26 eeuwen geschiedenis van de Joden van Georgië; deel 2/5: De Middeleeuwen

Georgisch Joodse muzikanten op het einde van de 19de eeuw

Hoewel kennis over de geschiedenis van de joden in Georgië tot de 4de eeuw schaars en onduidelijk is, is er nog minder informatie beschikbaar over hun lot tijdens de middeleeuwen. 

De bekende Georgische bronnen uit de 4de tot de 17de vernoemen de joden nauwelijks. Verder zijn er weinig   archeologische   vondsten of joodse manuscripten uit deze periode. Desalniettemin blijft het moeilijk om de tradities van oude en voortdurende Joodse nederzettingen op Georgisch grondgebied te weerleggen.

In de 7de eeuw werd het moslimrijk nog sterker en na de verovering van Perzië en Armenië werd Georgië ook veroverd. Arabische emirs regeerden tot 1122 over grote delen van het land.

In de 10de tot de 12de eeuwse joodse bronnen buiten Georgië worden Georgische joden genoemd in verband met de strijd tussen de Karaïeten en de rabbijnse joden. Karaïtische geleerden die de ontwikkeling van de Karaïtische beweging en haar interne sekten beschrijven, noemen een groep genaamd Tiflissi. 

Deze naam komt van het epitheton dat werd toegepast op de   oprichter van de groep, Musa (Moshe, Moses) az-Za`farani, die in de tweede helft van de 9de van Bagdad naar Tiflis (vanaf 1936 Tbilisi genoemd) lijkt te zijn gekomen. Yehuda Hadassi beschreef hem als “Musa az-Za`farani, bekend als abu-Imran al-Tiflisi, die van zijn vaderland naar de staat Tiflis verhuisde”.          

We hebben zo weinig informatie over de groep van az-Za`farani, dat het moeilijk is vast te stellen of het centrum al heel lang in Tbilisi heeft bestaan. Men mag echter aannemen dat de volgelingen van de groep zich elders in het oosten hebben verspreid. Hoe het ook zij, uit het feit van het bestaan ​​van de groep kan men de conclusie trekken dat er contacten waren tussen Georgische joden en de naburige joodse gemeenschappen.

Andere bronnen noemen de Joden van Georgië als rabbijnse Joden. De Ravad (Rabbi Avraham ben David) somt in zijn boek Seder Hakabala (“Orde van de Traditie”) de Joden op “van het land Girgashi, dat Girgashtan [dwz Georgië] wordt genoemd”, onder de gemeenschappen die trouw zijn aan de rabbijnse Jodendom. 

Benjamin van Tudela, die Babylonië (Irak) in de tweede helft van de 12e eeuw bezocht vertelt dat hij in Bagdad, het hoofdkwartier van de Reish Galuta (“Hoofd van de diaspora”), Joden uit verschillende oostelijke landen observeerde, waaronder sommigen …

“… die woonden in het land van Gargain aan de rivier de Gihon, en zij [de mensen daar] zijn de Girgashi’s en zij zijn van de christelijke religie. Deze Joden kregen toestemming van het “Hoofd van de Diaspora”… om een ​​rabbijn en hazan (voorzanger) aan te stellen over elke congregatie, aangezien ze naar hem toe komen om de wijding en machtiging te ontvangen en hem geschenken en geschenken te brengen”. 

Ptakhia van Regensburg, een andere joodse reiziger uit die periode, schrijft   over   de joden uit “het land van Ararat” (een naam die wordt toegepast op de zuidelijke Kaukasus), waarbij hij de joden vermeldt die hij in Bagdad ontmoette en die zichzelf “joden uit het land van Mesech” noemden en hun kinderen de Thora en de Jeruzalem-talmoed aanleerden. 

Het is gebruikelijk om Mesech – in de Bijbel genoemd als een van de noordelijke volkeren – te identificeren met de Zuid-Georgische stam Meskhi. Uit deze bronnen kan worden geconcludeerd dat de Joden van Georgië in de 12de eeuw binnen de invloedskring van de yeshivot (talmoedische academies) van Babilonia waren.

We leren iets over het spirituele leven van het Georgische jodendom in de middeleeuwen uit een manuscript geschreven in de stad Gagra aan de kust van de Zwarte Zee in 1208, dat handelt over Hebreeuwse taal en grammatica.

Koningin Tamara en haar vader Koning David IV

Tijdens de Gouden Eeuw van Georgië (12de eeuw) herenigde Koning David IV – aka David de Bouwer – Georgië en zijn dochter Tamara die hem opvolgde als koningin bestendigde de welvaart tijdens die periode

Helaas hebben we geen aanvullende informatie over de Joden tijdens de periode van Georgische onafhankelijkheid en welvaart, die begon in de dagen van Koning David IV aka “de Bouwer” (1089 – 1125) en bereikte zijn hoogtepunt tijdens de “Gouden Eeuw” van koningin Tamara (1184 – 1213). 

Men mag echter aannemen dat de eenwording van Georgië onder het Huis van Bagration en de ontwikkeling van handel en ambachten een verbetering van de status van de joden teweegbrachten. 

Marco Polo, die in 1272 door Georgië trok, merkte op dat “Tiflis wordt bewoond door Georgische en Armeense christenen, evenals een aantal moslims en joden“. 

Het boek met Georgische kronieken verwijst naar een zekere “kapitein van de handel” (didi vattsari) genaamd Zanchen Zerubavel, die door het koninklijk hof was gestuurd om de bruidegom van koningin Tamara uit Rusland te halen. Er zijn mensen die geloven dat deze Zerubavel een Jood was.

De Mongoolse verovering maakte een einde aan de Georgische onafhankelijkheid en bracht dood en verderf over het land, ongetwijfeld was dit ook een slag voor de Joden. Niettemin kan in de geschriften van rabbijn Jesaja van Tabriz een hint worden gevonden van het bestaan ​​van Thora-leer en centra van joodse spirituele creativiteit onder de Georgische joden in de 14de eeuw. In de inleiding van zijn kabbalistische Sefer Hakavod (“Boek van Eer”) stelt de auteur zichzelf voor als “Jesaja, die rabbijn wordt genoemd, zoon van onze rabbijn Josef al-Tiflisi, moge zijn herinnering tot zegen zijn”.

De belangrijkste bron over de toestand van de joden tijdens de middeleeuwen is een verzameling documenten uit de 17de tot de 19de eeuw, uitgegeven door het Historisch en Etnografisch Museum van de Joden van Georgië. Deze documenten werpen licht op de gerechtelijke, sociale en economische toestand van de joden tegen het einde van de middeleeuwen, en misschien ook in voorgaande eeuwen, als men ervan uitgaat dat hun situatie statisch bleef.

De status van de joden werd bepaald door zijn plaats in het feodale systeem dat in de middeleeuwen en tot het midden van de 19e eeuw in Georgië werd toegepast. Joden behoorden in de regel tot de lijfeigenenklasse – kamani – dat wil zeggen, personen die een meester hebben. Deze klasse omvatte boeren, ambachtslieden en kleine handelaren. Joodse lijfeigenen waren, net als anderen, verdeeld in verschillende typen, elk met zijn eigen afzonderlijke economische status, rechten, plichten en mate van afhankelijkheid van de meester. 

De joden, wier traditionele bezigheid handel was, bleven voor het grootste deel kleine handelaren en venters trokken van dorp naar dorp, hoewel velen ook kleine percelen hadden, voornamelijk voor het verbouwen van fruitbomen en wijnbouw. Sommige Joden waren ambachtslieden; anderen, die helemaal geen eigendom hadden, kregen van hun meesters een huis en een stuk land, en het recht om handel te drijven en de kraam of winkel van de meester te runnen. 

De Joden die eigen grond bezaten, mochten zowel meer land verkopen als kopen. Joden worden in veel documenten genoemd als betrokken bij de aan- en verkoop van land, huizen, wijngaarden en ander agrarisch bezit. Het is ook bekend dat er joden waren die zelf de baas waren over lijfeigenen, waaronder christelijke lijfeigenen. Het lijdt geen twijfel dat veel Joden behoorlijk welgesteld waren.

De rechten en plichten van de lijfeigene – joden en anderen – werden gedefinieerd in samenhang met de factoren die ertoe leidden dat de persoon slaaf werd. Personen die uit eigen vrije wil lijfeigenen werden, omdat ze een meester zochten om hen te verdedigen, hadden grotere rechten dan lijfeigenen die door hun voormalige meesters werden verkocht of aan nieuwe eigenaren werden overgedragen als cadeau of bruidsschat of als betaling van schulden. 

Omdat de status van lijfeigenen die aan kerken of kloosters werden geschonken door de voormalige meesters schriftelijk werd vastgelegd, werden ze enigszins beschermd tegen tirannie. We leren bijvoorbeeld uit een document uit 1789 dat drie Joodse lijfeigenen die zich bezighouden met handelsactiviteiten, door koningin Miriam van Imereti aan het klooster van Gelati werden geschonken en dat hun verplichtingen werden gedefinieerd als de jaarlijkse betaling van een belasting van 15 mirtsil (een munteenheid) en een liter kaarsvet.

Lijfeigenen verschilden in de mate van bewegingsvrijheid die ze kregen en in het bedrag van de belastingen en arbeidsverplichtingen die hen werden opgelegd. Belastingen werden gewoonlijk in verschillende producten betaald, in plaats van in geld, en aan de arbeidsverplichtingen werd voldaan, hetzij in de huishoudeconomie van de meester, hetzij op zijn velden. 

Lijfeigenen moesten betalen voor speciale rechten, zoals bij het gebruik van weidegronden of de handel. Ze waren verplicht om hun meesters bij verschillende gelegenheden geschenken te geven, zoals familie-evenementen en vakanties, en om hen van dienst te zijn wanneer dat nodig was. Lijfeigenen waren ook verplicht om te verschijnen voor militaire dienst als hun heren daarom vroegen. Joden kochten meestal vrijstelling van deze verplichting door speciale belastingen te betalen. Naast belastingen die aan de meester werden betaald, moesten lijfeigenen ook koninklijke en kerkelijke belastingen betalen.

Seculiere en kerkelijke feodale heren van de familie Jaqeli (14de eeuw). Een fresco uit het Sapara-klooster

De status van een lijfeigene was direct gerelateerd aan het type meester waartoe hij behoorde. Er waren lijfeigenen van de koning, lijfeigenen die tot een kloosterkerk behoorden, en lijfeigenen die contractueel waren vastgelegd voor prinsen. Over het algemeen werden laatstgenoemden als in de slechtste positie beschouwd.

Vanaf de 17de eeuw, toen de centrale regering zwakker werd en de economische toestand van de vorsten verslechterde, nam de neiging om de lijfeigenen uit te buiten toe en werd de belastingdruk zwaarder.

Prinsen aarzelden niet om families te scheiden of lijfeigenen uit hun huizen en gemeenschappen te verwijderen als ze ze nodig hadden als betaling voor schulden of als onderdeel van een geschenk. In veel gevallen waren joden het slachtoffer van plundering en ontvoering door roofprinsen.

Documentaire bronnen wijzen op talrijke gevallen van wreedheid en afpersing, waardoor Joodse lijfeigenen de tirannie van hun meesters ontvluchtten ten gunste van het beschermheerschap van kloosters of de monarchie.

De rechtspositie van de joden was, zoals hierboven vermeld, in alle opzichten identiek aan die van de andere lijfeigenen. Niettemin is het nog steeds mogelijk dat er enkele meesters waren die, gedreven door religieuze fanatisme, de joden hardvochtig behandelden, en dat de joden, omdat ze tot een minderheidsgroep behoorden, het moeilijker hadden om hun rechten te verdedigen. 

Zelfs als ze niet door de wet werden gediscrimineerd, mag worden aangenomen dat hun identiteit als joden hun kansen op sociale vooruitgang beperkte. Het feodale systeem in Georgië liet vrij veel ruimte voor sociale mobiliteit, en beweging van groep naar groep binnen de lijfeigenenklasse was gebruikelijk. 

Iedereen die het onderwerp werd van de vriendelijkheid van zijn meester, dankzij zijn loyaliteit of trouwe diensten, kon toetreden tot de rangen van de Tarkhanygroep die hem privileges en vrijstellingen van verplichtingen krijgt. Documenten vermelden alleen geïsoleerde gevallen van joden die lidmaatschap van deze groep kregen, maar veel voorbeelden van degenen die werden bestempeld als “voormalige joden” die zowel Tarkhany als “krijgers” waren. 

Een getuigenis dat een jood zijn toestand kon verbeteren door zich tot het christendom te bekeren, is te vinden in een document uit 1746: De jood, Daniel Aranashvili, kreeg vrijstelling van alle belastingen nadat hij zich als christen had laten dopen.

Volksverhalen die door Tcherny worden aangehaald, vertellen over joden die belangrijke figuren werden aan het hof van de koning, maar deze verhalen worden in geen enkel document genoemd. Evenmin maken de bronnen duidelijk of joden tot de belangrijke kooplieden behoorden die zich met de internationale handel bezighielden.

De politieke desintegratie van Georgië tussen de 15de en de 19de eeuw en het ontbreken van politieke stabiliteit hebben alle lagen van de bevolking ernstig geschaad. Het aantal mensen in Georgië nam sterk af en hele regio’s werden verlaten. 

De Joodse begraafplaats in Kutaisi werd geopend in 1895, hoewel de oudste grafstenen dateren uit het begin van de 20e eeuw. Het weer en de tijd hebben hun sporen achtergelaten op de grafstenen, de inscripties erop zijn verdwenen en alleen een specifiek pad zorgt ervoor dat bezoekers geen voet op de graven kunnen zetten

Ook de joden hebben veel leed ervaren; echo’s van die moeilijke dagen werden bewaard in getuigenissen die Tcherny van Georgische joden bijeenbracht. Invasies door moslimstammen uit de oostelijke Kaukasus of uit Adzjarië, en militaire campagnes door de Perzische en Turkse legers, dwongen hele gemeenschappen om hun huizen te verlaten en keer op keer nieuwe vestigingsplaatsen te zoeken.

Tijdens de 15de tot de 18de eeuw was Georgië, net als de rest van de Kaukasus, een onuitputtelijke bron van slavenhandel. Duizenden Georgische inwoners, voornamelijk jongens en meisjes, werden elk jaar verkocht op de slavenmarkten in Achaltsikhe, Tabriz, Trepizond en Constantinopel. 

Sommigen werden door hun meesters met winst verkocht, terwijl anderen werden ontvoerd om het quotum aan slaven te vullen dat door de heersers van Perzië en Turkije werd geëist als onderdeel van de schatting die van veroverde gebieden werd geëist. Ook de joden werden gedwongen hun deel van deze wrede belasting te betalen.

Er zijn verschillende getuigenissen die ons doen aannemen dat het aantal Georgische joden tijdens de middeleeuwen drastisch is afgenomen, in veel grotere mate dan de afname van de algemene bevolking. Deze veronderstelling berust grotendeels op mondelinge tradities uit verschillende regio’s van Georgië; volgens deze tradities was er ooit een grote Joodse bevolking in deze streken, maar daar is niets meer van over. 

Tcherny en Europese reizigers zagen in de 19de eeuw op een aantal plaatsen in Georgië ruïnes die door de lokale bewoners werden geïdentificeerd als voormalige Joodse woningen. Hints van een eerdere Joodse aanwezigheid zijn ook te vinden in benamingen als Uriatubani (“Joodse buurt”) en Naurieli (een plaats die toebehoorde aan een jood”), toegepast op een dorpsbuurt, huis, veld, begraafplaats of zelfs een kerk.

Onder Georgiërs is Ebreilidze , wat “Joodse zoon” betekent, een veel voorkomende familienaam en kan erop duiden dat deze families afkomstig waren van Joden die gedwongen werden zich te bekeren. Mamistvalishvili wijst op de namen Uriakopili en Uriakopilishvili die in documenten uit de 18de eeuw voorkomen, als bewijs van de frequentie van bekering door Joden.

Deze beweringen versterken de veronderstelling dat de verzwakking van de joodse gemeenschap gedeeltelijk te wijten was aan de vele joden die zich tot het christendom bekeerden. Deze informatie geeft echter geen duidelijkheid over de factoren die tot de conversies hebben geleid. Was bekering onderdeel van een proces van vrijwillige assimilatie en acculturatie, of was het het resultaat van vervolging en dwang? 

Sommige van de hierboven genoemde bronnen wijzen erop dat bekering leidde tot een verbetering van de economische en sociale positie van de bekeerlingen. Ondertussen is er slechts minimaal bewijs gevonden dat erop wijst dat er druk werd uitgeoefend op Joden om zich te bekeren.

De meeste schrijvers over het Georgische jodendom aanvaarden de opvatting dat jodenhaat, zoals die in andere landen overheerst, in Georgië nauwelijks bestond en dat er altijd vriendschappelijke betrekkingen waren tussen Georgiërs en joden. 

Deze mening werd uitgedrukt in de geschriften van vooraanstaande Georgische denkers aan het einde van de 19de eeuw. Het werd meer wijdverbreid tijdens de periode van het communistische bewind, toen het de neiging was om het tsaristische regime de schuld te geven van de bloedsprookjes en anti-joodse rellen die in de 19de eeuw plaatsvonden .

Aaron Krikheli ondersteunt deze opvatting in zijn artikel over de joden tijdens de feodale periode. Volgens Krikheli is het ontbreken van bewijs met betrekking tot opruiing door de kerk tegen de Joden, of religieuze vervolgingen, uitzettingen of rellen, een bewijs van de tolerante houding van het Georgische volk tegenover de Joden. 

Nathan Elashvili betoogde dat het Georgische volk “van nature een volk was dat van de vreemdeling hield en iedereen die naar hun land kwam hartelijk begroette. Ze voelden dat ze een morele verplichting hadden om de Joden met eer te behandelen, aangezien ze dachten dat de familie Bagration, het koninklijke huis dat zo geliefd en geëerd werd door het Georgische volk, van Joodse afkomst was. 

Evenzo wisten ze dat deze grote mannen, de voorvaderen en beroemde mensen die in de heilige geschriften worden genoemd – Abraham, Izaäk, Jacob, Mozes, David, evenals Jezus en de apostelen, allemaal van Joodse afkomst waren, en “dat wat diende als een bron van haat jegens andere volkeren in andere landen, in Georgië een bron van zegen was voor de Joden”. 

Om Elashvili’s woorden extra kracht bij te zetten, herinnert men zich misschien dat de slinger en de harp van koning David op het koninklijke zegel van het Huis van Bagration staan, en dat Mozes, en in het bijzonder David, altijd figuren waren die bijzonder vereerd werden in Georgië. 

De tradities over de joden die hadden geholpen bij de verspreiding van het christendom in Georgië, hebben mogelijk ook bijgedragen aan de positieve houding van de Georgiër tegenover de joden.          

De opvatting dat de Georgiërs, in vergelijking met andere naties, uitblonken in hun tolerantie voor religieuze minderheden, wordt gedeeld door westerse historici. David Long beweerde bijvoorbeeld dat het christendom in Georgische stijl nooit fanatiek was en ook niet geneigd was anderen te vervolgen, en hij behandelde moslims en joden met verdraagzaamheid.

Zelfs als deze beweringen niet kunnen worden betwist, moet men voorzichtig zijn om de neiging tot over-idealisering te vermijden. In de beschrijvingen en verhalen in het boek van Tcherny staan ​​getuigenissen die men niet kan negeren, die erop wijzen dat er onder de inheemse Georgiërs er velen waren die een hekel aan de joden hadden. 

Zelfs Eljasjvili nuanceerde zijn eigen bewering (hierboven geciteerd) door te stellen dat ook in Georgië, onder invloed van het christelijk geloof, “mensen de joden begonnen te zien als de mensen die Jezus Christus martelden, en de legendes en verhalen over joden die christelijke bloed begon ook een nest in hun hart te vinden”.

Bronnen:

  • naar een artikel van Gershon Ben Oren “The history of the Jews of Georgia” op de site van Georgian Jews, Tel Aviv, Israël
  • naar een reeks artikels op deze blog “26 eeuwen geschiedenis van de Joden van Georgië“: Deel 1 – Deel 2 – Deel 3 Deel 4 en Deel 5
  • naar een reeks artikels op deze blog “Antisemitisme in de Kaukasische republiek Georgië“: Deel 1 – Deel 2 – Deel 3 en Deel 4
  • naar een artikel “Jewish Heritage in Georgia” op de site van The Israel House
  • naar de FB-pagina “Ebraeli – Georgian Jews Project” op Facebook

Een gedachte over “26 eeuwen geschiedenis van de Joden van Georgië; deel 2/5: De Middeleeuwen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.