seeks to ban Amnesty officials from entering Israel” van 20 februari 2022 op de site van Israel National News (INN)

Een gedachte over “Israël wil vertegenwoordigers van Amnesty verhinderen de Joodse staat te bezoeken

  1. Overwegen? Het had gisteren al moeten gebeuren!

    Dit soort organisaties, inclusief Media met hun provocatieve fake news items moeten gekort worden en géén vrije toegang meer hebben om hun leugens te presenteren/propageren..

    Hebben ze eindelijk reden om hun ‘apartheid & andere leugens te claimen, maar dan wél vanuit hun buitenlandse buro’s.

    Het kan niet zo zijn dat Israel hen de vrije hand geeft om daarna door hen beschuldigd & veroordeeld te worden van pertinente leugens.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.