De échte etnische zuivering in Sheikh Jarrah die verdoezeld wordt door de reguliere media

Jeruzalem, 13 april 1948. Joods medisch konvooi op weg naar het Hadassah hospitaal op de Scopusberg, werd overvallen door Arabische terroristen. 78 Joden, overwegend medisch personeel en patiënten, onder wie ook 23 vrouwen en een Britse officier, werden vermoord

Toen twee mensen gewond raakten en zes werden gearresteerd tijdens rellen in de wijk Sheikh Jarrah/Shimon HaTzadik in Oost-Jeruzalem op 13 februari jl., berichtten internationale persbureaus zoals de Associated Press (AP) snel over het verhaal

Deze laatste ontwikkeling kwam nadat de Israëlische politie vorige maand een door de rechtbank bevolen huis van een familie in de buurt had ontruimd, om de weg vrij te maken voor de daaropvolgende sloop, zodat een school voor Arabieren met speciale behoeften kon worden gebouwd.

Grote internationale nieuwsuitzendingen zijn enigszins gefixeerd geraakt op Sheikh Jarrah/Shimon HaTzadik, die de details van elke nieuwe ontwikkeling beslaat, nadat spanningen als gevolg van een eigendomsgeschil in de buurt werden genoemd als een katalysator voor het conflict in mei 2021 tussen Israël en Hamas (zie hierhier en hier bijvoorbeeld).

Toch heeft dergelijke berichtgeving vaak een aantal opvallende feiten verdoezeld.

Een HonestReporting-functie die in januari werd gepubliceerd, onthulde dat Reuters , AFP en de AP – telefonistes waarvan de verhalen elke dag meer dan een miljard mensen bereiken – cruciale informatie met betrekking tot Sheikh Jarrah/Shimon HaTzadik niet hadden opgenomen.

De gesloopte constructies waarover ze berichtten, werden met name gebruikt om een ​​bedrijf te runnen dat illegaal op het land was gebouwd, en de sloopopdracht was gegeven na jaren van onderhandelingen tussen de autoriteiten en de familie. Bovendien verzuimden deze media uitgaven te vermelden dat de locatie volgens een al jaren oud plan was bestemd voor de bouw van een school voor speciale behoeften voor Arabische inwoners.

Het cruciale punt dat in de rapporten ontbrak, is dat Israëlische rechtbanken eerder hadden geoordeeld dat het huis, het bedrijf en twee opslageenheden illegaal waren gebouwd op grond van de overheid.

Als gevolg van deze selectieve berichtgeving is het verhaal van Sheikh Jarrah/Shimon HaTzadik herhaaldelijk geframed als dat van hulpeloze Palestijnen die het slachtoffer worden van de Israëlische autoriteiten, die een campagne voeren om mensen uit hun huizen te verdrijven .

Deze schromelijk te vereenvoudigde weergave van gebeurtenissen die plaatsvinden in Oost-Jeruzalem is doordringend, ondanks dat deze belangrijke aspecten van het verhaal van Sheikh Jarrah/Shimon HaTzadik regelmatig worden benadrukt in de lokale pers (zie hierhier en hier ). Bovendien zijn belangrijke delen van de geschiedenis van de wijk Oost-Jeruzalem grotendeels uit het verhaal van de reguliere media geschrapt.

Het geweld brak uit in Israël na de goedkeuring in 1947 van Resolutie 181 van de Algemene Vergadering van de VN. De resolutie, bekend als het verdelingsplan, riep op tot de opdeling van het Britse Mandaat Palestina in drie gebieden: een internationaal gecontroleerd gebied voor Jeruzalem en zijn heilige plaatsen, een grondgebied voor een toekomstige Palestijnse staat, en een ander voor een toekomstige Joodse staat. Elk gebied bevatte een mengelmoes van Arabische en Joodse gemeenschappen en was gevormd tot lobben die met elkaar verbonden waren door smalle nekken.

Ondanks nadelen – zoals de scheiding van de heilige stad Jeruzalem van beide gemeenschappen, de gemengde demografie en de onconventionele grenzen – accepteerden de Joodse autoriteiten het voorstel tot verdeling van de VN.

Gelegen nabij de grens tussen wat een toekomstige Arabische staat en een toekomstig geïnternationaliseerd Jeruzalem zou worden, en ook strategisch gelegen aan een weg die Joods Jeruzalem verbindt met de enclave Mount Scopus, was Sheikh Jarrah een van de vele gemeenschappen die betrokken waren bij het bloedvergieten dat volgde de Arabische afwijzing van het verdelingsplan.

Op 13 april 1948 werd de buurt de plaats van een bloedbad, nadat een medisch konvooi van gepantserde ambulances en vrachtwagens Joods Jeruzalem verliet met artsen, verpleegsters, studenten, patiënten, bewakers en faculteitsleden. Het konvooi, dat op weg was naar Mount Scopus, was bedoeld om cruciale noodhulp te leveren aan het Hadassah-ziekenhuis en de Hebreeuwse Universiteit die belegerd waren door Arabische strijders.

Om 9.30 uur ’s morgens raakten voertuigen gemarkeerd met een “rood schild”, om neutraliteit aan te geven, een landmijn terwijl ze Sheikh Jarrah passeerden. Arabische ongeregelde troepen kwamen onmiddellijk uit de omgeving tevoorschijn en openden het vuur op de groep. Terwijl vijf van de voertuigen in het konvooi zich in veiligheid konden terugtrekken, was iedereen gestrand – gedwongen om de hinderlaag af te weren met de weinige wapens die ze bij zich hadden.

Jeruzalem, 13 april 1948. Joods medisch konvooi overvallen door Arabische terroristen

Hoewel Britse versterkingen slechts enkele minuten verwijderd waren, duurde het zeven uur voordat de versterking arriveerde. Als gevolg hiervan kwamen 78 Joden – van hen 23 vrouwen en een Britse officier – om in de tijd die de Britse troepen nodig hadden om te reageren op wat uiteindelijk in de Israëlische geschiedenis zou worden herinnerd als het bloedbad in het Hadassah Medical Convoy.

De episode, waarnaar in sommige Arabische publicaties wordt verwezen als de “slag van Sheikh Jarrah“, vond plaats in een tijd waarin de gemeenschappen in het gebied relatief gemengd waren. Het historische verslag onthult de centrale rol van Sheikh Jarrah/Shimon HaTzadik voor zowel de Joodse als de Arabische gemeenschappen.

Overlevenden van het bloedbad in het medische konvooi van Hadassah hebben gesproken over het trauma voor de Joodse gemeenschap dat volgde op de bloedige gebeurtenissen in Oost-Jeruzalem; van het feit dat jeugdvrienden wegtrekken omdat ze een ouder in het konvooi hadden verloren, en van de toename van Arabisch-op-joods geweld dat samenleven onmogelijk maakte.

Uiteindelijk bleek de hinderlaag van het konvooi in Sheikh Jarrah een strategisch keerpunt voor de Arabische strijdkrachten. Een paar weken later slaagden ze erin de berg Scopus af te snijden van Joods Jeruzalem door de weg in te nemen waarop het bloedbad had plaatsgevonden. 

Nadat 700 Joodse artsen, medische studenten en patiënten waren geëvacueerd als reactie op deze gang van zaken, werd het historische Hadassah-ziekenhuis verlaten. De rol van sjeik Jarrah bij het verzekeren van een overwinning voor de Arabieren die uit waren op de vernietiging van de ontluikende Joodse staat, was essentieel gebleken.

Ondanks dat de huidige gebeurtenissen in Sheikh Jarrah door de media bijna uitsluitend worden afgeschilderd als een Palestijnse enclave die wordt bedreigd door een oorlogvoerend Israël, geeft het bloedbad in het Hadassah-konvooi aan dat het gebrek aan joden in de buurt een relatief recente ontwikkeling is en het resultaat was van een succesvolle campagne van Arabieren om Joden uit het gebied te verdrijven.

Het weglaten van deze context in de berichtgeving van rapporten die uit Sheikh Jarrah/Shimon HaTzadik komen, helpt het idee te bestendigen dat de situatie in de buurt altijd is geweest zoals het nu is – dat van in elkaar lopende Joden die naar een gebied verhuizen waar ze nooit eerder zijn geweest zonder enige historische connectie.

Een dergelijk revisionisme stelt Reuters, AFP, de AP en andere nieuwsorganisaties in staat om Israël in de schijnwerpers te zetten als het begin van een veroveringscampagne. Het is journalistiek die dient om individuen over de hele wereld kennis te ontzeggen van het gecompliceerde verhaal van Sheikh Jarrah/Shimon HaTzadik, een plaats waar Joden en Arabieren ooit zij aan zij leefden totdat de gewelddadige afwijzing van Joodse zelfbeschikking culmineerde in de recente evenementen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Charles Bybelezer “The Real Ethnic Cleansing in Sheikh Jarrah That Has Been Struck From Media Reports” van 16 februari 2022 op de site The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.