26 eeuwen geschiedenis van de Joden van Georgië; deel 1/5

Joden van Georgië op het einde van de 19de eeuw [beeldbron: Ebraeli]

Er is zeer weinig bekend over de geschiedenis van de Joden in Georgië. Tot het einde van de 18e eeuw zijn er slechts de kleinste hints van Georgische joden, gebaseerd op stukjes getuigenis die mondeling of schriftelijk zijn bewaard, of in reisverhalen. 

Er is ook minimaal archeologisch bewijs. Vanaf de 18de eeuw wordt het beeld duidelijker dankzij officiële documenten die   voornamelijk   in de archieven van kerken en kloosters worden bewaard. Deze worden aangevuld met 19e eeuwse documenten van de Russische   regering. Tijdens deze periode reisde Joseph Tcherny, die in de jaren 1860 en 1870 door Georgië. 

De eerste pogingen om de geschiedenis van de Joden van Georgië te onderzoeken werden gedaan aan het einde van de 19e eeuw, voornamelijk door onderzoekers die geïnteresseerd waren in de mythe van de tien verloren stammen en het mysterie van het Khazar-koninkrijk. Methodologisch wetenschappelijk onderzoek begon in de jaren 1930, voornamelijk uitgevoerd door geleerden in Tbilisi, Georgië.

Aan deze activiteit kwam een ​​einde toen het museum in 1951 werd gesloten en sommige studies zijn nooit gepubliceerd. Sindsdien is de meest prominente Nissan Babalikashvili. Naar aanleiding van de recente ontwikkelingen in de Sovjet-Unie, zowel joodse als niet-joodse onderzoeken beginnen hernieuwde belangstelling te tonen voor de geschiedenis van de Joden in Georgië en het is te hopen dat hun onderzoek tot nu toe onbekend bronnenmateriaal zal blootleggen.

In het licht van het bovenstaande is het niet verwonderlijk dat er weinig is geschreven over de geschiedenis van de Georgische joden, en dit artikel kan alleen   het weinige dat bekend is samenvatten.

Tradities met betrekking tot de komst van de Joden in Georgië

De mondelinge traditie, doorgegeven van generatie op generatie door Georgische Joden, schrijft hun oorsprong toe aan de tien stammen die door Salmaneser, Ring of Assyrië, verbannen waren, en zich vestigden in Halah en Habor, aan de rivier de Gozan en in de steden van de Meden.

De Joden van Dagestan en Koerdistan delen deze traditie. Onderzoekers zoeken ondersteuning voor deze theorie over de locatie van de Tien Stammen: “Waar zijn ze gebleven? Zoals Zutra zei: Naar Afrike” (Sanhedrin 94).

Volgens deze onderzoekers is Afrike – dat op verschillende plaatsen in de Talmoed voorkomt – Iberia, de oude naam voor Oost-Georgië. Ze kwamen tot deze conclusie omdat de naam Iberia in het Grieks en Latijn werd uitgesproken als Iberika en in het Hebreeuws werd omgezet in Afrike -Efrika. Er zijn mensen die de oudheid van de Joodse nederzetting in de Kaukasus verder ondersteunen door de naam Cassiphia  te identificeren met de landen die grenzen aan de Kaspische Zee.

Volgens deze bewering zond Ezra boodschappers daarheen op zoek naar Levieten voor de tempel: “… die waren aangesteld op de plaats Cassiphia, dat ze ons dienaren zouden brengen voor het huis van onze Gd” (Ezra 8:17).

Ongeacht deze en andere pogingen tot bewijzen, het idee dat de Joden van Georgië, ontstaan ​​tussen de tien stammen, is strikt legendarisch, zonder enige wetenschappelijke basis.

Kartlis Tskhovreba

De oudste geschreven traditie die tegenwoordig bekend is, staat in de kronieken van Georgië, Kartlis Tskhovreba. Deze bron vertelt over de aankomst van de Joden in Georgië tot de vernietiging van de Eerste Tempel:

“Toen nam Nebukadnezar, de koning, Jeruzalem, en de Joden die ontsnapten, kwamen naar Kartli en vroegen land van de Mamasakhlisi (prins, stamhoofd of clan) van Mtscheta tegen betaling van een hoofdbelasting. Hij gaf hun land in de buurt van Aragvi, in de buurt van een bron genaamd Zanavi, en vestigde zich zij daar. De plaats die ze ontvingen in ruil voor de betaling van de hoofdbelasting heet tegenwoordig Kherek, vanwege de belasting.”          

Een andere referentie in Kartlis Tskhovreba vertelt over Joodse vluchtelingen die arriveerden in Georgië na verbannen te zijn door Vespasianus en zich te vestigen in Mtskheta, in de buurt van hun broeders die zich daar al lang hadden gevestigd. Deze Joden werden Uria of Huria genoemd , een term gebruikelijk in vroege Georgische bronnen en die van de late middeleeuwen. In de 19de eeuw werd deze term vervangen door Ebreili, terwijl de term Uria een pejoratief werd voor joden.

De  Kartlis Tskhovreba werd pas in de 11e eeuw bewerkt , dus moet men voorzichtig omgaan met de tradities die het citeert, ook al zijn ze gebaseerd op heel vroege bronnen; het is heel goed mogelijk dat deze tradities zijn ontstaan ​​in de poging om een ​​verband te leggen tussen de komst van Joden in Georgië naar bekende historische gebeurtenissen.

Niet in overweging genomen, is er ruimte voor veronderstelling dat Joodse nederzettingen voorafgingen aan de Christelijke tijdperk. Georgië bevond zich binnen het invloedsfeer van de grote oostelijke rijken van de antieke wereld – Assyrië, Babylonië en Perzië – en onderhielden commerciële en culturele banden met hen.

Joden zouden waarschijnlijk naar Georgië komen als handelaren, emigranten of vluchtelingen, vooral uit de verschillende landen van hun verspreiding, in de periode dat Georgië deel uitmaakte van het Perzische rijk. Opgemerkt moet worden dat er in Armenië (de zuiderbuur van Georgië) ook een grote joodse nederzetting was in de 1 e – 4 e eeuw.

Wachter van de synagoge van Tbilisi tijdens Purim, 10 maart 2009 [beeldbron: Ebraeli]

Uit een passage in de Kartlis Tskhovreba leert men dat de traditie van het tellen van de joden onder de inwoners van Georgië al in een zeer vroege periode werd aanvaard. In de vermelding staat dat Hebreeuws een van de talen was die werd gesproken in Georgië. “En in Kartli spraken ze zes talen – Armeens, Georgisch, Khazarisch, Aramees, Hebreeuws en Grieks, en alle koningen van Kartli, vaders en moeders, kenden deze talen.”

Het vroegste archeologische bewijs van een Joodse aanwezigheid in Georgië bestaat uit grafstenen die in de buurt van Mtskheta zijn gevonden. De monumenten, vermoedelijk uit de 3e -5de eeuw, dragen gegraveerde inscripties in het Aramees en Hebreeuws. 

De invloed van de Georgische taal is ook terug te vinden in de spelling. De Georgische naam Gork, afkomstig uit de Perzische taal, verschijnt op de stenen – die van “Yehuda die Gork heette“. Op een andere, die van Josef bar Hazan, zijn een beker en een kruik gegraveerd.      

Joden nemen een speciale plaats in in Georgische tradities over de verspreiding van het christendom in het land. Een legende die in verschillende versies van Kartlis Tskhovreba wordt aangehaald, verbindt de Joden van Georgië met het verhaal van Jezus’ kruisiging. 

Het vertelt over afgezanten uit Jeruzalem die zich presenteerden voor de Joden van Georgië en hen vroegen om wijzen uit hun midden te kiezen, die naar Jeruzalem zouden reizen om deel te nemen aan het proces van Jezus. 

Twee vooraanstaande Georgische Joden gingen naar Jeruzalem – Elioz van Mtskheta en Longinoz van Karasani. Ze waren aanwezig bij de kruisiging en namen zij het kleed van Jezus mee naar huis. 

Bij hun terugkeer naar Georgië ging Elioz’ zus naar voren om hen te begroeten en omhelsde de mantel aan haar hart. Ze werd toen zo overmand door de dood van Jezus dat ze neerviel en stierf. Ze werd begraven met de mantel in haar armen, en op de plaats van haar graf in Mtscheta groeide een ceder die uit Libanon was meegebracht.

Een volkslegende vertelt dat een bepaalde grafsteen in het midden van de Svetitskhoveli-kathedraal in Mtscheta haar graf markeert. Het kan zijn dat er “christelijke joden” waren onder de joden van Georgië, zelfs voordat Sint Nino het christendom begon te prediken.

In het centrum van de tradities over de verspreiding van het christendom in Georgië staat de figuur van Nino, een vrouw die rond 330 na Chr. uit Cappadocië kwam. Het is bekend dat zij haar missie begon in het dorp Urbnisi, gelegen op ongeveer 100 kilometer vanuit Mtscheta, en bewoond door veel Joden. 

St. Nino-kruis in het Samtawro-klooster in Mtskheta, de oude hoofdstad van Georgië

Er zijn mensen die de naam Urbnisi hebben, afkomstig uit de term Uriat Ubani , wat “Joodse buurt” betekent. De legende vertelt dat Nino vriendelijk werd ontvangen door de Joden, omdat ze hun taal sprak – Hebreeuws.

Een van haar eerste leerlingen was Abyatar de priester, die – volgens het verhaal – de kleinzoon van Elioz was, en zijn dochter, Sidoniya. Volgens deze traditie kende Abyatar – die Uriakopili wordt genoemd, dat is “de voormalige Jood”, het Oude Verbond heel goed, en zocht het verbond van Christus zonder angst en met toewijding. 

Hij leerde zijn nieuwe geloof ook aan veel mensen, waaronder koning Marian en koningin Nana. Siboniya, die Nino samen met zes joodse moeders volgde, was getuige van de wonderbaarlijke daden van de missionaris. Sommige verhalen over Nino worden verteld in de naam van Abyatar en Siboniya.

De kerstenaars veroorzaakten een schisma in de Joodse gemeenschap. De traditie vertelt over mannen die Abyatar probeerden te stenigen, en alleen de tussenkomst van de koning redde hem. Toen Nino de koning en de meeste inwoners van Kartli met hem doopte, waren er geen Joden van Mtscheta onder hen, maar slechts vijftig families, afstammelingen van Barabbas (de dief die samen met Jezus van de kruisiging werd gered en die, zoals de legende zegt, Mtscheta bereikte.          

Synagoge van Akhaltsikhe gebouwd in 1863 is de oudste nog werkende synagoge van Georgië die in 2011 de status van cultureel erfgoed kreeg

Het legendarische element in deze bronnen is vrij uitgebreid en het is moeilijk om de kern van de waarheid te bepalen. De joodse diasporagemeenschappen van ‘christen-joden’ die het christendom zagen als een vorm van vernieuwing van het joodse geloof. Ook in Georgië werden christelijke ideeën door de joden geaccepteerd voordat ze werden aanvaard door de inheemse Georgiërs, wier geloof werd beïnvloed door de Perzische religie.

Het is echter waarschijnlijk dat deze tradities door de kerk werden gekoesterd met als doel de positie van het christendom in Georgië aan het begin van zijn ontwikkeling en legitimatie te verlenen. In elk geval kan het zijn dat de joodse gemeenschap aan het begin van de 4e eeuw in Georgië is gevestigd, ook al is het relatieve aandeel ervan tot de algemene bevolking niet in te schatten.

Een getuigenis van het feit dat er tweehonderd jaar later een joods-joodse gemeenschap in Georgië bestaat, is te vinden in een Georgische bron uit de 6e eeuw. Dit document bevat het verhaal van een Perzische jongere die zijn vaderland ontvluchtte en naar Mtscheta reisde om meer te weten te komen over het christelijke en joodse geloof en om tussen hen te kiezen. Er wordt hem verteld dat hij een synagoge is binnengegaan, waarvan de status wordt beschreven als gelijk aan die van de gebedshuizen van de andere religies in Mtscheta.

Gebeden in de Grote Synagoge in Kutaisi, Georgië [beeldbron: Ebraeli]

Bronnen:

  • naar een artikel van Gershon Ben Oren “The history of the Jews of Georgia” op de site van Georgian Jews, Tel Aviv, Israël
  • naar een reeks artikels op deze blog “26 eeuwen geschiedenis van de Joden van Georgië“: Deel 1 – Deel 2 – Deel 3 Deel 4 en Deel 5
  • naar een reeks artikels op deze blog “Antisemitisme in de Kaukasische republiek Georgië“: Deel 1 – Deel 2 – Deel 3 en Deel 4
  • naar een artikel “Jewish Heritage in Georgia” op de site van The Israel House
  • naar de FB-pagina “Ebraeli – Georgian Jews Project” op Facebook

Een gedachte over “26 eeuwen geschiedenis van de Joden van Georgië; deel 1/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.