Ivan Reitman, ‘Ghostbusters’-regisseur en zoon van Auschwitz-overlevende, sterft op 75-jarige leeftijd

Ivan Reitman, regisseur van de kaskraker Ghostbusters

Ivan Reitman, een Hollywood-regisseur en -producent die werd geboren in Tsjechoslowakije en aan het roer stond van “Ghostbusters” en andere geliefde Amerikaanse kaskrakerkomedies, stierf zaterdag op 75-jarige leeftijd. Reitman stierf in zijn slaap in zijn huis in Montecito, Californië, volgens de Associated Press.

Reitman’s eerste grote commerciële succes kwam in 1978 toen hij “National Lampoon’s Animal House” produceerde, maar zijn beroemdste werk was “Ghostbusters”, de paranormale komedie die hij regisseerde en die in 1984 met veel bijval werd uitgebracht.

In een carrière van zo’n 50 jaar , werkte Reitman met enkele van de meest geliefde komische acteurs van zijn generatie, waaronder Dan Aykroyd, Robin Williams, Danny DeVito, Billy Crystal en Bill Murray, en zette hij het toneel voor het landschap van filmkomedies dat zou volgen.

“Er zijn drie generaties”, vertelde Harold Ramis, een van de originele sterren van “Ghostbusters”, in 2007 aan de Forward, sprekend over de wereld van de komedie waartoe Reitman behoorde. “Dat maakt mij de grootvader en Judd [Apatow] de vader. [Michael] Cera, [Seth] Rogen en [Jonah] Hill zijn de huidige generatie. Ivan maakt deel uit van de grootvadergeneratie.”

Geboren in 1946 uit Joodse ouders die de Holocaust hebben overleefd – zijn moeder heeft Auschwitz overleefd, zijn vader ontsnapt uit een concentratiekamp en vocht later als lid van het Slowaakse verzet – in Komárno, Tsjechoslowakije, was Reitman vier jaar oud toen het gezin vertrok het land. 

Het gezin vluchtte nadat de communistische Tsjechische regering Reitmans vader, een fabriekseigenaar, begon te bedreigen. Het gezin ontsnapte verborgen in een kolenschip dat zijn weg vond van Komarno naar Wenen aan de Donau, en bereikte uiteindelijk in 1950 hun weg naar Toronto.

“Ik herinner me flitsen van scènes. Later vertelden ze me dat ze me een paar slaappillen hadden gegeven zodat ik geen lawaai zou maken. Ik was zo knock-out dat ik met mijn ogen open sliep. Mijn ouders waren bang dat ik dood was’, vertelde Reitman in 1979 aan Associated Press.

In Toronto toonde Reitman al op jonge leeftijd interesse in performance en studeerde muziek en drama aan de McMaster University. Zijn eerste film, een low-budgetfilm genaamd “Cannibal Girls”, werd uitgebracht in 1973. Zijn grote doorbraak kwam in 1978 met “National Lampoon’s Animal House”, dat hij produceerde, gevolgd door de zomerkampkomedie “Meatballs” in 1979 met in de hoofdrol Bill Murray, waarvoor hij was overgestapt naar de regisseursstoel.

“Ghostbusters” in 1984 was waar Reitman zijn grootste culturele voetafdruk achterliet: een unieke combinatie van slimme komedie en paranormale speciale effecten met een groot budget die contact maakten met het publiek over de hele wereld. Het heeft geleid tot een franchise van films, tv-shows en videogames die tot op de dag van vandaag populair blijft.

Zijn andere grote hits waren onder meer “Stripes”, een militaire komedie uit 1981 die binnenkort opnieuw zal worden opgestart als een tv-serie; ‘Dave’, een politieke fabel uit 1993 met Kevin Kline in de hoofdrol als een gewone man die een dubbelganger is voor de Amerikaanse president; en de rom-com “No Strings Attached” uit 2011 met Natalie Portman en Ashton Kutcher in de hoofdrollen.

“Ik hou ervan om goede verhalen te vertellen en mensen aan het lachen te maken”, vertelde Reitman in 2007 aan de Forward. “Het lijkt me goed te doen.”

Reitman trouwde in 1976 met Genevieve Robert, die zich tot het jodendom bekeerde, en het echtpaar kreeg drie kinderen. Hun zoon Jason Reitman volgde zijn vader op om te regisseren. Vader en zoon werkten samen aan enkele films, waaronder de voor een Oscar genomineerde film ‘Up in the Air’ uit 2009 die werd geschreven en geregisseerd door Jason Reitman en geproduceerd door Ivan Reitman. 

Afgelopen herfst werkten de twee opnieuw samen voor de nieuwste aflevering van ‘Ghostbusters’, waarbij Jason regisseerde en Ivan ‘Ghostbusters: Afterlife‘ produceerde, een film die fungeerde als een eerbetoon aan het geliefde origineel van de vader.

Op het moment van zijn dood was Reitman in pre-productie van een aantal andere films, waaronder ‘Triplets’, een vervolg op zijn komedie ‘Twins’ uit 1988 over genetisch gemanipuleerde tweelingen, gespeeld door DeVito en Arnold Schwarzenegger.

Reitman was trots op de prestaties van zijn zoon en had de neiging om te huilen als hij erover sprak. Hij had zijn zoon zelfs aangemoedigd om de medische school te verlaten en een carrière in Hollywood te beginnen, een stap die blijkbaar zijn vruchten afwierp.

“Ik zei: ‘Maar pap, ik zal ofwel slagen in jouw schaduw of falen in de schijnwerpers’, vertelde Jason Reitman aan The Guardian in een gezamenlijk interview met zijn vader in november 2021. “En hij zei: ‘Bang zijn is niet een reden om iets niet te doen.’”

Bronnen:

  • naar een artikelIvan Reitman, ‘Ghostbusters’ director and son of Auschwitz survivor, dies at 75” van 14 februari 2022 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.