Fictieve tv-serie gemaakt door Hamas toont terroristen als overwinnaars tegen Israël

Filmstudio van Hamas in Gaza, produceert eigen fictiereeks ‘Fist of the Free’ gebaseerd op het débacle in november 2018 toen zeven terroristen werden gedood in de Strook

Een nieuwe televisieserie, geproduceerd door Hamas, die debuteert tijdens de islamitische heilige maand Ramadan (2 april 2022), portretteert de terroristische groep als helden en overwinnaars in hun strijd tegen Israël.

‘Fist of the Free’ (Vuist van de Vrijen’), een serie van 30 afleveringen, is geïnspireerd op een werkelijke Israëlische inval die plaatsvond in de Gazastrook in november 2018.

Een groep Israëlische undercoveragenten vermomd als Palestijnse hulpverleners wekte verdenkingen op in een stad in de buurt van de Israël-Gaza grens en nam, toen het werd blootgelegd, brak een vuurgevecht uit waarbij zeven Hamas-agenten en een Israëlische commandant om het leven kwamen.

Gaza, november 2018. Hamasleider Yahiya Sinwar (2de van links) toont een pistool met geluidsdemper dat hij buitmaakte op een Israëlische soldaat [beeldbron: The Times of Israel]

Hamas, dat in 2007 de controle over de Gazastrook innam, blijkt in de show de Israëli’s te slim af te zijn, terwijl de Israëlische undercovereenheid in werkelijkheid 16 undercoveragenten wist te evacueren, meldde The Associated Press .

De show wordt in april uitgezonden op de door Hamas gerunde televisie. De terroristische organisatie biedt gratis uitzendrechten aan zenders in Syrië, Libanon, Algerije en Turkije.

Sadi al-Attar, de assistent-regisseur van de show, vertelde de AP dat “Fist of the Free” een reactie is op “zionistische agressie” en legde uit: “Het idee van onze films en series draait om onze strijd met de vijand.”

Hoewel hij toegaf een paar scènes te hebben bekeken van “Fauda”, de Netflix-hitserie over een Israëlische undercover-eenheid die Palestijnse terroristen opspoort, beschuldigde hij het van “liegen en misleiden”, en drong erop aan dat de Hamas-productie niet was gemaakt als een directe antwoord.

In tegenstelling tot Israëlische series met vaak acteurs uit de Arabisch-Israëlische minderheid in het land, gebruiken producties in Gaza geen Israëlische acteurs. (Foto door Mahmud Hams / AFP)

De producenten achter “Fist of the Free” zouden geen ontmoeting met Netflix hebben, zelfs niet als ze er een zouden krijgen, beweerde hij, omdat de streamingdienst “bevooroordeeld is in de richting van de bezetting”.

Mohammed Soraya, directeur van de artistieke productie-eenheid van Hamas, zei in januari dat de serie “het Palestijnse standpunt, het Palestijnse verzet en de vechtlust die zich verzet tegen de bezetting wil laten zien. Dit is een dramaserie die onze mensen vertegenwoordigt.”

Al-Attar beweerde dat de productie van Hamas werd gefinancierd door donaties. Alle opnamen van bovenaf werden gemaakt met een drone of door een cameraman die op de schouders van een andere man zat, nep-explosieven werden tot ontploffing gebracht door camerabatterijen en de opnames vonden plaats op een militaire basis van Hamas.

De castleden zijn allemaal lokale bewoners, waaronder Zohair al-Bebisi, 64, die nog nooit in Israël is geweest en zijn eerste rol op zich heeft genomen als Israëlische inlichtingenofficier die naar Gaza gaat om apparatuur terug te halen die door Hamas is meegenomen.

Hamas heeft zeven series en een aantal films geproduceerd op basis van het conflict met Israël, waarvan de meeste tijdens de ramadan op zijn Al-Aqsa- televisienetwerk zijn uitgezonden.

Bekijk de trailer voor “Fist of the Free” hieronder:

Bronnen:

  • naar een artikel van Shiryn Ghermezian “Fictional Hamas TV Drama Depicts Fighters as Victors Against Israel” van 16 februari 2022 op de site van The Algemeiner
  • een artikel op deze blogZware clash in Gaza: IDF officier gedood; Hamascommandant en zes andere terroristen gedood” van 12 november 2018
  • naar een artikel van Judah Ari Gross ““Israeli special forces officer killed, another injured in Gaza raid” van 12 november 2018 op de site van The Times of Israel
  • ♦ naar een artikel van Yoav Zitun e.a. “Palestinian report: 6 Hamas members killed in IAF strike in Gaza” van 11 november 2018 op de site van Ynet News
  • ♦ naar een artikel van Elad Benari “IDF officer killed in Gaza – One officer killed, one injured and evacuated to hospital during IDF operation three kilometers deep inside Gaza” van 12 november 2018 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Fictieve tv-serie gemaakt door Hamas toont terroristen als overwinnaars tegen Israël

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.