Joodse linkse leider noemt per ongeluk de chef van de Palestijnse Autoriteit een antisemiet

Joodse linkse critici van Israël zeggen de gekste dingen – soms per ongeluk.

Vorige week verklaarde rabbijn Jill Jacobs – een prominente en vaak geciteerde figuur aan de Amerikaanse Joodse linkerzijde – dat “het ontkennen van de Joodse geschiedenis” antisemitisch is. Ze realiseerde zich waarschijnlijk niet dat ze daarmee Mahmoud Abbas, de leider van de Palestijnse Autoriteit, tot antisemiet verklaarde. Maar ze zei het, en ze had gelijk, en het is te laat om het terug te nemen.

Jacobs is de oude CEO van “T’ruah: The Rabbinic Call for Human Rights“, de Amerikaanse tak van een extreem-linkse Israëlische groep genaamd Rabbis for Human Rights. Het is een kleine organisatie, maar het trekt veel aandacht omdat veel journalisten sympathiseren met haar pro-Palestijnse standpunten. Zo wordt Jacobs veelvuldig geciteerd in de nieuwsmedia en uitgenodigd voor radio- en televisieprogramma’s.

Vorige week werd Jacobs bijvoorbeeld geciteerd door The Washington Post in haar artikel over de hoorzitting van de Senaat over de benoeming van Holocausthistoricus en Emory University-professor Deborah Lipstadt als Amerikaanse gezant voor de bestrijding van antisemitisme. Jacobs heeft geen specifieke band met Lipstadt en geen specifieke expertise op het gebied van antisemitisme; desalniettemin koos de Post ervoor om haar te presenteren als een Joodse leider die commentaar geeft op de kwestie.

Hier is waar het interessant werd.

Jacobs deed enkele algemene, onopvallende uitspraken over voorbeelden van antisemitisme. Een van haar voorbeelden was ‘het ontkennen van de Joodse geschiedenis’. En dat is duidelijk waar.

Maar Jacobs, die de zaak van de Palestijnse staat vurig steunt, lijkt geen rekening te hebben gehouden met de implicaties van haar verklaring met betrekking tot de man die het hoofd zou worden van de Palestijnse staat die zou opgericht worden in Judea en Samaria en met de Oude Stad Jeruzalem als zijn hoofdstad.

Ik heb het over het feit dat Abbas een van de meest uitgesproken ontkenners is van de Joodse geschiedenis in de wereld van vandaag. Hij heeft zoveel verklaringen afgelegd waarin hij de Joodse geschiedenis ontkent dat ze een boek zouden kunnen vullen – en in feite hebben ze dat ook gedaan.

Hij is tevens de auteur van een heel boek waarin hij beweert dat de nazi’s slechts 1 miljoen joden hebben vermoord en de eerste premier van Israël, David Ben-Gurion, beschuldigt van collaboratie met de nazi’s. Maar voor nu noem ik slechts twee van zijn toespraken omdat ze bijzonder onthullend zijn.

Op 14 januari 2018 sprak Abbas de Palestijnse Centrale Raad toe op het PA-hoofdkwartier in Ramallah. Een paar fragmenten uit zijn met leugens gevulde tirade:

 • “Israël … is een koloniaal project dat niets met het jodendom te maken heeft.”
 • Het was niet het Britse Witboek of de massamoord door de nazi’s die de Joden ervan weerhielden naar Palestina te gaan, maar eerder: “de Joden wilden niet emigreren, zelfs niet met moord en slachting.”
 • Joden in Jemen en Irak “wilden niet komen” naar Israël, maar Ben-Gurion dwong hen door samen te werken met Iraakse functionarissen “om het burgerschap van Joden te ontnemen en hen te dwingen te emigreren.”
 • Toen Theodor Herzl Palestina bezocht, zei hij: “We moeten de Palestijnen uit Palestina wegvagen, zodat Palestina een land zonder volk zal zijn voor een volk zonder land.”

Op 20 april 2018 sprak Abbas de wetgevende macht toe van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), waarvan hij voorzitter is. Hier zijn een paar van de laster, leugens en diverse absurditeiten die hij in de mond nam:

 • De Joden in Europa hebben de Holocaust uitgelokt vanwege hun “sociale functie” als geldschieters.
 • Joden zijn verantwoordelijk voor het communisme omdat Josef Stalin een geheime Jood was.
 • De Joden van vandaag zijn niet authentiek Joods, maar zijn eigenlijk afstammelingen van de Khazaren, een middeleeuwse Turkse stam, “wat betekent dat ze niet Semitisch zijn en geen relatie hebben met Semitisme en niets te maken hebben met de profeten Abraham of Jacob.”
 • Er waren nooit pogroms in Arabische landen, zoals blijkt uit het feit “dat er Joden waren in Arabische landen. Waarom was er nooit een incident tegen Joden omdat het Joden zijn? Zelfs niet één keer… in meer dan 1400 jaar.”

Abbas’ ontkenning van de Joodse geschiedenis was zo flagrant dat zelfs enkele van Jacobs’ naaste bondgenoten aan de Amerikaans-Joodse linkerzijde gedwongen werden hem te veroordelen. Americans for Peace Now beschuldigde hem ervan dat Abbas “afschuwelijke antisemitische uitspraken” deed. J Street erkende dat de toespraak van Abbas “absurde antisemitische stijlfiguren en diep beledigende opmerkingen over de geschiedenis van het Joodse volk en Israël bevatte”.

Zelfs The New York Times meldde, ondanks zijn sterke pro-Palestijnse neigingen, dat de opmerkingen van Abbas “doorspekt waren met diep antisemitische stijlfiguren”. En Nickolay Mladenov, de speciale coördinator van de VN voor het Midden-Oosten, zei dat Abbas “samenzweringstheorieën in stand hield die het antisemitisme voeden”.

Dit alles zorgt voor een beetje een probleem voor Rabbi Jill Jacobs en haar collega’s bij T’ruah.

Volgens haar eigen definitie is de PA-baas een antisemiet. Wat betekent dat ze nu ofwel haar oproep voor een Palestijnse staat zal laten vallen – aangezien het natuurlijk gek is om een ​​soevereine staat aan een hondsdolle antisemiet te geven; of ze zal beweren dat, hoewel Abbas een antisemiet is, hij een soevereine staat zou moeten krijgen op slechts enkele kilometers van de grote steden van Israël – wat natuurlijk gek is, omdat het zou betekenen dat miljoenen levens in direct gevaar zouden komen.

Ik veronderstel dat de rabbijn de gemakkelijke uitweg zoekt, namelijk hopen dat niemand haar die vraag stelt, zodat ze haar politieke agenda kan blijven nastreven. Maar ik hoop dat ze een ander pad zal kiezen; Ik hoop dat ze ervoor kiest om intellectueel eerlijk te zijn en de krachtige implicaties van haar eigen woorden onder ogen te zien.

Bronnen:

 • naar een artikel van Stephen M. Flatow “Jewish left leader accidentally calls Palestinian Authority chief an anti-Semite” van 14 februari 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Een gedachte over “Joodse linkse leider noemt per ongeluk de chef van de Palestijnse Autoriteit een antisemiet

 1. Domme mensen zeggen altijd per ongeluk de waarheid.

  Wanneer ze beginnen na te denken komen de vreemdste kronkels als zijnde ‘de waarheid’ naar boven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.