Israëlisch aardgas stroomt via Jordanië naar Egypte

Zicht op de Israëlische Leviathan-gasverwerkingsinstallatie in de buurt van de Israëlische stad Caesarea, op 31 januari 2019.

Egypte zal Israëlisch aardgas gaan ontvangen via een nieuwe exportroute die door Jordanië loopt.

De nieuwe route, die gas zal brengen uit het Israëlische Leviathan offshore-veld in de Middellandse Zee, werd goedgekeurd door het Israëlische Ministerie van Nationale Infrastructuur, Energie en Watervoorraden.

Dit goede nieuws volgt op het slechte nieuws van een paar dagen geleden toen bekend raakte dat de regering-Biden abrupt de Amerikaanse steun heeft ingetrokken voor de pijpleiding in het oostelijke Middellandse Zeegebied (EastMed), een  project  dat gericht is op het transporteren van aardgas van Israël naar Europese markten.

De nieuwe deal met Egypte zal later deze maand nog eens 2,5 tot 3 BCM gas per jaar toevoegen aan de zuidelijke buur van Israël. Overigens ontvangt Egypte al vijf miljard kubieke meter (BCM) gas uit Israël, dat via de voormalige EMG-pijpleiding stroomt van Ashkelon naar El Arish in de Sinaï en vervolgens verder het land in.

De extra gasexport zal naar schatting jaarlijks 100 miljoen NIS extra opleveren voor het gastransmissienetwerk van de overheid, Israel Natural Gas Lines. De pijpleiding loopt naar de grens tussen Israël en Jordanië bij Beit Shean en vandaar naar het zuiden naar Aqaba en Egypte.

Israël exporteert ook jaarlijks 3 BCM aardgas naar Jordanië in het kader van een overeenkomst die in 2016 met Amman is ondertekend. Volgens Globes zal de stap de gasexport naar Egypte vanuit Israël met 50 procent doen toenemen .

Bronnen:

  • naar een artikel van Hana Levi Julian “Israeli Natural Gas to Flow to Egypt via Jordan” van 16 februari 2022 op de site van The Jewish Press
  • naar een artikel van Danny Zaken “Israel to begin exporting gas to Egypt via Jordan” van 16 februari 2022 op de site van Globes
  • naar een artikel van Soeren Kern “Now Just a Pipe Dream: Biden Blows Up Israel–Europe Pipeline” van 16 februari 2022 op de site van The Jewish Press
  • een artikel op deze blogBiden blokkeert akkoord gaspijpleiding Israël naar Europa om Turkije te plezieren” van 16 februari 2022 en een artikel Israël, Griekenland en Cyprus ondertekenen aardgas pijplijn akkoord; Turkije boos” van 3 januari 2020 en een artikel “Israël keurt akkoord goed om eigen aardgas aan Europa te verkopen; Israëlhaters ‘not amused’” van 28 juli 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.