Biden blokkeert akkoord gaspijpleiding Israël naar Europa om Turkije te plezieren

De Cypriotische president Nicos Anastasiadis (links), de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis (midden) en de toenmalige Israëlische premier Benjamin Netanyahu schudden elkaar de hand in Athene op 2 januari 2020, voorafgaand aan de ondertekening van de pijplijnovereenkomst [beeldbron: Aris Messinis / AFP via Getty Images]

De regering-Biden heeft abrupt de Amerikaanse steun ingetrokken voor de pijpleiding in het oostelijke Middellandse Zeegebied (EastMed), een  project  dat gericht is op het transporteren van aardgas van Israël naar Europese markten. Het Witte Huis zei dat het project in tegenspraak was met zijn ‘klimaatdoelen’.

Bij het nemen van zijn besluit, dat EastMed in feite om het leven brengt, lijkt het Witte Huis te hebben toegegeven aan de druk van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan, die zich luidruchtig heeft verzet tegen de onderwaterpijpleiding omdat deze Turkije zou omzeilen.

Het besluit van Biden – naar verluidt  gecoördineerd  met Turkije maar bereikt  zonder  overleg met Israël, Griekenland of Cyprus, de belangrijkste landen die bij het project betrokken zijn – ondermijnt drie van de sterkste Amerikaanse bondgenoten in het Middellandse Zeegebied.

Het Witte Huis had geen minder geschikt moment kunnen kiezen om zijn besluit bekend te maken. Nu de spanningen tussen Rusland en Oekraïne toenemen, zoekt Europa (dat voor ongeveer een derde van zijn aardgasvoorraden afhankelijk is van Rusland) naar alternatieve gasbronnen om zijn overmatige afhankelijkheid van Moskou te verminderen.

Het besluit van de regering-Biden riekt ook naar hypocrisie. Het Witte Huis beweert dat het wil dat het Middellandse-Zeegebied overgaat op “schone energie”, maar het heeft onlangs  zijn steun aangekondigd  voor de door Rusland gesteunde Nord Stream 2-pijpleiding, die de leveringen van Russisch aardgas naar Duitsland zou verdubbelen.

De annulering van EastMed – die op verschillende manieren wordt beschreven als een “ rampzalige beslissing ”, een “ strategische fout ” en een daad van “ verzoening ” van Erdoğan – betekent een grote geopolitieke overwinning voor de Turkse sterke man. 

Analisten vrezen dat hij de moed zal hebben om de spanningen in de Egeïsche Zee en het oostelijke Middellandse Zeegebied voort te zetten in zijn streven om de Turkse controle over de energievoorzieningsroutes naar Europa uit te breiden.

EastMed-pijpleiding

De EastMed-pijpleiding is al meer dan een decennium in de maak. Het Israël-Griekenland-Cyprus-project –  waaraan  Bulgarije, Hongarije, Noord-Macedonië, Roemenië en Servië deelnemen – wordt al lang gezien als een manier om de aardgasleveringen aan Europa te diversifiëren.

Het project van 6 miljard euro ($ 6,8 miljard) voorziet in de aanleg van een 1.900 kilometer lange onderzeese pijpleiding die jaarlijks tot  20 miljard kubieke meter gas van de Israëlische en Cypriotische wateren naar Kreta leidt en vervolgens naar de Grieks vasteland. Van daaruit zou het gas worden vervoerd naar Italië en andere landen in Zuidoost-Europa.

In januari 2020 ondertekenden de leiders van Israël, Griekenland en Cyprus – met  krachtige steun  van de regering-Trump –   de intergouvernementele overeenkomst EastMed, die erop gericht was tegen 2022 een definitief investeringsbesluit te nemen en de pijplijn tegen 2025 te voltooien. Het EastMed-project had uiteindelijk kunnen geleverd tot 10% van de Europese aardgasbehoefte.

Destijds zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike  Pompeo :

“We zijn vrije landen, vrijemarktlanden, die samenwerken en werken aan het creëren van energie-infrastructuren. Dit is het moment waarop betere beveiliging volgt. Als we het goed doen, zullen we investeringen aantrekken en deze middelen maximaliseren.”

In november 2021 heeft de Europese Commissie (de administratieve arm van de Europese Unie)  de EastMed-pijpleiding opgenomen in haar lijst van zogenaamde Projects of Common Interest (PCI), prioritaire grensoverschrijdende energieprojecten gericht op de integratie van de energie-infrastructuur van de EU.

Op 9 januari 2022, in een scherpe ommekeer van het eerdere Amerikaanse beleid, kondigde de regering-Biden aan dat ze EastMed niet langer ondersteunt. 

In plaats van het nieuws persoonlijk te brengen, zoals het diplomatieke protocol zou vereisen over een kwestie van zo’n regionaal belang,  e- mailde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken  de Griekse regering stilletjes een zogenaamde niet-papieren (niet-officiële diplomatieke correspondentie die geen directe toeschrijving heeft) waarin de EastMed werd beschreven . project als een “primaire bron van spanning” die de regio “destabiliseerde” door Israël, Griekenland en Cyprus op te zetten tegen Turkije.

De regering-Biden lijkt de moed te hebben verloren nadat de Turkse marine onlangs het Italiaanse onderzoeksschip Nautical Geo heeft lastiggevallen  terwijl het een mogelijke route voor EastMed in de Griekse wateren voor de kust van Kreta in kaart bracht. Turkije beweerde dat  Nautical Geo  zich bezighield met “onwettige, agressieve en provocerende” inbreuken op door Turkije geclaimde wateren.

De Turkse regering heeft er altijd op aangedrongen dat Israëlisch gas alleen via Turkije aan Europa kan worden verkocht. In 2016 probeerden Turkse en Israëlische functionarissen een overeenkomst te ondertekenen om gas te leveren, maar de eis van Erdoğan dat Israël de blokkade van de door Hamas beheerde Gazastrook opheft, maakte het onmogelijk om tot een akkoord te komen.

De Griekse publieke omroep ERT  meldde  dat het non-paper van de regering Biden de bezwaren van Turkije tegen de pijpleiding bagatelliseerde als de reden voor het besluit van het Witte Huis. In plaats daarvan vermeldde het document milieuproblemen en een verondersteld gebrek aan economische en commerciële levensvatbaarheid.

Nadat de inhoud van de non-paper in Griekenland woede opriep, ging het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zich bezighouden met schadebeperking en  noemde  klimaatverandering de basis voor zijn besluit. Het zei dat het vastbesloten was om “schone energietechnologieën te promoten” en dat prioriteit moet worden gegeven aan het onderling verbinden van de elektriciteitsnetwerken van landen in de regio.

Bronnen:

 • naar een artikel van Soeren Kern “Now Just a Pipe Dream: Biden Blows Up Israel–Europe Pipeline” van 16 februari 2022 op de site van The Jewish Press
 • een artikel op deze blogIsraël, Griekenland en Cyprus ondertekenen aardgas pijplijn akkoord; Turkije boos” van 3 januari 2020 en een artikelIsraël keurt akkoord goed om eigen aardgas aan Europa te verkopen; Israëlhaters ‘not amused’” van 28 juli 2020

2 gedachtes over “Biden blokkeert akkoord gaspijpleiding Israël naar Europa om Turkije te plezieren

 1. Biden heeft een een talent om stééds de verkeerde beslissingen te nemen en stééds verkeerde “vrienden” de kont te kussen.

  Ook zijn hysterie rond de imminente Russische aanval op de Oekraine was politiek gemotiveerd om zijn eigen gehavende reputatie op te krikken.

  De Israelische pijplijn had een win/win voor het vrije Westen geweest, maar die boodschap is blijkbaar niet aangekomen bij deze seniele president.

  Nu blijft Europa afhankelijk van dictator Putin met de afperser Erdogan erbovenop.

  De man is een ramp voor de wereld.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.