Voorzitter van VN-onderzoek naar ‘oorlogsmisdaden’ door Israël beschuldigd van partijdigheid en vooroordelen

De toenmalige Hoge Commissaris van de Verenigde Naties Navi Pillay (Zuid-Afrika) hier op bezoek bij het PalArabisch gezin Sabri Gareeb temidden de Joodse nederzetting van Givon Ha Hadasha in de buitenwijken van Ramallah op 7 februari 2011

De voorzitter van een nieuw onderzoek van de Verenigde Naties naar de oorlog tussen Hamas en Israël van afgelopen voorjaar werd vandaag beschuldigd van het afleggen van bevooroordeelde verklaringen over de onderzochte kwesties, waardoor haar onpartijdigheid in het gedrang kwam, en werd gevraagd om zich terug te trekken in een juridische brief die werd ingediend vandaag met de VN door een waakhondgroep in Genève, die ook een online petitie heeft gelanceerd.

Volgens de 30 pagina’s tellende klacht die vandaag is ingediend door UN Watch, een onafhankelijke niet-gouvernementele organisatie die toezicht houdt op de wereldorganisatie, heeft Navi Pillay, een gepensioneerde Zuid-Afrikaanse rechter en voormalig VN-chef mensenrechten, de VN-regels geschonden door na te laten talrijke van haar eerdere verklaringen openbaar te maken die rechtstreeks vooruitlopen op de zaken vóór het onderzoek.

“Veel van de uitingen in kwestie deden zich slechts enkele weken voordat ze deze zomer door de VN werd benoemd, waardoor er weinig ruimte was om je voor te stellen hoe Pillay de problemen zo snel daarna anders zou kunnen zien”, zegt Hillel Neuer, uitvoerend directeur van UN Watch en een internationale mensenrechtenadvocaat.

De Verenigde Naties kent haar prioriteiten…

In een gezamenlijke brief van 14 juni 2021 aan de Amerikaanse president Joe Biden, veroordeelde Pillay Israëls “overheersing en onderdrukking van het Palestijnse volk”, waarin hij de VS opriep om “de grondoorzaken van het geweld aan te pakken” door een einde te maken aan Israëls “steeds groeiende discriminatie en systemische onderdrukking.”

Ondertussen is een belangrijk aandachtspunt van het VN-onderzoek onder leiding van Pillay het onderzoek naar de “grondoorzaken van de huidige spanningen” tussen Israëli’s en Palestijnen, met inbegrip van vermeende “systematische discriminatie”.

In haar brief aan Biden schreef Pillay verder dat de schermutselingen in april bij Al Aqsa in Jeruzalem – die ook door het onderzoek moeten worden onderzocht – “agressieve acties van Israëlische troepen” vormden tegen “vreedzame demonstranten en aanbidders”, wat neerkwam op “gedwongen onteigening van Palestijnen’, het ‘laatste bewijs van een afzonderlijk en ongelijk bestuurssysteem’.

Volgens Neuer “is het verbazingwekkend dat de Verenigde Naties een persoon hebben aangesteld als de zogenaamd “onpartijdige” voorzitter van een onderzoek onmiddellijk nadat ze een van de partijen schuldig had verklaard aan de controverses die in het onderzoek aan de orde zijn.”

“Door dit onderzoek te leiden, ondanks dat het Israël herhaaldelijk schuldig heeft verklaard aan precies de misdaden die ze geacht wordt te onderzoeken, belichaamt Navi Pillay het onrecht van de VN en haar mensenrechtenraad als het gaat om de selectieve behandeling van de Joodse staat”, zei Neuer.

Hoewel het onderzoek de opdracht heeft om “systematische discriminatie” op basis van ras, etniciteit of nationale afkomst te onderzoeken, heeft Navi Pillay in juni 2020 een petitie ondertekend , georganiseerd door de South African Boycot Divestment and Sanctions (SA BDS) Coalition, getiteld “Sanction Apartheid Israël! 

In een lezing van mei 2021 beschreef Pillay  de behandeling van de Palestijnen door Israël als “onmenselijk”. Ze vergeleek Israël met apartheid Zuid-Afrika, en verdedigde de systematische afzondering van Israël onder een gericht agendapunt in de VN-Mensenrechtenraad.

“Apartheid wordt nu tot misdaad tegen de menselijkheid verklaard in het Statuut van Rome, en het betekent de gedwongen segregatie van mensen op raciale lijnen, en dat is wat er gebeurt in Israël”,  zei  Pillay in november 2017.

Op 31 mei 2010 verklaarde Pillay, terwijl hij diende als Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, dat “de Israëlische regering het internationaal recht met eeuwige minachting behandelt”.

“Nooit tijdens haar VN-periode heeft Pillay zo’n minachtende taal gebruikt ten aanzien van enig ander land – zelfs niet tegen seriemisbruikers zoals China, Rusland, Iran, Syrië of Noord-Korea”, zei Neuer.

“Uit haar verklaringen blijkt duidelijk dat Israël in Pillay’s ogen een wrede en onderdrukkende kolonisator is, en een racistisch regime. Haar verhaal over wie de schurk is, staat in steen gebeiteld. Mevrouw Pillay heeft lang geleden een besluit genomen.’

“Navi Pillay vragen om leiding te geven aan een onderzoek naar Israël is hetzelfde als een vegetariër vragen om een ​​steakhouse te beoordelen”, zei Neuer. “Als het op Israël aankomt, zoals onze juridische briefing aantoont, is Pillay het tegenovergestelde van onpartijdig.”

“De juridische test is de schijn van vooringenomenheid, en het lijdt geen twijfel dat Pillay de test niet doorstaat. We roepen haar dan ook op om het juiste te doen en per direct af te treden.”

Bronnen:

  • naar een artikelHead of UN Probe on Israel Accused of Prejudice, Watchdog Calls on Her to Resign” van 14 februari 2022 op de site van UN Watch

2 gedachtes over “Voorzitter van VN-onderzoek naar ‘oorlogsmisdaden’ door Israël beschuldigd van partijdigheid en vooroordelen

  1. Een VN onderzoeker met een vooroordeel? Nee toch!

    Navi Pillay, een foeilelijke vrouw……. van binnen én buiten.

    Haar Joden/Israel fobie zal daar wel iets mee te maken hebben.

    Zelfs de knapste Joodse dokters konden haar uitstraling & uiterlijk niet verbeteren……en dat frustreerd!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.