Oekraïne boos op Israëlische ambassadeur nadat Jeruzalem Russische garanties heeft gevraagd

De ambassade van Israël in Kiev, Oekraïne

Oekraïne berispte de Israëlische ambassadeur in Kiev donderdag om te protesteren tegen het verzoek van Jeruzalem aan Moskou om te helpen bij de evacuatie van burgers in het geval van een Russische invasie.

Woensdag meldde de Axios-nieuwssite dat tijdens een telefoongesprek met de Russische vice-minister van Buitenlandse Zaken Mikhail Bogdanov, directeur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken Alon Ushpiz om hulp van Rusland had gevraagd bij het evacueren van Israëli’s als troepen naar Oekraïne zouden verhuizen.

Kiev, dat het Westen ervan heeft beschuldigd overdreven te hebben gereageerd op Russische dreigementen door burgers en diplomaten te evacueren, was gefrustreerd door het rapport en riep Michael Brodsky naar het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken voor een verklaring, zeiden Israëlische functionarissen.

‘Je behandelt ons zoals wat? De Gazastrook of zo? Het is gewoon onzin”, vertelde een Oekraïense diplomatieke bron voorafgaand aan de oproeping aan de nieuwssite Haaretz. “De ambassadeur zal naar het ministerie worden geroepen om uitleg te geven.”

Volgens de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Lior Haiat, legde Brodsky aan zijn Oekraïense gesprekspartners uit dat Ushpiz in het telefoongesprek probeerde de spanningen met Bogdanov, die ook de gezant van de Russische president Vladimir Poetin voor het Midden-Oosten is, te de-escaleren. Hij zei dat Ushpiz ook de bezorgdheid van Israël probeerde te onderstrepen van zijn diplomaten en burgers.

Een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken zei alleen dat de twee “een moeilijk gesprek hadden”.

Op woensdag zei Brodsky dat de mogelijkheid van een Russische invasie van Oekraïne tot minstens eind februari op tafel zou blijven liggen. Ondanks Russische beweringen dat het troepen wegtrok van de grens, zeiden functionarissen in de VS en de NAVO donderdag dat de militaire opbouw doorgaat.

Woensdag opende het ministerie van Buitenlandse Zaken een consulair kantoor in de stad Lviv in het westen van Oekraïne om Israëli’s te dienen in het geval van een invasie, die waarschijnlijk zou beginnen aan de oostelijke of noordelijke grens.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ook een noodplan opgesteld om Israëli’s over land te evacueren via Polen, Hongarije, Slowakije, Moldavië en Roemenië, aldus minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid.

Brodsky betreurde wat hij beschreef als de “zelfgenoegzaamheid” van Israëlische burgers in het land; ondanks pleidooien zijn er slechts 3.064 geëvacueerd, terwijl er nog zo’n 10.000 over zijn.

“Er kan een situatie zijn waarin niemand van hier kan worden gered, misschien moet je naar het westen en de grens oversteken naar Polen of Roemenië”,  vertelde hij  in een apart interview aan The Times of Israel. “In dit geval betekent het dat er al een noodtoestand is en dat het hele land naar het westen trekt. Het wordt een nachtmerrie.”

Volgens de woordvoerster van de Israëlische ambassade in Kiev zijn deze week 23 vluchten vanuit Oekraïne naar Israël vertrokken. Er staan ​​er nog 7 op het programma – 2 op donderdag, 3 op vrijdag en 2 op zaterdag, allemaal geëxploiteerd door Oekraïense luchtvaartmaatschappijen.

Israël heeft warme betrekkingen met zowel Rusland als Oekraïne, en het heeft geprobeerd uit de buurt te blijven van vertoningen waaruit duidelijk vriendjespolitiek voor beide partijen blijkt.

Bronnen:

  • naar een artikel van Lazar Berman “Ukraine upbraids Israeli ambassador after Jerusalem seeks Russian guarantees” van 17 februari 2022 op de site van The Times of Israel
  • een artikel op deze blogLapid tegen Israëli’s in Oekraïne: ga weg voordat de situatie ingewikkeld wordt” van 14 februari 2022 en een artikelIsraël evacueert families van diplomaten uit Oekraïne terwijl de spanningen in Rusland escaleren” van 13 februari 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.