Hamas heeft Sjeik Jarrah of Jeruzalem niet nodig om een ​​oorlog te beginnen

Sheikh Jarrah, Jeruzalem, 31 maart 2021. Palestijns protest tegen uitzetting [beeldbron: Kashmir Reader]

Deze week stond het parlementslid Itamar Ben-Gvir in het middelpunt van hernieuwde conflicten in Sheikh Jarrah nadat hij besloot om een tijdelijk kantoor te openen in de wijk Sheikh Jarrah in Jeruzalem.

Ben-Gvir wist wat hij deed en de aandacht die het hem zou opleveren. Ja, een joods gezin in de buurt was aangevallen en de politie bleek – alweer – niet effectief te zijn; maar het opzetten van een kantoor daar werd niet louter gedaan om het gezin te beschermen. 

Hij wilde actie, en dat is wat hij kreeg. De bezorgdheid dat sjeik Jarrah zou kunnen leiden tot een nieuw conflict met Hamas – zoals hoe de terroristische groepering de buurt in mei gebruikte – zegt Ben-Gvir niets.

In Sheikh Jarrah hebben we gezien wat er gebeurt als er een gebrek is aan politietoezicht, en als de regering toestaat dat er kringen van wetteloosheid rondzwerven. Aanstichters als Ben-Gvir besluiten in te trekken en het geweld barst los. Het is hetzelfde verhaal in de Negev, in Israëlisch-Arabische steden en in enkele van de meer afgelegen heuveltoppen in Judea en Samaria.

Het was weer eens Israëlisch op zijn slechtst. Israël de sterke en machtige, naast Israël de aarzelende en besluiteloze. En daar gaat het verhaal van Sheikh Jarrah over.

Als heel Jeruzalem aan Israël toebehoort, dan moeten politiehandhaving en regeringscontrole zich over de hele stad uitstrekken, of het geweld nu tegen Joden of tegen Arabieren is. Het maakt geen verschil.

Een hoge regeringsfunctionaris gaf deze week toe dat er eerder fouten zijn gemaakt met betrekking tot Sheikh Jarrah, en dat als het geweld daar voortduurt, Israël in een nieuwe ronde van oorlog met Hamas in Gaza terecht zou kunnen komen.

Dat gezegd hebbende, laten we nu duidelijk zijn over iets: als Hamas besluit Israël aan te vallen, zal het niets te maken hebben met Sjeik Jarrah, net zoals het niets te maken had met Sjeik Jarrah in mei. Het is gewoon een excuus. 

Als je een terroristische organisatie bent die uit is op de vernietiging van Israël, zijn excuses precies dat: handige excuses. Als Sjeik Jarrah niet bestond, zou Hamas het uitvinden.

Bronnen:

  • naar een artikel van Yaakov Katz “Hamas doesn’t need Sheikh Jarrah or Jerusalem to start a war” van 17 februari 2022 op de site van The Jerusalem Post
  • een artikel op deze blogSheikh Jarrah: het gaat niet om onroerend goed maar om het islamiseren van Jeruzalem” van 24 augustus 2021 en een artikelPolitie zet Palestijnse krakers uit woning in Sjeik Jarrah in Jeruzalem” van 19 januari 2022 en een artikelDe échte etnische zuivering in Sheikh Jarrah die verdoezeld wordt door de reguliere media” van 17 februari 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.